Dun

Ikke all dun kan vaskes i maskin

Eksperten forklarer deg hvorfor.

<strong>DUNJAKKE I VASKEMASKIN:</strong> Ja eller nei? Ekspertene sier mange av jakkene bør sendes på rens. Se hva som er viktig å sjekke før du kaster den inn i maskinen lengre ned i saken! Foto: KK.no
DUNJAKKE I VASKEMASKIN: Ja eller nei? Ekspertene sier mange av jakkene bør sendes på rens. Se hva som er viktig å sjekke før du kaster den inn i maskinen lengre ned i saken! Foto: KK.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det er noen plagg vi investerer litt ekstra kroner i. Det er også disse plaggene vi er ekstra forsiktige med - for vi vil jo ikke ødelegge dem!

På denne tiden av året velger mange å bruke litt penger på en skikkelig god dunjakke. Disse jakkene kan vi også bruke i en god stund framover uten at det må gjøres noe med, men noen ganger kommer det til et punkt at den må vaskes. Hva gjør vi da?

Ifølge Malin Skaar, som er leder for forbrukerservice og ekspert på Lilleborgs kundeprogram, Plusstid.no, kan de aller fleste dunjakkevarianter maskinvaskes.

Men det er mange som investert i en Canada Goose-jakke, og denne jakken er blant dem som ikke bør kastes inn i maskinen.

- Det er fordi produsenten ikke anbefaler det og da går vi ikke mot det de råder til. Vi vet at de anbefaler å rense disse jakkene, sier Skaar. 

LES OGSÅ: Jo, du kan ta skinnjakken i maskinen

- Resultatet vil bli dårlig

<strong>VASKEANVISNING:</strong> Husk alltid å følge vaskeanvisningen i jakken. Gjør du ikke dette risikerer du å ødelegge plagget. Foto: KK.no
VASKEANVISNING: Husk alltid å følge vaskeanvisningen i jakken. Gjør du ikke dette risikerer du å ødelegge plagget. Foto: KK.no Vis mer

Ifølge Ingun Grimstad Klepp, som er tekstilekspert og forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), er det ikke særlig bra å vaske dunjakken i vaskemaskinen for ofte, da resultatet ofte vil bli dårlig.

- Du kan vaske dunjakken din, men det kan føre til at jakken blir stygg. Dun har ikke godt av å bli vasket, ei heller renses for ofte, da det reduserer dunets funksjon, og gjør den mindre varm og luftig.

- Det mest problematiske er kombinasjonen av dun og vanntette stoff, da disse er ekstra vanskelig å tørke, har hun tidligere uttalt. 

Les derfor vaskeanvisningen nøye før du legger dunjakken i vaskemaskinen!

LES OGSÅ: Så ofte bør du rense filteret i vask- og oppvaskmaskin

Noen dunjakker kan vaskes i maskin

Som Klepp sier, du kan vaske dunjakken i maskinen, men du risikerer at den ikke blir like fin som den var helt ny. Malin Skaar sier du fint kan vaske dunjakken i vaskemaskinen så lenge du følger jakkens vaskeanvisning.

- Det er det veldig viktig at du gjør. Stort sett kan man vaske jakken på normalt program på 40 grader. Husk å bruke riktig vaskemiddel slik at dunen beholder varmeegenskapene sine.

- Dun skal tåle høy temperatur og produsentene merker ofte med 60 grader. Vasker du kun på lav temperatur kan du risikere at det ikke blir rent nok og kan lukte vondt, sier Skaar. 

Sjekk alltid vaskeanvisningen før du setter på enten 40 eller 60 grader. I tillegg er det et par ting til du bør tenke på før du setter i gang.

LES OGSÅ: Dette skjer hvis du lar skittentøyet ligge

<strong>MASKINVASK ELLER IKKE:</strong> Noen dunjakker kan vaskes i maskin, mens andre bør tas med til rens. Les vaskeanvisning på plagget ditt nøye før du bestemmer deg! Det kan fort hende at jakken ikke ser helt lik ut når du tar den ut av maskinen. Foto: Shutterstock / Monkey Business Images
MASKINVASK ELLER IKKE: Noen dunjakker kan vaskes i maskin, mens andre bør tas med til rens. Les vaskeanvisning på plagget ditt nøye før du bestemmer deg! Det kan fort hende at jakken ikke ser helt lik ut når du tar den ut av maskinen. Foto: Shutterstock / Monkey Business Images Vis mer

Unngå å bruke tøymykner

- Når det kommer til tøymykner anbefaler jeg deg å droppe dette, da det kan «tynge» dunen. Skulle du glemme deg og bruke tøymykner er det bare å vaske jakken på nytt. Da vil ingen skade ha skjedd, har Skaar tidligere fortalt. 

Ifølge Skaar kan det til tider være nok å kun gå over de skitne områdene med en fuktig klut - som for eksempel på kragen eller ermene

Har du derimot vasket jakken din og lurer på hvordan den skal tørkes, bør du følge med nå. Du kan nemlig legge jakken i tørketrommelen, men da er det viktig å legge med 1, 2, 3 viktige ting!

- Et bra tips er å legge 2-3 tennisballer i tørketrommelen. Dun klumper seg lett sammen, så viktig at man løser opp klumpene i tørkeprosessen.

- Det er lurt å legge jakken i trommelen siden dunen vil da få «puffet» seg opp i stedet for å ligge i klumper, slik den ofte kan gjøre etter vask.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer