Rose Marie Swift

- Ikke all sminke som selges er trygg å bruke!

Rose Marie Swift lager bransjens reneste sminke, blant annet til Meghan Markle, men begynte karrieren med å sminke strippere.

GRØNN SMINKE: Rose Marie Swift er en av bransjens aller mest spennende aktører, og har sminket alt fra strippere til kongelige! FOTO: RMS
GRØNN SMINKE: Rose Marie Swift er en av bransjens aller mest spennende aktører, og har sminket alt fra strippere til kongelige! FOTO: RMS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Foran meg sitter hele skjønnhetsindustriens enfant terrible og smiler med knallrøde lepper og nysgjerrig blikk. Bakteppet er at Norges mest velkuraterte parfymeri, Gimle Parfymeri i Bygdøy Allé i Oslo, har fått lov å ta inn RMS Beauty, bransjens «reneste» makeupprodukter laget av nettopp damen med den røde leppestiften, Rose Marie Swift.

- Er du tyr, spør hun direkte, nesten før jeg har satt meg?

Da jeg svarer bekreftende på spørsmålet hennes ler hun fornøyd.

– Jeg visste det! Typisk tyr!

Selv er hun en rebelsk vannmann, kan hun fortelle. En som sparker inn dører, som ikke tar nei for et nei og som velger veier andre ikke orker å gå.

RMS Beauty er for deg som vil vite hva sminken din inneholder. FOTO: Ingeborg Heldal
RMS Beauty er for deg som vil vite hva sminken din inneholder. FOTO: Ingeborg Heldal Vis mer

Startet på strippere

Rose Marie Swift er rebellen i en bransje som av mange oppfattes som både konservativ og overfladisk. Hun startet karrieren som makeupartist i hjembyen Vancouver i Canada, og inntreden i bransjen var like uortodoks som damen selv.

- Det var aldri en karriereplan at jeg skulle blir makeupartist. Jeg var modell en kort periode, men jeg hadde ingen lidenskap for yrket, så jeg begynte å sminke folk for gøy i stedet.

- Jeg startet på strippere hjemme i Vancouver på 70-tallet! De var så vanvittig glamorøse, og jeg kunne virkelig leke meg og eksperimentere med nesten kostymeaktig sminke. De ba meg lage de villeste ting. Jeg sminket lyn, værhår, pudrete Marie Antoinette-inspirerte looks ... Det var utrolig morsomt!

Sett i lys av hvor historien ender er det nesten litt ironisk at Rose Marie Swift begynte med tykke lag foundation og pudder toppet med glitter og falske vipper. I dag er hun nemlig kjent for sin «clean beauty» og er hele bransjens guru når det kommer til naturlig utseende og rene produkter.

Rose Maries beste makeuptips:

  • Velg en foundation som dekker uten å «tette» igjen.
  • Bruk en highlighter som framhever, men ikke glitrer! Det er kort vei fra skinnende, sunn hud til fettete sumobryter-look!

Legg highlighteren her:

  • Øverst på kinnbeina, men ikke for nære øynene da ser det ut som du har grått.
  • Litt midt på neseryggen.
  • Innerst i leppebuen.
  • Midt på øyelokket helt nede ved vipperoten. Det er mitt hemmelige triks! Det fanger lyset og gir deg så åpent, fint blikk!

Ble syk av sminke

Og det var Rose Maries egen helse som drev fram interessen og behovet for renere produkter i sminkepungen. Da hun var i 30-åra ble hun nemlig syk. Karrieren som makeupartist gikk så det suste. Hun ble booket til store jobber, kalenderen var konstant full, men kroppen begynte å streike.

Hun fikk utslett over hele kroppen, soppinfeksjoner som aldri gikk over og følte seg generelt dårlig hele tiden. Hun fikk en mistanke om at kjemikalene i produktene hun brukte kunne spille inn, og selv om hun understreker at hun aldri har klandret skjønnhetsindustrien for at hun ble syk, bestemte hun seg for å undersøke mer hva som var i de ulike produktene.

Og med denne nye interessen oppsto også behovet for egne produkter hvor hun hadde full kontroll på alle ingredienser.

Det begynte i det små. Rose Marie jobbet på de store visningene til undertøysmerket Victoria’s Secret, som på den tiden var verdens aller mest ettertraktede og omtalte moteshow. Hun utviklet en egen highlighter («The luminizer») som hun brukte på modellene, og snøballen begynte å rulle.

- Jeg følte at ingen tok meg på alvor

RMS Beauty (etter hennes egne forbokstaver) ble lansert i 2009 etter mye prøving og feiling og mange små og store tilbakeslag underveis. For det tok mange år før dørene åpnet seg for RMS Beauty, til tross for Rose Maries posisjon i bransjen. Det ble avfeid som en litt søt idé at man skulle ha grønne, rene sminkeprodukter. Rose Marie ble nærmest henvist til kuriosaseksjonen og ble sjelden tatt på alvor. I mange tilfeller følte hun seg aktivt motarbeidet.

- Jeg gikk gråtende hjem fra mange møter. Jeg følte at ingen tok meg på alvor. Det var tungt. Alt for mye styres av penger! Det er alt for enkelt å kjøpe seg falsk øko-sertifisering, og det er den delen av bransjen jeg vil til livs! Jeg vil knuse alle mytene i skjønnhetsindustrien. Og den største myten av dem alle er at all sminke som selges er trygg å bruke! Det er den ikke! Det er langt unna sannheten.

Men ifølge Rose Marie er det ikke bare enkelt å nå fram til forbrukerne i en verden som lenge har hyllet det kunstige!

- Mange lever i fornektelse og fyller huden sin med alt mulig, for eksempel botox! De er vanskelige å nå fram til. Men folk våkner mer og mer! Mange leverandører endrer nå ingrediensene sine, jeg skal ikke nevne navn, men det er snakk om store, kjente merker. Som forbruker bør du velge produkter fra merker du stoler på – og les ingrediensene, alltid! Normalt sett er jeg en pessimist, men jeg tror på en framtid med renere produkter!

- De grønne seksjonene i parfymeriene er nå de mest attraktive plasseringene! Jeg tar litt av æren for det faktisk!

Rose Marie Swift og innehaver av Gimle Parfymeri, Lill Ann Schelderup. FOTO: Ingeborg Heldal
Rose Marie Swift og innehaver av Gimle Parfymeri, Lill Ann Schelderup. FOTO: Ingeborg Heldal Vis mer

Meghans favoritt

Fremdeles er «The luminizer» stjerneproduktet i sortimentet hennes, og den er, som damen selv, nærmest en legende for alle som er interessert i sminke.

- Det som skiller dem fra andre er at resultatet ser ekte ut, forklarer Rose Marie.

- Ikke noe fake glitter, den tørker ikke ut og det ser bare friskt og naturlig ut.

220 000 følgere på Instagram er enige: «Love, love, LOVE RMS Beauty», skriver en. «I love the RMS-look. Fresh, simple and clean», skriver en annen. Og under hvert eneste bilde renner det inn med spørsmål. Og de blir besvart. Alle sammen.

Iblant dukker også opp noen kjente fjes, som mer enn gjerne promoterer RMS Beauty. Blant de mest synlige fansene er Miranda Kerr og Gisele Bündchen.

Miranda Kerr er stor fan av Rose Marie Swift og RMS Beauty. FOTO: NTB/Scanpix
Miranda Kerr er stor fan av Rose Marie Swift og RMS Beauty. FOTO: NTB/Scanpix Vis mer

- Gisele og Miranda har vært fantastiske å jobbe med, kan Rose Marie stolt fortelle!

- Begge to er perfekte representanter for alt jeg vil at merket mitt skal stå for. Skjønnhet, sunnhet og det naturlige!

MEGHAN MARKLE: Det var visst ikke bare Harry som fikk Meghan til å stråle på den store dagen. FOTO: NTB Scanpix
MEGHAN MARKLE: Det var visst ikke bare Harry som fikk Meghan til å stråle på den store dagen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Det går også et rykte om at Meghan Markle sverger til RMS, og at hun brukte produktene på bryllupsdagen sin i mai i fjor.

- Ja, hun bruker mange av produktene mine, det er hun helt åpen om, utbryter Rose Marie begeistret da vi forsiktig spør om ryktene er sanne.

- Men akkurat på bryllupsdagen var hun sponset av et annet stort merke …

Hun bøyer seg fram og hvisker:

- Men hun brukte luminizeren min den dagen likevel!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer