HVOR LANGT NED SKAL ERMET GÅ? SKAL DET DEKKE EN HEL, HALV ELLER INGEN HÅND?: - Jeg synes det er aller finest om jakkeermet går til midt på hånden, for da får du en fin balanse i antrekket, sier KKs stylist- og moteekspert Nadine Monroe. Foto: KK-redaksjonen
HVOR LANGT NED SKAL ERMET GÅ? SKAL DET DEKKE EN HEL, HALV ELLER INGEN HÅND?: - Jeg synes det er aller finest om jakkeermet går til midt på hånden, for da får du en fin balanse i antrekket, sier KKs stylist- og moteekspert Nadine Monroe. Foto: KK-redaksjonen Vis mer

Mote

Ikke bom på ermene på jakken

Trikset som gjør deg fin i høstens nøkkelplagg.

Nå som det er høst, er vi mange som ønsker oss en ny kåpe, jakke eller ullkardigan.

Og siden vi vet hvor mye de har å si for et antrekk, for ikke å snakke om hele høstgarderoben, gjelder det å få inn en fulltreffer med en gang.

En lekker kåpe gjør det jo så mye lettere å kle på seg hver dag. Og med et belte i livet har du tryllet fram både fasong og midje.

Finn en perfekt lengde

Når du skal i butikken for å kjøpe deg en kul høstjakke, kan det være lurt å ta en ekstra titt på lengden på ermene.

Dersom du ikke vil ha en modell med trekvartlange ermer i 50-tallsstil, som er så moderne nå, er det fint om ermene passer deg akkurat.

Er de for lange, vil de nemlig trekke deg ned og stjele litt av høyden din.

- Man kan lett se litt bomsete ut i plagg med altfor lange ermer, og da kan du se både tykkere og kortere ut, sier KKs stylist og moteekspert Nadine Monroe.

Personlig liker Monroe at ermene rekker til litt ned på hånden, men da må ermene være smale, legger hun til.

MIDT PÅ HÅNDEN = PERFEKT LENGDE FOR ERMET: Ifølge KKs stylist og moteekspert Nadine Monroe er det finest når ermet dekker halve hånden - her på catwalken til Burberry Prorsum.
 Foto: All Over Press
MIDT PÅ HÅNDEN = PERFEKT LENGDE FOR ERMET: Ifølge KKs stylist og moteekspert Nadine Monroe er det finest når ermet dekker halve hånden - her på catwalken til Burberry Prorsum. Foto: All Over Press Vis mer

Brett opp eller velg 3/4

Har jakken noe du mener er for lange ermer, er det ingenting som er lettere enn å brette dem opp.

Vips får du vist fram håndleddet, som jo er kroppens smaleste del, og du får en lengde du er komfortabel med.

BRETT OPP HVIS ERMENE ER FOR LANGE: Like enkelt som det er genialt - en liten oppbrett på ermene viser fram håndleddet, som jo er kroppens smaleste del, og gir den en fin balanse i antrekket. Foto: Cecilie Leganger
BRETT OPP HVIS ERMENE ER FOR LANGE: Like enkelt som det er genialt - en liten oppbrett på ermene viser fram håndleddet, som jo er kroppens smaleste del, og gir den en fin balanse i antrekket. Foto: Cecilie Leganger Vis mer

Og vil du gå for en kåpe med 3/4-lange og litt vide ermer, som er i vinden nå, blir det veldig fint om du har en genser med stramme armer under.

- Korte og vide ermer har som regel en jakke eller en kåpe som er vid, noe som kan gi deg brede skuldre. Da bør genseren under ha veldig smale ermer, for en fin balanse, sier Monroe.

Trikset er like gammelt som det er genialt, for damene på 50- og 60-tallet kombinerte slike jakker med smale lange hansker, og dette var nok for å få en smalere look.

KULT TRIKS: Synes du ermene er for korte, kan du trikse dem lenger ved hjelp av et bredt armbpnd, som vi ser her på catwalken til Gucci.  Foto: All Over Press
KULT TRIKS: Synes du ermene er for korte, kan du trikse dem lenger ved hjelp av et bredt armbpnd, som vi ser her på catwalken til Gucci. Foto: All Over Press Vis mer

Slik tar du vare på kåpen din

Når du først har investert noen kroner i et nytt ytterplagg, vil du gjerne ha det så lenge som mulig. Her er noen tidligere KK-tips om hvordan du skal holde den ren og pen:

Aldri vask kåpen i vaskemaskinen – selv om det står at den tåler ullprogram - gå heller til et renseri.

Ikke tid til renseriet? Her er et hurtigtips (som du helst ikke bør benytte deg av for ofte): Heng kåpen på en kleshenger i dusjkabinettet. Vend dusjhodet motsatt vei, og sett på så varmt vann som mulig. La den henge der i 15 minutter. Da vil kåpen dampes, skrukkene vil forsvinne, og det vil bli lettere å fjerne skitt rett etterpå med en klut.

Bytt veskearm. Vesker dinglende på armen kan slite på ermene/skuldrene. For å unngå stygg slitasje kan det være lurt å veksle mellom hvilken arm eller skulder du henger veska på.

Kjøp en nuppefjerner. De koster rundt en hundre kroner. Husk å ikke dytte den inn til stoffet - da kan du ødelegge kåpa - men før den jevnt over, som en barberhøvel.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop