Fotbad

Ikke bruk grønnsåpe her

Og i alle fall ikke den samme som du bruker til gulvene!

TØRKER UT HUDEN: Den høye pH-verdien på grønnsåpe gjør at den kan tørke ut huden din, ikke akkurat det du er ute etter når du steller føttene før sandalsesongen. Foto: Jan Mika / Premium Images / Alamy/All Over Press
TØRKER UT HUDEN: Den høye pH-verdien på grønnsåpe gjør at den kan tørke ut huden din, ikke akkurat det du er ute etter når du steller føttene før sandalsesongen. Foto: Jan Mika / Premium Images / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Våren nærmer seg med stormskritt, og noe av det vi gleder oss mest til er å ta føttene ut av ullsokker og varme vinterstøvler og tråkke inn i letter fottøy. Da gjelder det selvsagt å ha gjort føttene sandalklare etter en lang vinter. 

Et av rådene vi stadig får høre, er å gi føttene et godt fotbad, gjerne med grønnsåpe.

Det er imidlertid ikke noe ekspertene vil anbefale. 

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt tørre føtter

TIL HUDEN: Medisinsk grønnsåpe fås kjøpt på apoteket (kr 73).  Foto: Produsenten
TIL HUDEN: Medisinsk grønnsåpe fås kjøpt på apoteket (kr 73). Foto: Produsenten Vis mer

– Kan brukes medisinsk

– Vi anbefaler ikke grønnsåpe i et fotbad, sier Ana Rosa Døving, autorisert fotterapeut ved Storo hud- og fotpleie i Oslo. 

Hun forteller at det likevel er tilfeller hvor grønnsåpe er verdt å prøve, som dersom du en betennelse i en negl eller en inngrodd negl.  

Da er det imidlertid medisinsk grønnsåpe som gjelder. Denne selges på apoteket, og er altså ikke den samme du vasker gulvet ditt med. 

– Man skal da sitte med foten i grønnsåpebad i 10–15 minutter én til to ganger om dagen. Det kan ha en god effekt, men enkelte ganger hjelper det ikke, og da må du rådføre deg med lege, sier Døving. 

LES OGSÅ: Stinker sommersandalene?

– Virker uttørkende

Døving forklarer at grønnsåpe har en uttørkende effekt på huden, noe vi kan takke den høye pH-verdien for. 

Dette er naturligvis ikke hensiktsmessig når selve målet er å fikse tørre føtter, for eksempel etter at de har vært innestengt i sokker og varmt skotøy en hel vinter. 

LES OGSÅ: Ikke dusj barføtt på treningssenteret

Mens et grønnsåpefotbad ikke nødvendigvis gjør stor skade for de fleste av oss, er det noen det faktisk kan være særs skadelig for. 

– De med diabetes skal ikke sitte lenge i fotbad. De skal heller ikke sitte i for varmt fotbad, sier Døving. 

Mona Boysen, forbundsleder/president i Fotterapeutforbundet, har tidligere fortalt KK.no at det er mange sykdommer som påvirker føttene.

– Personer med diabetes, revmatiske lidelser, hjerte- og karsykdommer, kols og psoriasis bør være ekstra oppmerksomme på føttene, og få behandling, råd og veiledning hos en fotterapeut, sier Boysen.

LES OGSÅ: Så ofte bør du stelle føttene

SPESIALGRØNNSÅPE: Har du en neglinfeksjon eller en inngrodd negl, kan du bruke grønnsåpe, men da en spesialvariant fra apoteket. Foto: Kim Schneider - Fotolia
SPESIALGRØNNSÅPE: Har du en neglinfeksjon eller en inngrodd negl, kan du bruke grønnsåpe, men da en spesialvariant fra apoteket. Foto: Kim Schneider - Fotolia Vis mer

Hvor lenge bør du sitte i fotbad?

Har du diabetes, bør bør du absolutt ikke sitte lenge i et fotbad, sier begge fotterapeutene. 

– Men er du frisk og uten plager, er det ingen direkte skade å sitte en liten stund i et varmt fotbad. Det er ikke noe verre det enn å stå lenge i dusjen, sier Døving. 

Men ifølge Boysen trenger du faktisk ikke å sitte med føttene i fotbad i det hele tatt, i alle fall ikke for å vaske dem. 

– Føttene blir rene nok når vi dusjer, sier hun. 

Det er også en annen grunn til at du bør begrense fotbadtiden og hyppigheten. 

– Sitter du ofte og lenge, kan huden bli oppbløtt, og det kan gi gode vilkår for at soppsporer skal trives. 

Hold fotbadene til bare noen minutter. Det skal ikke mye til, og det er bedre å sitte for kort tid enn for lang tid.

Sørg også for at du tørker ordentlig av føttene etterpå. Etterlater du fukt, får soppsporer bare enda bedre vekstvilkår.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer