Klesvask

Ikke heng ull og silke ut til tørk

Da risikerer du at tøyfibrene brytes ned, at fargen falmer og plagget blir fortere slitt og ødelagt.

IKKE HENG I SOLA: Ull og silke tåler ikke direkte sollys særlig godt, og du bør derfor unngå å henge plagg i disse materialene (som for eksempel silkeundertøy) ut til tørk når det er veldig fint vær. Det samme gjelder også for mørke klær - hvis farge vil kunne falme i sola.  Foto: Getty Images
IKKE HENG I SOLA: Ull og silke tåler ikke direkte sollys særlig godt, og du bør derfor unngå å henge plagg i disse materialene (som for eksempel silkeundertøy) ut til tørk når det er veldig fint vær. Det samme gjelder også for mørke klær - hvis farge vil kunne falme i sola. Foto: Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Klær i ull og silke er noe nesten alle kvinner har i klesskapet sitt. Og de fleste av oss vet at bluser, gensere eller andre klesplagg i disse materialene er ømfintlige, og må vaskes skånsomt med egnet vaskemiddel for at fibrene ikke skal ødelegges.

Det mange av oss imidlertid ikke er klar over, er at ull og silke ikke bør henges ut til tørk på fine dager.

LES OGSÅ: Mishandler du hvitvasken din?

Unngå tørking i sola

Materialene er relativt slitesterke og motstandsdyktige mot falming, men tåler ikke direkte sollys spesielt godt.

Å henge det våte tøyet ditt ut til tørk i varme solstråler i mange timer kan dermed bryte ned fibrene i tøyet og gjøre at det fortere blir slitt, falmet og ødelagt.

Dette, og det at sollys kan bleke sterke/mørke farger over lengre tid (svarte plagg bør for eksempel ikke hegnes til tørk ute), er også grunnen til at enkelte plagg er merket med «skal ikke tørkes i direkte sollys».

LES OGSÅ: Disse klærne hater tørketrommel

Vask skånsomt eller for hånd

Et annet godt råd når det gjelder behandling og vask av ull og silke, er at du alltid følger vaskeanvisningen på plagget. Det er også smart å vaske plaggene i egne vaskeposer.

Følger det ikke med en vaskeanvisning kan det uansett være lurt å droppe vaskemaskinen og heller vaske plagget for hånd med egnet såpe/vaskemiddel.

Ubehandlet ull, altså plagg som ikke er behandlet med kjemikalier, bør alltid vaskes for hånd.

Disse inneholder gjerne mer lanolin, altså ullfett, som bidrar til å bryte ned bakterier. Vaskes slike plagg for hardt og for ofte, forsvinner dette stoffet ut av plagget.

Når det gjelder silke er det også viktig å huske på at silke tåler svake syrer, men har dårlig motstandsevne mot alkalier og misfarges også av klor.

LES OGSÅ: Slik velger du riktig kleshenger

Ikke heng til tørk med én gang

Når du håndvasker ull eller silkeplagg, så skal det ikke gnis, bare krystes og klemmes lett i vann som ikke bør holde høyere temperatur enn 30 grader.

Husk at plagget heller ikke skal skylles i varmere vann enn dette. Bruker du kaldt og varmt vann om hverandre, vil for eksempel ull kunne tove seg.

Unngå å henge ull og silkeplagg til tørk når de er helt våte. Rull de heller i et håndkle, og klem vannet forsiktig ut. Strekk de gjerne forsiktig til ønsket fasong.

Når plagget har ligget i håndkleet over natten, kan du eventuelt henge det opp – innendørs, på et tørt, men ikke for varmt sted.

LES OGSÅ: Sånn bør du vaske bh-en din

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer