Jeans

- Ikke kjøp for små jeans

Derfor bør du ikke følge det vanlige rådet om å kjøpe for trange bukser.

SÅ VIDT DU FÅR DEN IGJEN? Dongeribuksen skal sitte fint i butikken - ikke for stramt, anbefaler duoen bak det norske jeansmerket Mardou & Dean. Foto: Getty Images
SÅ VIDT DU FÅR DEN IGJEN? Dongeribuksen skal sitte fint i butikken - ikke for stramt, anbefaler duoen bak det norske jeansmerket Mardou & Dean. Foto: Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Jakter du ennå på den perfekte jeansen? Da bør du faktisk ikke lytte til et råd du ofte får høre i klesbutikken.

Nemlig å kjøpe buksene så å si for små, fordi buksene vider seg ut.

- Mange anbefaler å gå ned nesten to størrelser i jeans – spesielt når det er stretch i dem. Vi anbefaler heller å kjøpe bukser som sitter bra der og da.

SE OGSÅ: Derfor passer ikke buksa

GJØR SUKSESS: Ingrid Bredholt og Patrik Rosenfors startet Mardou & Dean i 2007 - og har i dag mange forhandlere i Norge, England og Italia, og snart åpner de nettbutikk også. Foto: Per Ervland
GJØR SUKSESS: Ingrid Bredholt og Patrik Rosenfors startet Mardou & Dean i 2007 - og har i dag mange forhandlere i Norge, England og Italia, og snart åpner de nettbutikk også. Foto: Per Ervland Vis mer

- Buksen blir «overstrukket»

Det sier Ingrid Bredholt og Patrik Rosenfors, duoen bak det norske jeansmerket Mardou & Dean, til KK.no. Denne våren skal de og fire andre norske designere konkurrere om å lage det perfekte kjøreantrekket i forbindelse med lanseringen av nye Citroën DS5.

Komfort er altså i høysetet. Og de svært behagelige stretchjeansene bør sitte nettopp komfortabelt når du kjøper dem.

- Det er egentlig ganske logisk. Bare se for deg en strikk. En strikk du holder i spenn hele tiden vil bli fortere slapp. Og det samme gjelder bukser, forklarer Rosenfors.

(Artikkelen fortsetter under.)


- Kan få deg til å se større ut

Ønsker du en dongeribukse som holder passformen lengst mulig, bør du altså ikke presse deg oppi jeansen som egentlig er for liten.

Dessuten kan for små bukser ha en lite flatterende effekt.

- Det kan fort se litt sprengt ut, og det kan faktisk få deg til å se større ut enn du egentlig er, sier Bredholt.

- Generelt anbefaler vi at stretchjeans skal være akkurat passe når du kjøper dem.

Slik holder buksene seg finest

Og har du først klart det nesten umulige – å finne den perfekte jeansen, vil du gjerne at den skal holde seg så lenge som mulig også.

- Vask buksen på maks 30-40 grader, og ikke vask den oftere enn nødvendig, råder Rosenfors.

- Temperatur er spesielt viktig når det kommer til jeans med stretch. For varm vask kan ødelegge stretchfibrene og buksen kan miste fasongen fort.

- Og dropp tøymykner, det kan også svekke elastisiteten, legger han til.

Stem her!

Kjøper du buksene for små?Nei, kjøper dem akkurat passe
 
1127 (54%)
Ja
 
680 (33%)
Nei, kjøper dem sikker for store
 
167 (8%)
Usikker
 
95 (5%)

Andre prøveromtips

Det er nok de færreste av oss som elsker prøverommet. Men det er jo uten tvil lurt å prøve buksene før du kjøper dem. For å være sikker på at buksen sitter bra bør du ifølge Mardou & Dean-duoen også:

 • Gå ut av prøverommet: I prøverommet er speilet kun en halvmeter foran deg, og du ser på deg selv litt ovenfra og ned. Da kan buksen fort se litt annerledes ut på når du kommer hjem. Gå heller ut av prøverommet og let etter et speil som gjør at du kan se deg selv fra litt lenger avstand.

 • Prøve buksen med skoene på: Da får du et riktigere inntrykk av jeansen, og du vet du at du har kjøpt bukse i riktig lengde for deg.

  Noe du lurer på? Spør KK.no

  Hvordan kan jeg gjøre de vonde, nye skoene mine mer komfortable? Hvordan legger jeg sminke som varer hele dagen? Når er det best å trene – før eller etter middag?

  Har du også et spørsmål om klær, sminke, kosthold eller trening? Send det til spor@kk.no, og vi vil finne det ut for deg.

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer