Parfyme:

- Ikke kjøp parfyme basert på en papirprøve!

Hun jobber med innkjøp av parfyme og vet hvilke dufter nordmenn flest faller for - og hvordan man finner den «rette». Vi spurte Ena Unkic om alt vi lurer på om parfyme.

PARFYME: - Bruk litt tid, og ikke test ut mer enn to av gangen. Og ja, den må testes på huden, råder Ena Unkic, parfymeinnkjøper i Kicks. FOTO: Privat/ NTB Scanpix
PARFYME: - Bruk litt tid, og ikke test ut mer enn to av gangen. Og ja, den må testes på huden, råder Ena Unkic, parfymeinnkjøper i Kicks. FOTO: Privat/ NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ena Unkic (29) jobber med innkjøp av parfyme for Kicks-kjeden i Norge, med den velduftende stillingstittelen Assistant Buyer Fragrances. En arbeidsdag kan bestå av alt fra leverandørmøter hvor produktnyheter blir presentert, til å delta i kampanjeprosesser, samt bistå butikkene med produktinformasjon. Og ja, hun lukter MYE på ulike parfymer, eller dufter som bransjen selv helst kaller det. (Psst! Fikk du med deg denne om å finne den rette duften?)

- Når ble du interessert i parfyme?

- Helt siden jeg var liten har jeg hatt en fascinasjon for lukt. Moren min hadde alltid mange ulike parfymer stående i kjøleskapet, fordi hun insisterte på at molekylene ble best bevart når de lå kaldt og mørkt. Jeg kan ikke bekrefte at det stemmer, men det gir mening, syns jeg. Jeg tror oppmerksomheten man fikk ved bruk av parfyme, det at folk gjenkjenner duften, har spilt en stor rolle for min interesse. Jeg likte når folk kommenterte at noe var unikt for «meg». Da følte jeg meg spesiell. Jeg brukte stort sett én og samme parfyme hele ungdomstiden – fordi det var ingen andre som luktet «meg».

- Og hva var din første parfyme?

- Det var Hugo Boss Intense, og jeg hadde et tilnærmet monogamt forhold til den. Jeg kunne være utro med Gucci Rush til tider, men det turte jeg aldri fortelle noen. Den ble lansert rundt 2005. Fram til det lånte jeg far sin Christian Dior Fahrenheit i svært små mengder. Jeg likte tanken på at jeg luktet «herre».

- Hvorfor lukter samme duft annerledes på meg og venninnen min?

- Alle har en unik kroppslukt. Duftmolekylene reagerer ulikt fra hud til hud i det de kombineres med kroppstemperatur og hormoner, og vil derfor utsondre forskjellig lukt som et resultat av denne kjemiske reaksjonen. Dersom en duft inneholder en stor konsentrasjon av oljer vil dette kunne overdøve din egen lukt, og derfor lukte likt som venninnen din.

- Hva er den riktige måten å påføre parfyme på – sånn en gang for alle?

- Det sies at duften sitter bedre dersom den får sette seg på huden fritt og ikke gnis over. Årsaken til dette er at man knuser mesteparten av molekylene ved å gni mot hud. Molekylene er delikate og skal behandles deretter. Jeg opplever at duften ofte sitter bedre når den er i kontakt med et ullplagg. Som om den forsterkes av dyrets hår.

- Hva slags dufter er mest populære her i Norge?

- De kvinneduftene vi ser selger best hos oss, er de florale duftene, og for herre er det friske dufter med innslag av det orientalske.

LES OGSÅ: 3 parfymer som aldri går av moten

- Vanligste parfymetabbe vi gjør?

- Å ta på for mye parfyme er ikke det snilleste du gjør for hverken deg selv eller andre. Du skal kunne møte personen før parfymen.

- Hvordan finner man egentlig fram til en parfyme som man virkelig elsker? Er ofte så hektisk og mange dufter på en gang i parfymeriene!

- Dette er individuelt, som alt annet, men mitt råd er å aldri prøve flere enn to dufter per besøk - helst bare èn. Påfør duften på din egen hud og kjenn etter utviklingen av i løpet av dagen. Molekylene bruker sin tid på å sette og utvikle seg, og alkoholen fordamper. Ta aldri en beslutning basert på en blotter/papirprøve. Den skal kun brukes for å gi en indikasjon på parfymens noter. Tenk heller kvalitet fremfor kvantitet.

- Kan fargen på parfymen, altså om den er gyllen, rosa eller helt klar – si noe om hva slags duft det er?

FARGEN AVSLØRER: Ofte noe - men ikke alt, ifølge eksperten. Foto: Scanpix
FARGEN AVSLØRER: Ofte noe - men ikke alt, ifølge eksperten. Foto: Scanpix Vis mer

- Farge på innholdet kan si mye om duftakkordene. Er en av de mest fremtredende ingrediensene i parfymen patchouli, vil fargen være dyp eller gyllen. Årsaken til det er måten de essensielle oljene fremstilles på, ved dampdestillasjon av tørkede blader. Er prosentandelen av denne ingrediensen lav, vil fargen være deretter. Det er likevel slik at selv en klar parfyme vil kunne lukte sterkt og intenst. Beklager svaret, du ble sikkert ikke noe klokere av dette!

- Er du flink til å finne parfymer til andre?

- Jeg har lært meg dette med årene, og mener jeg greier å finne en duft som gjenspeiler personens identitet og kultur.

- Klarer du å gjenkjenne mange parfymer på andre – altså litt som en vinkjenner?

- Det finnes så mange parfymer og så lite tid. Enkelte parfymer kan jeg kjenne igjen bedre enn andre, spesielt parfymer som har tydelige noter eller har en kultstatus. Jeg er nok bedre på å kjenne igjen ingrediensene enn å gjette riktig på eksakt parfyme.

LES OGSÅ: Nisjeparfymer er i vinden som aldri før!

- Har du selv en signaturduft eller bytter og veksler du etter humør og dagsform?

- Jeg holder meg til en duft fordi den er en del av min personlighet, og har vanskeligheter med å bytte. Men jeg har selvsagt perioder i livet hvor det føles naturlig å eksperimentere. Disse periodene er sjeldne. Min duft er Escentric Molecules Molecule 01. Men jeg har mellom 30 og 40 ulike parfymer hjemme, inkludert den første jeg anskaffet meg, Hugo Boss Intense.

- Og siste tilskudd til egen samling?

- Escentric Molecules Escentric 01 grunnet behov for forandring i livet. Dog ikke en stor en, åpenbart.

- Dyreste parfymen du har?

- Den dyreste jeg har kjøpt noensinne må være Acqua di Parma sin Colonia Leather Eau de Cologne Concentrée. Dyreste parfymen jeg har i skapet per i dag er Nasomatto – Absinth.

- Hva er en god parfyme for deg?

- En duft som sier noe om hvem du er som menneske.

LES OGSÅ: Norske kvinner bør roe litt ned på solpudderbruken

LES OGSÅ: Zlatan: - En kvinne er vakker, selv uten parfyme!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer