Hudormer

Ikke klem på sorte prikker

Kan gjøre hudproblemene verre.

KAN GI SPRENGTE BLODKAR OG STORE PORER: - Nei, du bør ikke klemme på sorte prikker selv, da risikoen for å lage skader på huden er høy, sier Ann-Kristin Stokke, som er fagsjef i hudpleieklinikken Skintific AS, til KK.no.  Foto: Graça Victoria - Fotolia
KAN GI SPRENGTE BLODKAR OG STORE PORER: - Nei, du bør ikke klemme på sorte prikker selv, da risikoen for å lage skader på huden er høy, sier Ann-Kristin Stokke, som er fagsjef i hudpleieklinikken Skintific AS, til KK.no. Foto: Graça Victoria - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Selv om det hadde vært kjekt med glatt og silkemyk porselenshud, er det de færreste forunt.

I huden, og spesielt i pannen, på nesen og haken, suger porene til seg talg og keratin, som blir til såkalte hudormer - eller sorte prikker.

De er faktisk ganske ekle, så det er ikke så rart vi vil klemme dem ut, men ifølge hudterapeutene er ikke det så veldig lurt.

Kan gi større porer

- Nei, du bør ikke klemme på sorte prikker selv, da risikoen for å lage skader på huden er høy, sier Ann-Kristin Stokke, som er fagsjef i hudpleieklinikken Skintific AS, til KK.no. 

Når du presser ut hudormene foran speilet på badet, er det nemlig mange feller å gå i. Har du vasket hendene dine, for eksempel, og er teknikken i boks?

- Manglende hygiene og dårlige utklemmingsteknikker bidrar til å trigge kviser, og kan lett gi arr, utvidede blodkar (cuperose) og til og med større porer, sier Stokke.

Når du klemmer feil, kan du skade vevet i og rundt porene, slik at de blir større. Huden rundt blir også mer ujevn, som igjen gjør at porene utvider seg enda mer.

Slik blir du (nesten) kvitt dem

Den beste måten å holde de sorte prikkene i sjakk, er ifølge Stokke å få hjelp av en profesjonell hudterapeut.

Men du kommer også langt med å være grundig med rensing og eksfoliering av huden hjemme.

- Jeg anbefaler først dobbelrens med en oljebasert pre-rens, som løser opp og fjerner overflødige fettstoffer og forurensing på huden, og deretter en rens tilpasset hudtypen, sier Stokke.

SKRUBB: Bruk en god skrubb og fokuser på områdene der de svarte prikkene er verst, ofte i T-sonen, altså i panna, på nesa og på haka.  Foto: Ariwasabi - Fotolia
SKRUBB: Bruk en god skrubb og fokuser på områdene der de svarte prikkene er verst, ofte i T-sonen, altså i panna, på nesa og på haka. Foto: Ariwasabi - Fotolia Vis mer

Regelmessig eksfoliering, altså fjerning av døde hudceller, vil sammen med daglig rens morgen og kveld, gjøre at hudormene ikke løper løpsk.

Særlig vil eksfolianter/peelinger som inneholder salisylsyre være effektive, da syren løser opp talg og fjerner døde celler.

Dette bør du imidlertid være forsiktig med om du har mye uren hud, da eksfoliering kan irritere den ytterligere.

- Dersom du har en fetere hud, er det likevel viktig at du får nok fuktighet, men at du unngår kremer som inneholder oljer, presiserer Stokke.

Kommer alltid tilbake (dessverre)

Men uansett om vi tar oss råd til profesjonelle hudpleiere, eller klemmer ut hudormene selv, skånsomt og etter boka, kommer prikkene tilbake.

- Huden produserer talg og døde celler hele tiden, så de sorte prikkene vil komme tilbake så raskt som nytt talg og flere celler i poren når hudoverflaten, sier Stokke.

Mye av det vi finner i hud- og hårprodukter og sminke vil trigge prikkene. Vær ekstra oppmerksom på såkalte komedogene ingredienser som lanolin, mineraloljer, isopropyl myristate og plaststoffer i stylingprodukter.

Husk også at det er mye bakterier i sminkekosten, så sørg alltid for å vaske den regelmessig. 

I forurenset luft er det også mange oljebaserte stoffer som vil legge seg på huden, og sette igang talgproduksjon.

FRISTENDE?: Klarer du ikke la være å klemme ut hudormene, er det lurt å åpne porene først, ved å ta en god varm dusj. Foto: DPA
FRISTENDE?: Klarer du ikke la være å klemme ut hudormene, er det lurt å åpne porene først, ved å ta en god varm dusj. Foto: DPA Vis mer

Tips for hjemmeklemming

Før du går løs på hudormene, lønner det seg å ta en varm og deilig dusj for å åpne porene.

Bruk en fruktsyrebasert peeling, helst to ganger i uken.

– Det beste er å bruke produkter med høy konsentrasjon av glykolsyre. Denne fruktsyren løsner bindingene mellom de døde hudcellene, slik at de løsner, har Kjersti Johansen, nordisk fagsjef hos Dermanor, tipset KK.no om tidligere.

Du vil heller ikke klemme for hardt - prøv deg forsiktig fram fra ulike sider.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer