DROPP TØRKETROMMELEN: Hold in-plagg bør alltid henges opp til tørk. Hiver du dem i tørketrommelen, kan elastisisteten ødelegges, og du ender opp med slaskete varianter av plagg som skal sitte supertrangt.  Foto: A. C. Blystad
DROPP TØRKETROMMELEN: Hold in-plagg bør alltid henges opp til tørk. Hiver du dem i tørketrommelen, kan elastisisteten ødelegges, og du ender opp med slaskete varianter av plagg som skal sitte supertrangt. Foto: A. C. Blystad Vis mer

Hold In

Ikke putt hold in-undertøyet i tørketrommelen

Undertøyet bør henges til tørk, sier ekspertene.

Publisert
Mange av oss sverger til hold in-undertøy og shapewear i en festpyntet julebordsesong.

Om du føler du trenger litt ekstra hjelp til å trylle bort valkene, eller holde magen på plass, ja, da er det slankende undertøyet et genialt triks.

En ekstra bonus, som vi alle setter pris på, er at undertøyet også gir deg bedre holdning og får klærne til å sitte mye penere på. Så lenge du finner riktig størrelse, da.

Hold in-plaggene skal ikke være for store, og det er ikke bare å kjøpe plagget i feil størrelse som er problemet. Også måten du vasker det på, har mye å si.

LES OGSÅ: Denne toppen får bukt med grevinnehenget

SKAL IKKE I TØRKETROMMELEN: Da kan hold-in-undertøyet bli ødelagt.
SKAL IKKE I TØRKETROMMELEN: Da kan hold-in-undertøyet bli ødelagt. Vis mer

Følg vaskeanvisningen

– Aller først vil jeg presisere at man alltid bør se på vaskeanvisningen på plagget, eventuelt på emballasjen, og følge denne, sier Malin Skar, leder for Forbrukerservice hos Lilleborg.Hun forklarer at det av hygieniske årsaker er viktig å bruke så høy temperatur som mulig når du vasker undertøy.

Du bør også vaske plagget med lignende tekstiler og farger, slik at du unngår loing, misfarging og andre uheldigheter.

– Plagget henges til tørk – ikke benytt tørketrommel! sier Skar.

Hold in-plagg er altså blant klærne som hater tørketrommelen. Sørg derfor for at du vasker det i god tid før julebordet, så det rekker å tørke.

LES OGSÅ: Slik vasker du bh-ene dine

Vær forsiktig med skyllemiddel

Tekstilekspert Ingun Grimstad Klepp, forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) understreker også viktigheten av å følge vaskeinstruksjonene.

– Dersom det ikke står noe om skyllemiddel, ville jeg ikke anbefale det, sier hun.

Grimstad Klepp sier at de ikke har testet holdbarheten på slike plagg, men at elastiske materialer generelt har en del problemer med holdbarhet.

– Derfor blir for eksempel strikk ikke sydd i plagget, men lagt i løpegang slik at den kan skal kunne skiftes når den er slitt, sier hun.

LES OGSÅ: Nå skal hold in-tøyet synes

DU KAN REKLAMERE: Klær skal tåle normal bruk og vaskeanvisning.  Foto: Getty Images/iStockphoto
DU KAN REKLAMERE: Klær skal tåle normal bruk og vaskeanvisning. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Husk reklamasjonsretten

Ingunn Grimstad Klepp forteller at det er viktig at du sjekker vaskeanvisningen før du kjøper et plagg.– Hvis vaskeanvisningen ikke er slik du ønsker at den skal være, er det bedre at du kjøper noe annet. Hvis du ikke følger vaskeanvisningen, gjelder ikke reklamasjonen lenger, sier hun til KK.no.

Så hva er egentlig rettighetene dine når det gjelder klær?

– Klær skal tåle normal bruk, sier Ann Hege Skogly hos Forbrukerrådet, og forklarer samtidig hva som menes med «normal» bruk:

– En genser skal for eksempel tåle at du tar den på deg. Den skal også tåle at du vasker den i henhold til instruksene på merkelappen.

Gjør den ikke det, kan du faktisk kreve å få ny!

– Det går inn som et vilkår at du bruker og vasker etter instruks. Hvis du likevel opplever at genseren kommer ut i dukkestørrelse og du har gjort alt riktig, kan du klage, sier Skogly.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer