Klesvask

Ikke så skitne som du tror

Tre gode råd som får klærne dine rene uten å ødelegge dem.

LES LAPPEN: Ta hensyn til hva slags klær du vasker, og lær deg hva symbolene betyr. Du finner en jukselapp nederst i saken. Foto: Erwin Wodicka
LES LAPPEN: Ta hensyn til hva slags klær du vasker, og lær deg hva symbolene betyr. Du finner en jukselapp nederst i saken. Foto: Erwin Wodicka Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Selvsagt bør du vaske klærne dine, men trenger du å vaske dem så ofte og hardt som du gjør?

Mange av oss har nok en tendens til å skru opp både temperaturen og hyppigheten mer enn nødvendig, for klærne dine er neppe så skitne som du tror.

Ta det med ro

Med mindre du virkelig har latt dem gjennomgå under ekstreme forhold over lang tid, er det bare å glemme glovarme vasker, tørketromler og superpotente vaskemidler.

LES OGSÅ: Disse klærne hater tørketrommel

For å være helt ærlig, så er det best om du lar alle klær lufttørke. Det er mest skånsomt, og dermed sikrer du deg at klærne holder lenge. Når det er sagt, så pleier det å stå hvordan et plagg skal vaskes og tørkes på vaskelappen.

LES OGSÅ: Hvorfor forsvinner alltid den ene sokken?

Noe må likevel vaskes oftere

Med mindre vi snakker om treningsklær eller lignende, kan du med hell bruke klærne dine flere ganger. Jeansforhandlere råder deg faktisk til å gå ukesvis uten å vaske olabuksene dine.

En ting du bør vaske ofte, er bhen din. De fleste vasker den faktisk ikke ofte nok. Er du en av dem?

Sengetøy bør også vaskes og skiftes med jevne mellomrom. Lar du det gå for lang tid mellom skift av putetrekk, kan du faktisk oppleve tilstoppede porer i ansiktet.

Ellers er det disse tre rådene som gjelder:
Ikke så skitne som du tror
  • Slapp av: 90 prosent av vasken din trenger hverken glovarmt vann, tørketrommel eller superpotent vaskemiddel.
  • Samle opp skittentøy: Når du har ekstre skitne klær som trenger tøffere behandling, bør du samle opp disse til du har nok til en vask. Skyll med kaldt vann!
  • Ikke overdriv rensingen: Rensing betyr at klærne vaskes med løsningsmidler og kjemikalier. Det at det mest vanlige er perchloroethylen, som er klassifisert som et mulig kreftfremkallende stoff, gjør det ikke bedre. Det finnes nå vaskemaskiner som tillater deg å vaske klærne du vanligvis sender på rens.

Sliter du med å skjønne vaskeinstruksjonene? Her er en forklaring:


Du kan også laste ned en PDF-fil med disse symbolene fra Lilleborgs hjemmesider (ekstern lenke).

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer