#MeToo:

Ingen vil gå med kjolene til Harvey Weinsteins ekskone lenger

Marchesa-designer Georgina Chapman har møtt stor motgang etter anklagene mot eksmannen.

SKILTE SEG: Én måned etter at Harvey Weinstein (t.v.) ble anklaget for seksuell trakassering, forlot Georgina Chapman (t.h.) ektemannen gjennom 11 år. FOTO: NTB Scanpix
SKILTE SEG: Én måned etter at Harvey Weinstein (t.v.) ble anklaget for seksuell trakassering, forlot Georgina Chapman (t.h.) ektemannen gjennom 11 år. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Høsten 2017 sto flere kvinner i filmindustrien frem og anklagde stjerneprodusenten Harvey Weinstein (65) for seksuell trakassering. Blant dem var norske Linn ­Natassia Malthe (les intervju lengre ned i saken). Siden har kvinner over hele verden stått frem med sin historie, og bevegelsen er fremdeles i gang.

Anklagene mot Harvey Weinstein har rent inn etter at de første sto frem i høst, og dette har ikke vært lett å takle for kona gjennom 11 år, Marchesa-designer Georgina Chapman (41). Én måned etter at anklagene ble kjent, kom det også frem at Chapman skulle forlate ektemannen.

I 2004 startet Chapman merket Marchesa sammen med Keren Craig (42). Siden da har noen verdens største stjerner brukt kjolene deres. På Oscar-utdelingen i fjor gikk både Olivia Culpo (25) og Octavia Spencer (45) for Marchesa på den røde løperen. Det har også Sandra Bullock (53), Jennifer Lopez (48) og Jessica Alba (36) gjort.

LES OGSÅ: Alle kjolene fra Oscar-utdelingen 2018

Men da 2018 ble sparket i gang med en rekke prisutdelinger, var det ingen Marchesa-kjoler å se. At dette kom til å skje var noe Kate Coyne, sjefredaktør hos People Magazine, spådde allerede i oktober 2017. I et intervju hos morgenshowet Good Morning America forteller redaktøren at hun på det tidspunktet mente at skilsmisse mellom Chapman og Weinstein uten tvil kom til å forekomme, og at anklagene mot han kom til å gå utover designerens merke.

DESIGNERNE: Keren Craig (t.v.) og Georgina Chapman (t.h.) har merket Marchesa sammen. Foto: Scanpix
DESIGNERNE: Keren Craig (t.v.) og Georgina Chapman (t.h.) har merket Marchesa sammen. Foto: Scanpix Vis mer

- Dette kommer hun til å merke stort. Hun er ikke en av de virkelig store designerne. Hun er ikke venninne med Anna Wintour. Det er takket være Harvey (Weinstein) at kjendisene går med hennes kjoler. Hans makt i industrien har hatt mye å si for merket hennes, men den makten eksisterer ikke lenger, sier Coyne.

LES OGSÅ: #MeToo: - Det eneste jeg er redd for er at ordentlige gutter skal settes i samme bås som de som står bak grov trakassering og overgrep

- Trist at Chapman rammes så hardt

Etter Golden Globe-utdelingen i januar, bet Adam Tschorn i LA Times seg merke i det at ingen av kjendisene hadde kledd seg i Marchesa for anledningen. Tschorn sier han ikke med 100 prosent sikkerhet kan si at det ikke var en eneste kjole fra merket å se på den røde løperen, men at ingen av de mest kjente fjesene hadde tatt i bruk designet.

Ingeborg Heldal, KK-redaktør og moteekspert, sier de er trist at Chapman rammes så hardt.

- Uansett om Chapman har brukt mannens maktposisjon til å fronte sitt eget klesmerke, så er det likevel trist for henne at hun rammes dobbelt så hardt. Ikke bare har hun måtte tåle ydmykelsen av han som står bak den største sextrakasseringsskandalen i Hollywoods historie, hun må også tåle påkjenningene av et samlivsbrudd i kjølvannet av det, sier Heldal og fortsetter:

- Selv om Weinstein hadde makt i Hollywood, er det naivt å tro at verdens største, kvinnelige skuespillere hadde valgt en kjole de egentlig ikke hadde lyst til gå med på verdens største prisutdelinger. Det blir interessant å se hva dette gjør med prisnivået på Marchesas kjoler som tidligere har vært skyhøyt. Kanskje blir det mulighet for luksusdyr på budsjett å gjøre et kupp på Ebay?

LES OGSÅ: Vogue dropper stjernefotograf etter #MeToo-anklager

- Jeg var kjemperedd for å stå fram

Oktober 2017. Linn ­Natassia Malthe fra ­Drøbak står foran et ­ladet pressekorps i New York. #MeToo-­kampanjen har gått med orkan i kastene på ­sosiale medier, og anklager om seksuell trakassering har røsket dyna av et kobbel maktpersoner i ­Hollywood, blant dem superprodusent Harvey Weinstein, leder i The Weinstein Company. Det er ham Malthe skal fortelle om i dag. Det er ham hun husker fra en kveld i London i 2008, da han som en av Hollywoods mektigste menn ifølge Malthe skal ha dundret på hotelldøren hennes etter en prisutdeling, tatt av seg ­buksene og satt seg på sengen hennes.

Ingen vil gå med kjolene til Harvey Weinsteins ekskone lenger

«Han fortalte om ulike toppskuespillere som hadde hatt sex med ham, og var kommet dit de er på grunn av at de har hatt sex med ham», sier Malthe, og forteller at Weinstein skal ha lovet henne en filmrolle i bytte mot sex. Da hun nektet, skal han ha masturbert foran henne, før han tvang henne til samleie.

Mens fotografene knipser, forteller Malthe at Weinstein ved en senere anledning skal ha bedt henne til hotellsuiten sin for å drøfte en filmrolle. Da assistenten hans forlot rommet, skal en annen kvinne i suiten ha begynt å utføre seksuelle handlinger på Weinstein. Ifølge Malthe forventet Weinstein nå at hun skulle delta i gruppesex. Da Malthe nektet, skal Weinstein ha kalt henne en «utakknemlig fitte».

Ved siden av henne på pressekonfe­ransen sitter stjerne­advokat Gloria Allred, som representerer flere kvinner i Weinstein-saken, deriblant Linn.

«Opplevelsen med Harvey var ikke en isolert hendelse», sier Linn. «Jeg hadde blitt seksuelt trakassert av flere mektige menn i Hollywood. Men det med ­Harvey var det verste».

Les resten av intervjuet med Malthe her.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer