Boots

Ja, cowboystøvlene er tilbake

Du trenger slettes ikke å være en Dolly Parton-dobbeltgjenger for å bruke denne gamle slageren.

VERSATIL STØVEL: Annette Bull i Mildh Press viser fram to av mange cowboyboots-varianter fra Tony Mora.  Foto: Per Ervland
VERSATIL STØVEL: Annette Bull i Mildh Press viser fram to av mange cowboyboots-varianter fra Tony Mora. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du husker kanskje paret du sparte til på ungdomsskolen? De var gjerne spisse foran, med høye skaft og mellomhøye hæler.

Nå er de altså på vei tilbake i motebildet.

Håndlagede og spesialtilpassede
Den spanske skoprodusenten Tony Mara lager håndlagede og spesialtilpassede cowboystøvler, og disse blir nå tilgjengelige over hele landet.

- Du får støvlene i alt fra skikkelig cowboy-stil til de helt klassiske variantene, sier Annette Bull i Mildh Press, som representerer skomerket i Norge.

- Støvlene produseres med flere lag i sålen, så den tilpasser seg din fot etter litt bruk, forklarer hun.

Du kan gå for en av de ferdigproduserte modellene eller bestille støvler akkurat slik du vil ha dem. Da velger du skinntype(r), hælhøyde, skafthøyde og skaftvidde slik at du får en støvel som passer perfekt til din kropp og din stil. Prislappen? Fra cirka 3000 kroner.

Cowboystøvlene produseres deretter i Spania og sendes til Norge, og du har dem innen 10-14 dager, sier Annette Bull.

- De har alt fra slangeskinn og krokodilleskinn til kuskinn og metall, sier hun.

Selv om de ferdigproduserte støvlene er tilpasset norske legger, kommer de med lærsåle som standard. Ikke helt ideelt for norske forhold kanskje?

- Det jeg hadde gjort, er å såle om til en gummisåle, sier Annette Bull.

Saken fortsetter under bildetAlltid riktig, alltid in

Også vintagebutikkinnehaver Åsa Formark elsker cowboystøvler, og har gjort det lenge.

- Jeg mener de har en fashion-verdi som trend, men det er også en universell sko. Jeg tror vel egentlig ikke det finnes noen sko som fenger så mange forskjellige typer mennesker. Hva har Dolly Parton og Ari Behn til felles med en Guns n' Roses-fan eller en dresskledd mann som vil være litt rocka? Boots!

Åsa Formark har hatt en vegg dekket av ulike typer cowboystøvler i sin butikk, Velouria Vintage på Grünerløkka i Oslo, i flere år.

- Som trend kommer og går de, men de blir aldri helt borte. Enhver fashionista klarer å finne en kul måte å bruke boots på, uansett sesong, sier hun.

- Redd for å være harry

- Tror du dette er en trend som vil ta av i Norge?

- Cowboybootsen jobber seg sakte inn i den norske folkesjelen. Hver gang trenden kommer tilbake, omvendes flere og flere, mener hun.

- Det finnes en stor redsel for å være harry i Norge, men jeg håper at flere går for boots og oppdager mulighetene som finnes hvis man har cowboystøvler i garderoben.

Hun mener cowboystøvler kan gi sette et unikt preg på et ellers enkelt antrekk, og presiserer, som Annette Bull, at støvlene finnes i uendelig mange variasjoner.

- Det finnes mange ulike mønstre, mange eller få broderier, høye eller lave hæler, ensfargede eller flerfargede.

Og Åsa Formark mener det er mange fordeler med skotøyet vi forbinder med Texas og countrymusikk.

Får i gang praten

- De kan brukes til alt! Dessuten blir de aldri umoderne. De skaper ofte samtaler - de er «icebreakers». De er ekstremt holdbare, former seg etter foten og blir utrolig behagelige. De er et skikkelig statement, sier hun.

Selv eier hun omtrent 20 ulike par med cowboystøvler. Det går i perioder hvilke hun velger, men akkurat nå går det mest i svart.

- Favoritten er et par vinrøde med høye hæler, sier hun.

I butikken, Velouria Vintage, prøver hun til enhver tid å ha et variert utvalg. Du finner spisse og runde tupper, høye og lave skaft, høye og lave hæler, mye eller lite mønster, fargerike eller nøytrale varianter.

- Det er veldig personlige sko, så vi må ha mye å velge i, forklarer Åsa Formark.

Hun merker en stor oppgang i forespørselen hver sommer, og til kvinnene går det mest av enkle brune eller svarte med litt hæl på. Herrene kjøper i alle slags stiler, men har en spesiell svakhet for slangeskinn.

- Det er festivalsko nummer 1, sier hun.

Tør du?

STATEMENT-STØVEL: Disse bootsene passer til det meste.  Foto: Per Ervland
STATEMENT-STØVEL: Disse bootsene passer til det meste. Foto: Per Ervland Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer