Holdbarhet sminke:

- Ja, du bør på det sterkeste forholde deg til datostemplingen på kosmetikk

Nei, sminken din varer ikke for evig. Dette sier ekspertene du bør være obs på!

HOLDBARHET PÅ SMINKE: Ifølge ekspertene bør du være obs på sminken din om den har gått ut på dato. FOTO: NTB Scanpix
HOLDBARHET PÅ SMINKE: Ifølge ekspertene bør du være obs på sminken din om den har gått ut på dato. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

At mat går ut på dato er noe de fleste vet - men visste du at også sminken din har en viss holdbarhet? Det er nemlig ikke slik at sminken din eller nattkremen din varer for evig. Og det er heller ikke sånn at produktet nødvendigvis trenger å lukte vondt eller endre konsistens før du finner ut at det må kastet i søpla. (Pssst: Dette merket viser holdbarheten på sminken din!)

- Ja, du bør på det sterkeste forholde deg til datostemplingen på kosmetikk. På samme måte som du forholder deg til datostemplingen på mat. Mascara er konstant i kontakt med øynene våre, og hver gang du bruker mascaraen så vil du ta med bakterier ned i forpakningen. Etter en gitt tid, og tidligst seks måneder etter åpning, så vil det blomstre opp bakterier som kan forårsake irritasjoner. Lar du det gå ordentlig lenge så kan det oppstå bakteriekolonier som MRSA (Methicillin-Resistant Staphylococcus Aureus), som forårsaker infeksjon i øynene. Dette er nok det verste som kan skje, sier Stephan Ulvund Øien, internasjonal makeupartist, blogger og kolorist til KK.no.

Tone Skipa, makeupartist og skjønnhetsblogger, er enig med Øien, og påpeker at det kan være lurt å bruke luktesansen. (Psst: Så ofte bør du vaske sminkekostene!)

- Uansett om det er en krem eller en maskara skal du alltid ta luktetesten når det nærmer seg utløpsdatoen. Lukter det rart er det bare å kaste med en gang på grunn av bakteriene som da kan skade huden.

BRUK LUKTESANSEN: Gammel kosmetikk får en særegen metallisk, harsk lukt når den blir gammel. Foto: Shutterstock / misuma
BRUK LUKTESANSEN: Gammel kosmetikk får en særegen metallisk, harsk lukt når den blir gammel. Foto: Shutterstock / misuma Vis mer

- Gammelt produkt fungerer ikke som nytt

Greit, så datomarkeringen på produktene våre må vi forholde oss til etter åpning. Check! Men om vi ikke helt husker når kremen eller maskaraen ble åpnet - kan sminkeproduktet (for eksempel maskaraen og foundationen) eller kremen påvirke huden? (Pssst: Sminkeproduktet som fremhever dine beste trekk!)

- Ja, ingrediensene kan forringes etter at datoen har gått ut, men om den ikke lukter vondt vil den nok ikke skade huden direkte. Det er heller mer sannsynlig for at produktet ikke fungerer så godt som når det er ferskt, forteller Skipa og legger til:

- Produkter skal jo brukes og ikke spares på for det har begrenset levetid etter at den er åpnet. Derfor er det uansett smart å bruke opp det du har før du kjøper noe nytt, med mindre du har forandringer i huden din. Da bør du kjøpe noe som passer til huden din.

Stephan Ulvund Øien mener også det kan være lurt å ta i bruk luktesansen. Han forklarer at om du er av sorten som spiser kylling etter best før datoen, så har du kanskje lært deg å bruke nesen.

- Det kan jo være fornuftig å gjøre det samme her. Gammel kosmetikk får en særegen metallisk, harsk lukt når den blir gammel. Men du kan ikke forvente at produktet fungerer som nytt, sier han og tilfører:

- Når det kommer til kremer og effekten av produktene så kommer det helt an på hvilke produkter vi snakker om. Noen produkter skal være i en beskyttet atmosfære fram til de skal brukes. Slik som for eksempel syrebehandlinger og retinolprodukter. Men når det kommer til holdbarhetsstempelet, så ville jeg fulgt det slavisk - kjøleskap eller ei.

- De fleste produkter holder seg bedre i kjøleskap

Og når makeup artisten nevner kjøleskap. Er det sånn at skjønnhetsprodukter holder seg bedre der enn på badet? Jeg har selv noen neglelakker, fuktspray (Psst: Vi har gjort en stor test av fuktspray!) og uåpnet kremer i kjøleskapshylla. Men hjelper det egentlig?

- De fleste produkter holder seg nok bedre i kjøleskap, men igjen, hva er vitsen med et produkt som du ikke bruker opp? Produkter skal ikke spares på, men brukes. Produkter i lystette tuber holder seg lengre enn for eksempel krukker der du putter hendene dine oppi. Om du ikke har rene fingre vil krukkeproduktet mest sannsynlig være for full av bakterier lenge før kremen har gått ut på dato, forklarer Skipa.

LES OGSÅ: Stor test av røde neglelakker!

Men når det kommer til renslighet av sminke, må du heller ikke glemme kostene du bruker til å påføre sminken. Skitne sminkekoster gjør ikke bare at du får et mindre vakkert resultat når du sminker deg. Det er nemlig slik at om du ikke sørger for å vaske dem ordentlig og jevnlig, kan sminkekostene dine fort bli en skikkelig bakteriebombe.

Sliter du med stadige kviseutbrudd, kan det fort være at sminkekostene er en viktig bidragsyter. Ikke bare drar de bakterier rundt på huden din hver gang du bruker dem, men bakteriene får også gode formeringsforhold når du lar kostene stå urenset på et varmt og fuktig bad.

LES OGSÅ: Derfor bør du alltid sminke øyebryn!

LES OGSÅ: Slik unngår du at sminken din sklir av

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer