BRODDER: Med brodder slipper du å bli som Bambi på isen. Heldigvis finnes det usynlige varianter også. Foto: Tone Ruud Engen
BRODDER: Med brodder slipper du å bli som Bambi på isen. Heldigvis finnes det usynlige varianter også. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer

Sko

Ja, du kan bli fin med brodder

Velger du riktig er det nesten ikke mulig å se dem.

Publisert
Selv om de fleste nordmenn gruer seg til vinteren så å si hele året, kommer kulda og snøen som en like stor overraskelse hvert eneste år.

Og det er absolutt ikke bare bilistene som stadig vekk seiler ut av veien.

For før du vet ordet av det, ligger du rett ut på fortauet.

Heldigvis finnes det noen triks som kan forhindre at du stadig vekk tryner på isen - problemet er bare at de fleste forbinder brodder med eldre damer.

Men det er faktisk mulig å se bra ut med brodder!

LES OGSÅ: Ikke bruk for mye lærfett når du pusser skoene

DE MEST POPULÆRE BRODDENE AKKURAT NÅ: Skomakeren, Stian Henrik Larsen, anbefaler en keramisk såle av naturgummi.  Foto: Tone Ruud Engen
DE MEST POPULÆRE BRODDENE AKKURAT NÅ: Skomakeren, Stian Henrik Larsen, anbefaler en keramisk såle av naturgummi. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer

Keramiske såle er mest populært

– Det mest populære akkurat nå er den keramiske sålen av naturgummi, som er nesten som sandpapir under sålen, forteller Stian Henrik Larsen, til KK.no.

Larsen er skomaker ved Garderobeservice på Majorstuen i Oslo - som driver med reperasjon av sko og vesker, i tillegg til rens og vask.

(Artikkelen fortsetter under bildet)– En slik såle har den samme overflaten på begge sider, så når den begynner å bli slitt, kan du bare snu den andre veien, forteller Larsen.

En annen fordel med å velge en keramisk såle, er at den ikke vil lage «klikkelyder» mot gulvet hvis du skal gå med dem inne - og du trenger derfor ikke ta dem av når du går inn i butikker.

– Broddene er ikke veldig grove, så du kan fint bruke dem inne. Siden de ikke syns så godt på skoene dine, kan du også bruke dem på de fleste sko-varianter, forteller Larsen.

LES OGSÅ: Sjekk denne geniale detaljen

SÅLE MED BRODD: Hvis du har en hæl som ikke er for høy, kan dette også være et alternativ - og den syns ikke i det hele tatt. Foto: Tone Ruud Engen
SÅLE MED BRODD: Hvis du har en hæl som ikke er for høy, kan dette også være et alternativ - og den syns ikke i det hele tatt. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer

Finnes varianter som ikke synes i det hele tatt

Et annet alternativ er en såle som du kan feste på hælen av skoen din, men den forutsetter at du har en veldig lav hæl.

– Denne har én enkel brodd som du kan skyve av og på som du vil. Disse egner seg også til å gå med inne siden du bare kan skyve tilbake brodden, forteller skomakeren.

Hvis du vil gjøre dette, må han imidlertid fjerne den gamle sålen bak på hælen og erstatte med den andre. Derfor er det viktig at du ikke gjør dette på noen sko du vil bruke hele året. Til gjengjeld vil ikke broddene være synlig i det hele tatt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)Hvis du derimot skal gå på glattisen med noen høye hæler, bør du gå for den første varianten.

– Til de høye hælene må du velge en variant som bare skal fungere på sålen foran. Siden den ikke har noe bak, gir det deg også mulighet til å dra den mye lenger opp bak, og dermed kan de passe til veldig høye hæler, sier Larsen.

LES OGSÅ: Ny jakke? Dette bør den inneholde

Fortsatt ikke helt trygg på isen?

Hvis du likevel ikke føler deg helt trygg på isen, kan Larsen fortelle at det aller tryggeste alternativet er brodder både foran og bak på skoene dine.

– Du kan faktisk få kjøpt såler med pigger som ligner de samme som er på piggdekk for biler. Da vil du være sikret med pigger både foran og bak, råder skomakeren.

Men hvis du skal velge én av variantene bør du velge brodder foran på skoen. Som regel trår du ned med hælen, men glir på sålen.

LES OGSÅ: Lei av jeans som mister fargen?

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer