Sjampo

Ja, du kan vaske håret hver dag

Men da bør du velge riktig sjampo.

VASK I VEI: Det er ikke noe i veien for at du kan vaske håret daglig, bare du velger produkter som er skånsomme nok.  Foto: Iurii Sokolov - Fotolia
VASK I VEI: Det er ikke noe i veien for at du kan vaske håret daglig, bare du velger produkter som er skånsomme nok. Foto: Iurii Sokolov - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det er ikke skadelig for håret å vaske det hver dag, fastslår Lise Holm-Glad, frisør og leder for Defines frisørteam

– For mange er det snakk om velværefølelsen ved å vaske hver dag, og det kan du gjøre med god samvittighet. Det er behandlingen etter hårvasken som teller, sier hun.

LES OGSÅ: Så lenge kan du gå med uvasket hår

Tørr, sår hodebunn?

Hun understreker imidlertid at det er noen som bør holde litt igjen og heller prøve å vaske håret litt sjeldnere. 

– Det er mest for de som sliter med tørr og sår hodebunn at det kan være lurt å utsette en dag til, sier hun. 

LES OGSÅ: Sliter du med flass?

KALD LUFT: Du bør faktisk vente til håret er halvtørt før du føner det! For å skade håret minst mulig, kan du bruke kaldluftinnstillingen på føneren, men vær obs på at det vil ta lenger tid før håret blir tørt. Foto: studiovespa - Fotolia
KALD LUFT: Du bør faktisk vente til håret er halvtørt før du føner det! For å skade håret minst mulig, kan du bruke kaldluftinnstillingen på føneren, men vær obs på at det vil ta lenger tid før håret blir tørt. Foto: studiovespa - Fotolia Vis mer

Kan slite på fargen

Selv om vaskingen i seg selv ikke sliter på håret, kan det bidra til at fargen blir blassere, særlig når håret er nyfarget.

Du som farger håret i røde eller mørke nyanser, vil merke dette spesielt godt, og du kan med fordel derfor gå ned litt på hyppigheten av hårvasken rett etter du har farget håret.

Bruk også sjampoer beregnet på farget hår, siden disse er laget for å ta best mulig vare på fargen. 

LES OGSÅ: Blir håret fett og tørt

Velg riktig sjampo

–  Det viktigste er å velge en sjampo som passer til ditt hår og din hodebunn. De fleste sjampoer i dag er milde, sier Holm-Glad. 

Om du sliter med fet hodebunn eller flatt, tungt hår, anbefaler frisøren at du velger en mild rensesjampo eller en sjampo som gir mer volum. 

Har du tørr hodebunn og tørt, brusete hår, bør du velge en sjampo med fuktighet eller pleiende proteiner. 

Har du normalt hår og hodebunn, kan du velge en sjampo som gir glans. 

– Husk at fuktighetsgivende og pleiesjampoer også gir glans til håret, men kan være litt tyngre enn de som er utviklet for normalt hår, sier frisøren. 

LES OGSÅ: Dette bør du vite om håret ditt

FLOKETE: Har du floker i håret, bør du absolutt ikke starte med børsten nærmest røttene. Da risikerer du nemlig å rive ut og brekke masse hår som du kan redde bare ved å endre børsteteknikk.  Foto: Thinkstock
FLOKETE: Har du floker i håret, bør du absolutt ikke starte med børsten nærmest røttene. Da risikerer du nemlig å rive ut og brekke masse hår som du kan redde bare ved å endre børsteteknikk. Foto: Thinkstock Vis mer

Dette skader mer enn vaskingen

Det er altså ikke selve vaskingen som gjør at håret ditt føles tørt og blir skadet. Børsting av vått eller fuktig hår og føning sliter mye mer på lokkene, og det er dette du bør unngå å gjøre daglig. 

– Når håret er vått er det svakere og brekker lettere, derfor skal man børste håret skånsomt når det vått, sier Holm-Glad. 

Så hvordan børster du håret skånsomt og riktig? Ja, for det er en riktig måte å børste håret på! Ta små seksjoner av håret, start ytterst på håret og jobb deg gradvis gjennom det og oppover mot røttene.

– Hvis håret er flokete og du setter børsten innerst og drar til, kan du regne med at du river ut unødvendig mange hårstrå.

LES OGSÅ: Vasker du håret i riktig rekkefølge

SKADELIG: Styling med varmeverktøy er mye mer skadelig for håret enn daglig hårvask. Foto: Alliance - Fotolia
SKADELIG: Styling med varmeverktøy er mye mer skadelig for håret enn daglig hårvask. Foto: Alliance - Fotolia Vis mer

Unngå varmeverktøy

At varmeverktøy skader håret, er slett ingen nyhet. Om du er av typen som liker å føntørke håret ditt hver gang du vasker det, kan det dermed være lurt å droppe den daglige hårvasken – ikke på grunn av vaskingen, men på grunn av tørkingen. 

Om du virkelig føler du må vaske og tørke håret hver dag, har frisøren et annet tips til deg:

– Varmen fra føneren (og andre varmeverktøy )er det som skader håret, så hvis du vasker håret hver dag, bør du føne minst mulig, eller blåse med kald luft. 

Du kan altså innstille føneren på kald luft, men vær oppmerksom på at tørkingen vil ta mye lenger tid enn når du bruker varm luft. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer