Bunad er rett og slett hot, og Husfliden melder at salget bare øker. Det handler om røtter, både for yngre og eldre kvinner.
Ja, i Norge finnes det minst 450- 500 forskjellige bunader. Hver bygd har sin egen variant, så det er mange ulike tolkninger av dem.
I anledning nasjonaldagen - som nærmer seg med stormskritt, har KK snakket med flere kjente kvinner om hva slags forhold de har til sin folkedrakt.
Hele saken ser du i KK 20, som er i salg nå.
OBS. Sjekk ut KKs bunadkonkurranse på Instagram nederst i saken!

Hot og kort
Ikke alle bunader er lange og fotside. Åse Kleveland, som vi vanligvis ser i lange skjørt, har en Setesdalsbunad med skjørt til knærne.
– Jeg trives så godt i bunaden min. Det er eneste gangen jeg bruker kort skjørt, til forskjell fra de fleste andre, sier Kleveland til Ingvild Kjøde i KK.
- Jeg har jo gått i lange skjørt siden jeg var i begynnelsen av 20-årene, og trives med den tidløse stilen. Men ingenting slår skjørtet på Setesdalsbunaden. Det minner om de vippete rock'n roll-skjørtene som kom da jeg var 12–13 år, og duver så fint når man går. Det føles både tøft og feminint.

I fallskjerm med bunad på
Skiesset Kari Traa har ikke bare spist is og pølser på 17. mai når hun har hatt på seg sin vakre Vossabunad:
– Eg har både hoppa fallskjerm og stått kulekøyring med bunaden på. Det siste skjedde rett før eg skulle legge opp idrettskarriera. Det gjekk heilt fint, stakken berre hang der og slang, sier hun til KK.
- Då eg hoppa fallskjerm, skulle eg på 17-mai-sending på NRK rett etter landing. Det var eit fælandes styr å få festa fallskjermen innanfor bunaden. Men sjølve hoppet baud ikkje på nokon problem, eg berre stappa skjørtet opp i strømpebuksa.

- I ettertid fekk eg nokre reaksjonar på at ein ikkje skal behandle bunaden slik, men bunaden er no til for å brukast, meiner eg, sier Kari Traa.
Bjørkesus og solstråler
Linn Stokke sier selv at hun har hatt mange bunader i sitt liv. I oppveksten hadde hun alltid håndsydde bunader sydd av mormor.
- Som voksen hadde jeg først den arvede Rogalandsbunaden som Sine (Linns datter, red.anm.) nå har fått, en Opplandsbunad som jeg har brukt mye i forbindelse med kongelig besøk på Hadeland Glassverk gjennom årene, og denne Øst-Telemarksbunaden som jeg fikk sydd i voksen alder, sier hun.

Stokke synes Øst-Telemarksbunaden er en av Norges vakreste! Hun synes bunaden er et fantastisk flott plagg, og den får henne til å tenke på bjørkesus og de første varme soldagene på våren.
- 17. mai er en helt spesiell dag for meg. Jeg husker sitringen i kroppen når du løper ut døren klokken seks om morgenen for å få med deg flaggheisingen, sier Linn.
Eventyrprinsessen Mette-Marit
Kronprinsesse Mette-Marit ser ut som en eventyrprinsesse i bunad. Som en Norgesrepresentant hør og bør har hun også massevis av bunader.
Hun blir ofte sett i Rogalandsbunaden som hun fikk til konfirmasjonen, men bruker også Hardangerbunaden sin ofte.
I 2010 fikk hun enda en ny nasjonaldrakt i samlingen sin, nemlig drakten fra Laudal i Vest-Agder.

Beltestakk og solbriller
For noen år siden testet Henriette Bruusgaard ut ulike bunader i forbindelse med en reportasje i Se og Hør. Deriblant prøvde Henriette den vakre Vestfoldsbunaden.

Siden det finnes så mange ulike tolkninger av bunader, er det ikke helt lett å si hvor alle kommer fra. Elin Tvedt har trolig en Sunnhordlandsbunad, som hun uansett ser veldig flott ut i. Skal du bruke solbriller til bunaden, bør du gjøre som Elin. Finn noen som er enkle, men fine.
Celina Midelfart har beltestakk fra Øst-Telemark, som er en svært populær bunad blant folk i Oslo-området.

Bunad-konkurranse på Instagram
Bli med på KKs bunadkonkurranse, alt du trenger å gjøre er å dele ditt fineste bunadbilde på Instagram og merke bildet med #seminbunad, #kkbunad og @kkmagazine.
Da er du med i trekningen av to bunadhårspenner fra Noma/Heyderdahl Gullsmed og Urmaker AS.