Bryllup

- Ja, vi ser at flere velger å ha venninner som brudepiker, og helst i matchende kjoler

Norske bruder lar seg inspirere av amerikanske tradisjoner, og bruker venninnegjengen som brudepiker. Men å kle alle venninnnene i hvitt er ikke vanlig ennå, skal vi tro ekspertene.

BRYLLUP: Nå er trendy å bruke venninner som brudepiker - slik som i USA. Foto: NTB Scanpix
BRYLLUP: Nå er trendy å bruke venninner som brudepiker - slik som i USA. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En vakkert pyntet brud, med en bukett av like vakre «bridesmaides» ved sin side i pudderfargete (og hvite!) kjoler, er noe vi kjenner igjen fra amerikanske og britiske kjendis- og sosietetsbryllup. Og nå ønsker også norske bruder å ha venninnegjengen ved sin side.

POPULÆRT MED BRUDEPIKER: Marit Kaper (i svart) driver Diin brude- og selskapssalong, og opplever at det er en trend å ha brudepiker. Foto: Privat
POPULÆRT MED BRUDEPIKER: Marit Kaper (i svart) driver Diin brude- og selskapssalong, og opplever at det er en trend å ha brudepiker. Foto: Privat Vis mer

- Ja, jeg kan bekrefte at dette er en trend. Vi ser at flere bruder velger mer enn én forlover, og flere brudepiker, opptil seks stykker, sier innehaver av Diin Brudesalong i Oslo, Marit Kaper og legger til at hun tror mange har hentet inspirasjon til dette fra amerikanske serier som «Say Yes To The Dress» og bryllup man har sett avbildet i pressen.

Hun påpeker at dette med brudepiker for øyeblikket er mer vanlig i storbyene, og blant bruder i alderen 25-35 år.

- Antakelig blir det mer vanlig i årene som kommer.

Men hvite kjoler til brudefølget, slik for eksempel Kim Kardashian, Kate Moss og Kate Middelton hadde i sine bryllup (for å nevne noen celebriteter her) har foreløpig ikke bredt om seg blant norske bruder.

SKAPTE EN TREND: Da Kate Middleton giftet seg med prins William i 2011, vakte kjolen til søster og brudepike Pippa stor oppmerksomhet. Også for fargen.  Foto: Reuters
SKAPTE EN TREND: Da Kate Middleton giftet seg med prins William i 2011, vakte kjolen til søster og brudepike Pippa stor oppmerksomhet. Også for fargen. Foto: Reuters Vis mer

LES OGSÅ: Stylistens tips til de ulike sommerbryllupene

Tradisjonell bryllupsetikette tilsier at gjester og forlover ikke skal være kledd i hvitt, svart eller rødt, selv om stadig flere moderne bruder går vekk fra slike regler. Korrekt antrekk angis i invitasjonen, og er det noe du er usikker på, er det lov å ta kontakt med bruden.

- De fleste vil ha brudepikene i kjoler i farger som går igjen i tema farger brudeparet har valgt for bryllupet, men ønsker selv å være den eneste i hvitt, sier Kaper som understreker at det mange ulike bruder - og mange ulike ønsker.

LES OGSÅ: Gjest i bryllup? Så mye koster det deg!

Vanskelig å velge

BEKRETER TREND. - Vi ser at flere bruder ønsker å ha venninner som brudepiker, sier Kjersti Ahlgren fra Christiane brudesalong. Foto: Presse/ Christiane brudesalong
BEKRETER TREND. - Vi ser at flere bruder ønsker å ha venninner som brudepiker, sier Kjersti Ahlgren fra Christiane brudesalong. Foto: Presse/ Christiane brudesalong Vis mer

- Ja, jeg vil absolutt si at vi ser flere som velger å ha et stort følge av brudepiker, sier Kjersti Ahlgren, som driver Christiane brudesalong i Sandvika med datteren Tonje Jansson.

- Mange syns nok det er litt vanskelig å velge én forlover, da er jo dette med brudepiker en mulighet for å inkludere flere venninner. 

- Vi hadde en brud for litt siden som hadde hele tre forlovere og fire brudepiker, sier salongeieren, og mener dette er et relativt nytt fenomen.

- Og hva slags kjoler, og hvilke farger gjelder for brudepikene?

- Ofte har bruden et ønske om fargepalett, og pudderfarger er populært, men også litt sterkere og klarere farger ser vi en del av. Det er mye å velge i.

- Men er det ikke en utfordring å finne en farge som seks venninner føler seg fin i?  

- Joda, og noen ganger er bruden kanskje litt for streng, og krever for eksempel at disse kjolene skal være rosa. Da er det jo noen i følget som kan reagere litt, dersom det er farger de mener de ikke kler, og de skal betale for kjolen selv, sier hun.

Hun understreker at mange også lander på ulike nyanser og modeller, slik at brudepikene blir fornøyde, og at det finnes mange alternativer å velge i som harmonerer med hverandre, men som likevel ikke er prikk like.

Hilde Kristin Hagen, designer og innehaver av brudesalongen Whitestory i Oslo sier til KK.no at hun først og fremst har lagt merke til at flere bruder velger flere forlovere, og at bruden da har et ønske om at disse skal ha matchende kjoler.

- Vi ser ser også at bruken av voksne brudepiker, øker selv om det foreløpig ikke r like utbredt, sier Hagen som blant annet har solgt seks knytekjoler i samme farge, til en bukett voksne brudepiker.

- Vi har også en kunde som kjøpte én knytekjole til seg selv i hvitt, og seks knytekjoler til sine forlovere. Altså samme kjolemodell i ulike farger, sier Hagen.  

LES OGSÅ: Nå skal ikke bryllupskaken se slik ut lenger!

Gifteklar 

Annette Haga (26) som står bak bloggen Nette Nestea, er hektisk opptatt med bryllupsforberedelser i disse dager, og skal gifte seg med Emil Løvstad (28) kjent fra Paradise Hotel. På bloggen deler hun planer og tanker om det store arrangementet.

Vi spurte om hun har tenkt å bruke venninner som brudepiker?

- Ja, det skal jeg! Eller jeg skal ha tre forlovere, eller én forlover og to bridesmaides om du vil, svarer Haga. 

Hun forteller at hun har fått med seg trenden om å kle både forlovere og brudepiker i hvitt.

- Jeg har selv vært inne på tanken om hvite kjoler, men slo det fra meg ettersom jeg synes det er fint at brudekjolen min skiller seg mer ut fra de andre kjolene, sier bloggeren til KK.no. 

GIFTEKLAR: Moteblogger Annette Haga skal gifte seg med Emil Løvstad OG hun skal ha brudepiker. Foto: Nettenestea.com
GIFTEKLAR: Moteblogger Annette Haga skal gifte seg med Emil Løvstad OG hun skal ha brudepiker. Foto: Nettenestea.com Vis mer

LES OGSÅ: Hvor mye skal du bruke på bryllupsgaven?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer