Kleskode

Japanske kvinner vil ikke lenger gå i vonde sko

Yumi Ishikiwa startet #KuToo-kampanjen fordi hun mener kvinner har like mye rett som menn til å bruke flate sko.

OPPRØR MOT STRENG KLESKODE: Yumi Ishikawa ser seg lei av å bli beordret om å ha på høye hæler på jobb. Nå tar hun saken i egne hender. FOTO: NTB Scanpix
OPPRØR MOT STRENG KLESKODE: Yumi Ishikawa ser seg lei av å bli beordret om å ha på høye hæler på jobb. Nå tar hun saken i egne hender. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Se for deg å måtte stå opp tidlig en morgen, litt trøtt og sliten og det som frister aller mest er å bare bli liggende under dyna i senga. Vel, den følelsen har nok de fleste av oss kjent på - også det å likevel måtte tusle avgårde til jobb, til tross for blytunge øyelokk og en kropp som skriker etter hvile.

Men at man da attpåtil ta på seg høye hæler fordi det er påbudt på det stedet man jobber - det er i alle fall ikke vi i KK-redaksjonen vant til.

Høyhælte sko er det derimot mange kvinner i Japan som må se seg nødt til å bruke hver eneste dag, kun for å oppfylle arbeidsgiverens strenge kleskodekrav. Det er først da kvinnene blir sett på som velkledde.

Frustrasjon

Dette fikk frilanser og skuespiller Yumi Ishikawa nok av, og tok nylig grep om problemet. Hun startet nemlig opp en kampanje på Twitter med navnet #KuToo. Det skriver blant annet NRK.

Kampanjen viser til ordet «Kutsu» som betyr sko på japansk og «kutsuu» gir meningen smerte. Den referer også til #MeToo, som startet en sjokkbølge verden over i formål om å avdekke og få slutt på seksuell trakassering.

Meldingen til Ishikawa ble skrevet i frustrasjon etter en beskjed om at hun måtte bruke høye hæler i det begravelsesbyrået hun jobbet i. Tydeligvis var det mange kvinner som kjente seg igjen i Ishikawas situasjon, og Twitter-innlegget fikk raskt massiv oppmerksomhet.

På en pressekonferanse som ble holdt i Tokyo på mandag denne uka, la Ishikawa frem at hun og over 20 000 andre kvinner som hadde signert på oppropet, akkurat hadde levert en petisjon til ulike arbeidsdepartementer, for å få en lov som kan forby arbeidsgivere å tvinge kvinner til å bruke høyhælte sko.

- Føles som diskriminering

- Det hele føles som diskriminering og seksuell trakassering, opplyste Ishikiwa etter pressekonferansen.

Hun la til at en representant fra regjeringen faktisk hadde gitt sympati for kvinnenes forespørsel om å ta grep.

– Dette er første steget fremover, sa Ishikawa på pressekonferansen.

Absurd i 2019

Ansvarlig redaktør i KK, Ingeborg Heldal, sier at et påbud om høye hæler virker litt absurd i 2019. Heldal har forståelse for at man i enkelte jobber kan ha visse krav til påkledning, men mener det er fullt mulig å være velskodd uten hæler.

- Personlig hadde jeg aldri orket å gå i høye hæler hver eneste dag, og er glad jeg jobber et sted hvor det er en mer avslappet holdning til jobbantrekk.

- Generelt er nok vi nordmenn litt mindre stive når det kommer til hva som er et passende jobbantrekk. Men selvsagt er det en fordel å være ren, velstelt og ikke for utfordrende kledd i de fleste yrker, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer