Jeans

Jeanstrikset vi bare elsker

Endelig en superenkel måte å finne drømmebuksa på!

HER ER DEN SÅKALTE YOKEN - OG DEN HAR MYE Å SI FOR PASSFORMEN: - Når du skal kjøpe deg en bukse, må du alltid måle avstanden mellom yoken og lommene, sier Linn Camilla Svendsrud hos Vero Moda til KK. Foto: Tone Ruud Engen
HER ER DEN SÅKALTE YOKEN - OG DEN HAR MYE Å SI FOR PASSFORMEN: - Når du skal kjøpe deg en bukse, må du alltid måle avstanden mellom yoken og lommene, sier Linn Camilla Svendsrud hos Vero Moda til KK. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er det noe vi alltid er på jakt etter, så er det den perfekte olabuksen. Den som sitter som et skudd, og føles behagelig på.

Nå er alt fra slengbukser i 70-tallsstil til slitte boyfriendjeans helt i tiden. Trendy er det også med jeans som er sydd sammen av denim i ulike vasker.

Men uansett hvilken bukse du er ute etter, så har du de samme utfordringene i prøverommet. Da kan det være greit å vite hva du skal se etter.

LES OGSÅ: Slik bruker du denim fra topp til tå

Har du hørt om yoken?

Det du først vil sjekke, er hvordan buksen sitter over rumpa. Vi vet at plasseringen av lommene er viktig, men vi skal også være obs på den v-formede delen på baksiden av jeansen. Yoken heter den, og kan være alt fra dyp til ganske rett.

- For at buksen skal sitte riktig på rumpa, må du alltid sjekke hvor yoken går. For er den for høy, kan rumpa lett bli litt lang, har Linn Camilla Svendsrud hos Vero Moda tidligere uttalt til KK.

Helst må denne delen av buksen sitte midt på rumpa.

Det kan også være lurt å måle avstanden mellom yoken og lommene. Hvor langt det er mellom lommene har også sitt å si for passformen.

IKKE BARE STØRRELSEN MEN AVSTANDEN PÅ LOMMENE HAR MYE Å SI: - Lommene skal ikke være alt for små, ifølge Linn Camilla Svendsrud hos Vero Moda. Foto: Tone Ruud Engen
IKKE BARE STØRRELSEN MEN AVSTANDEN PÅ LOMMENE HAR MYE Å SI: - Lommene skal ikke være alt for små, ifølge Linn Camilla Svendsrud hos Vero Moda. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer

Ta stretchtesten

Når du skal kjøpe deg en fin olabukse som sitter godt, bør du dessuten gå for et stretchy materiale. Det gir deg en fin figur, og er i tillegg veldig komfortabelt.

Og en måte å sjekke om buksen har en bra stretch på, er å dra sidelengs i buksestoffet, ikke rett opp og ned, sånn som mange gjør.

- Vi kaller det for tyggegummistrekken, det er slik du finner ut om buksen har en god stretch eller ikke, sier Svendsrud.

TYGGEGUMMISTREKKEN: Skal du sjekke stretchen i buksen er det best å dra i den sidelengs, ikke rett opp og ned. Foto: Tone Ruud Engen
TYGGEGUMMISTREKKEN: Skal du sjekke stretchen i buksen er det best å dra i den sidelengs, ikke rett opp og ned. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer

Knekk lommekoden

Mye av hemmeligheten bak drømmebuksa ligger også i hva slags lommer buksa har.

- Når du velger en modell er det viktig å tenke på hvordan baklommene er plassert. De riktige lommene kan ende opp med å gi et realt rumpeløft, tipser moteredaktør i KK, Silje Pedersen.

Generelt kan man si at om du vil ha litt større rumpe, bør du gå for små lommer. Husk at om de sitter langt fra hverandre kan rumpa bli litt bredere. Vil du gi den et løft i tillegg, velger du en bukse med store lommer som sitter tett og lavt.

Se også etter bukser som har lommer som står i forhold til jeansstørrelsen. En bukse i for eksempel størrelse 28 skal ha litt mindre lommer enn en bukse i 29 og så videre.

Og ønsker du en mindre stuss, unngår du lommer med masse finesser og stash, som sømmer, klaffer og knapper. Detaljer tiltrekker seg nemlig oppmerksomhet. Velg heller en bukse med enkle og små lommer.

SJEKK ALLTID DETTE: Plasseringen av lommene er viktig, og at det er nok stoff i skrittet. Foto: Tone Ruud Engen
SJEKK ALLTID DETTE: Plasseringen av lommene er viktig, og at det er nok stoff i skrittet. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer

Lommehuskelappen du trenger

 • Avstanden mellom lommene kan ha mye å si.
 • Er lommene for små, kan rumpa oppfattes større.
 • Store lommer er fint til små rumper.
 • Firkantede lommer er alltid bra.

 •  

Fem universale dongeritips

Før du prøver en bukse, må du alltid spørre deg hva som er viktig. Må buksen kunne passe til høye hæler? Da bør den i tilfelle være lang nok.

Og kanskje den må være smal nederst, så du får den rette vintagestilen?

Her er ellers noen punkter om hvordan du styler jeansen, og hva du bør huske på:

 • Ingen bukse er lik, selv om de har den samme størrelsen. Ta alltid med deg tre ulike inn i prøverommet.
 • Helt smale bukser med høyt liv er en jeansformel som vil kle de fleste.
 • Kjør enkle plagg som hvite t-skjorter og skjorter til mørke jeans - det vil gi en slank silhuett.
 • Til lyse jeans er det fint med mange detaljer.
 • Utfordringen når man prøver bukser er å føle seg vel. Gjør man ikke det, dropper man buksen.

  Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere.


 •  

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer