TYR OFTE TIL ALKOHOL: Kvinner drikker mye mer enn før, ifølge sosiolog Helene Langsether. Foto: Knut Wiarda - Fotolia
TYR OFTE TIL ALKOHOL: Kvinner drikker mye mer enn før, ifølge sosiolog Helene Langsether. Foto: Knut Wiarda - Fotolia Vis mer

Alkohol

- Jeg drikker et glass vin nesten hver kveld

«Kathrine» (42) drikker alkohol hver dag. Er dette tegn på et problem?

Publisert

HENNE :– Jeg drikker et glass vin nesten hver kveld, den roen og kosen det gir, uten at jeg kjenner meg spesielt beruset, sier «Katrine» (42). 

Hun er mamma til fire og jobber som selvstendig næringsdrivende innenfor PR og kommunikasjon i Oslo, og ønsker å være anonym.

Katrine er usikker på om drikkingen hennes kan defineres som et alkoholproblem, eller om forbruket er «innenfor».

HVER KVELD: Er det å drikke litt vin hver kveld tegn på at du har et alkoholproblem? Foto: Lars Zahner - Fotolia
HVER KVELD: Er det å drikke litt vin hver kveld tegn på at du har et alkoholproblem? Foto: Lars Zahner - Fotolia Vis mer

Hun drikker ett til tre glass så godt som hver kveld i hverdagene – og i helgene drikker hun som folk flest, ifølge henne selv. Litt vin til maten, kanskje en drink eller to utover kvelden – og litt mer dersom hun og mannen er på fest eller ute på byen. 

LES OGSÅ: Drikker du deg opp i vekt? 

Bratt stigningskurve

Sosiolog Helene Langsether har lang erfaring med tematikken kvinners alkoholforbruk, gjennom forskningsformidling – og hun konstaterer at det har skjedd en stor endring. Kvinners alkoholforbruk har hatt en bratt stigningskurve de siste 20 årene

Ifølge Langsether handler dette blant annet om at alkohol er blitt mer tilgjengelig og at kvinner har fått selvstendig økonomi, mange kvinner har også relativt god økonomi. Kvinner deltar i dag på alle de arenaene det drikkes alkohol, blant annet i arbeidslivet. 

Langsether ser også en lei tendens til at norske kvinner (og menn) i større grad kombinerer det kontinentale drikkemønsteret med den tradisjonelle helgefylla. 

Hvor ofte drikker du alkohol? (Avsluttet)

Så ja, kvinner drikker langt mer enn før – og Langsether mener det er viktig å være opptatt av kvinners alkoholforbruk. Men når det er sagt, så drikker faktisk menn to til tre ganger mer enn kvinner. 

- Det som er interessant ved å se spesielt på kvinners alkoholforbruk, er at kvinner som drikker mye, stigmatiseres på en helt annet måte enn menn som drikker mye.

LES OGSÅ: Derfor bør du slutte etter 3-4 glass 

Brukes som avkobling

Samfunnet har høyere forventninger og strengere krav til kvinner enn til menn. Drikker en kvinne for mye, går kritikken gjerne direkte på morsrollen, dersom kvinnen har barn. Kommer vi med den samme kritikken mot en mann, en far, som drikker for mye? Nei, det er nok slik at kvinner må tåle mer og skarpere kritikk. Måten vi forstår kvinners versus menns alkoholforbruk på, indikerer at det fortsatt er flere arenaer i samfunnet som mangler likestilling.

I SALG NÅ: HENNE utgave 2.
I SALG NÅ: HENNE utgave 2. Vis mer

Når vi først snakker om kvinners drikking: Mange kvinner befinner seg i en gråsone. Langt flere enn vi liker å tro, ifølge Langsether. 

Alkohol er avhengighetsdannende – og flere kvinner vil få problemer i fremtiden. Alle disse høye kravene og forventningene fra samfunnet, kombinert med presset dagens kvinner legger på seg selv, fører til behov for avkobling – og altfor mange tyr til alkohol. 

Hvor går grensen, hvor mange glass er egentlig ok?

– Drikker du tre glass eller mer hver dag, regnes du som en såkalt stordrikker. Dersom du drikker mindre, men likevel drikker hver dag, tenker jeg imidlertid at det er å leke med ilden. Du vet ikke når den tenner. Lurer du på om du har et alkoholproblem, bør du ta en pause for å kjenne etter hva det gjør med deg. Det å få et alkoholproblem kan komme til å koste deg mye. Depresjoner og angst, lange sykemeldinger og behandlinger, samt vold og seksuelle overgrep, som oftere forekommer når noen er beruset, er en høy pris å betale.

LES OGSÅ: - Å innrømme at jeg var alkoholiker er det mest skambelagte jeg kunne gjøre

Denne saken kan leses i sin helhet i HENNE 2, som er i salg nå. 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer