Charlotte Sparre:

- Jeg er stolt over at jeg har skapt dette selv

Hun hadde ingen utdannelse innen design og ingen kontakter i motebransjen. Likevel skapte Charlotte Sparre et moteeventyr som nå har eksistert i 25 år.

Charlotte Sparre lager fortsatt tørklærne som hun fikk sitt gjennombrudd med. Men i dag står navnet hennes også i nakken på mønstrete kjoler, topper og bukser. FOTO: Sofia Busk
Charlotte Sparre lager fortsatt tørklærne som hun fikk sitt gjennombrudd med. Men i dag står navnet hennes også i nakken på mønstrete kjoler, topper og bukser. FOTO: Sofia Busk Vis mer
Publisert

Å, jeg høres så gammel og kjedelig ut når vi snakker om det slik, sier Charlotte Sparre og gjør en grimase.

– Men nå har jeg falt såpass til ro at jeg ikke har problemer med å si at jeg er ordentlig stolt av det jeg har utrettet.

Det er nær slutten av vår samtale. Vi har brukt tiden til å se tilbake på de siste 25 årene, se fram mot de neste 25 og snakke om hvordan det er å kunne feire 50 år, sølvbryllup og jubileum samtidig. For Charlotte Sparre runder en rekke milepæler i år.

Designeren kan vitse om at hun høres gammel og kjedelig ut, men sannheten er at hun er alt annet enn det. Den fornemmelsen man får når man er sammen med henne, er at hun nettopp har startet. At hun har vært på en eventyrlig reise allerede, men at hennes energi og livslyst får henne til å fortsette å utforske de designene, den verdenen og de vennskapene som gir henne energi. For livet skal nytes fullt ut, og nye ting skal oppdages.

Det er 25 år siden Charlotte Sparre begynte å lage silketørklær, og hun fikk kjapt suksess. Hun hadde ingen designutdannelse og ingen kjennskap til eller nettverk i motebransjen, men hennes oppsiktsvekkende, humoristiske og vakre tørklær solgte som varmt hvetebrød.

Jeg gikk rundt i København med min mor, og vi snakket om hvor mange det var som gikk med mine ting på seg. Det var jo helt sinnssykt. Da jeg startet, var det ikke andre som lagde slike tørklær, og det var ypperste mote. Nå er konkurransen større, og det er mer mangfold. Men det var helt vilt den gang, minnes hun.

- Mange trodde at jeg bare ville bli kjent

Siden er Charlotte Sparres univers blitt til hele kolleksjoner av trykte og fargerike design, særlig i silke. Det er mange år siden hun kun lagde tørklær, men fordi hennes fokus ofte har vært rettet mot utlandet, har hun holdt en lav profil i hjemlandet de siste ti årene.

Fargene, de lette materialene og de mange trykkene gjør seg særlig bra i Sydens varme, og derfor er hun blitt stor i utlandet, blant annet i Frankrike, som er hennes største marked.

– Jeg gikk fra å være tørkleselger til å lage klær. Det er mange i dag som enten bare tenker på tørklærne eller som ikke vet at jeg fortsatt eksisterer, noe som er ganske morsomt. Men jeg er blitt ved min lest, og man kan se at det er mine varer, sier hun.

– Etter hvert har jeg jo fått et meget tydelig DNA. Da jeg startet, ble det jeg laget, sett på som oppsiktsvekkende og ikke særlig dansk. Det ble raskt mer populært i utlandet. Men jeg har egentlig alltid truffet trendene, og nå er det mer knallfarger her hjemme også, sier hun om motebransjen som hun aldri helt er blitt en del av.

Hun har blant annet fått kjeft fra de mer etablerte designerne for at hun har stukket seg fram og lagt listen høyt.

– Jeg fikk hele tiden høre det, fordi jeg ville noe. Jeg kom utenfra, er ikke utdannet innen mote og hadde ikke noe nettverk. Jeg tror folk har misforstått meg litt. Jeg var jo mer kjøpmann og ville gjerne lage noe som folk fikk øye på. Mange trodde at jeg bare ville bli kjent, men det har aldri handlet om det, sier hun.

I løpet av karrieren har hun imidlertid arbeidet med noen av motens aller største navn, blant annet for å vekke oppsikt. I stedet for å ha «mange motevisninger som ingen husker», har hun hatt visninger når hun har hatt lyst og når hun kunne få de aller største modellene, slik som Helena Christensen, Naomi Campbell, Alek Wek og sist, i 2013, Cara Delevingne.

– Det er jo så morsomt å få til noe sånt, dra til maks og sørge for at det blir noen bilder ut av det som får folk til å tenke: «Wow!» Og derfor er det viktig med så gode modeller. Honorarene deres er jo ganske betraktelige, men etterpå husker du det. Og så gir det noe å få kontakt med dem, sier hun og legger til:

– Jeg sender for eksempel fortsatt klær til Cara og er blitt kjent med mange mennesker i London som følge av de samarbeidene. Det åpner noen dører, åpner mitt univers og gjør det mye mer spennende. Jeg elsker det!

– I stedet for bare å sitte på kontoret og lage strektegninger vil jeg ut i verden, sier Charlotte. FOTO: Sofia Busk
– I stedet for bare å sitte på kontoret og lage strektegninger vil jeg ut i verden, sier Charlotte. FOTO: Sofia Busk Vis mer

- 25 år i bransjen er jo også en slags utdannelse

Likevel har det ikke vært helt problemfritt. Charlotte Sparre har fått kritikk – særlig internt i motebransjen og litt i pressen – for å være «for mye». For selv om det skapte sensasjon da hun hyrte Helena Christensen og Naomi Campbell, har det ikke bare vært pene ord hun har fått på veien. Hvorfor vet hun ikke helt.

– Jeg har brukt de største modellene, holdt show og flydd Concorde. Jeg har laget realityshow i USA med Melanie B fra Spice Girls og har tatt noen sjanser. Jeg har fått noen kjempeopplevelser ut av det. Det gir meg noe, gir kolleksjonene noe. I stedet for bare å sitte på kontoret og lage strektegninger vil jeg ut i verden. Du må ut og oppleve noe for å åpne noen dører, forklarer hun.

– Jeg har blant annet laget kostymer til en film med Sally Phillips og Sadie Frost. Jeg tror det er viktig at man prøver noe nytt. Alle kan dra til Marrakech og se Yves Saint Laurent-museet, og derfor bør man som designer se andre steder og gjøre noe annet for å bli inspirert. Og det er for eksempel å møte nye mennesker.

Charlotte Sparre har masse energi. Man merker at hun brenner for det hun gjør, at hun er lidenskapelig og mener det hun sier. Hun har brukt mye tid og krefter på å lære av de feilene hun har begått underveis. Og noen ganger har det kostet mange penger, men det er ikke noe hun klager over.

– Det kan så være at jeg ikke har gått på designskolen, men 25 år i bransjen er jo også en slags utdannelse. Man lærer tross alt noe underveis. Jeg var 24 år da jeg begynte, og det ville jo vært rart om jeg ikke hadde gjort noen feil underveis. Til gjengjeld er det ingen av de feilene jeg har gjort, som jeg er lei meg for. Jeg har lært mye av det. Jeg har opplevd å bli forført av noen trender og har villet lage noe annet enn det jeg kan. Og hver eneste gang har jeg funnet ut at jeg må tilbake til det jeg kan, sier hun, og peker indirekte på sine forsøk med vesker og sko som ikke var noen suksess og som endte med å bli en dyr affære.

I motsetning til mange merker og designduoer som Baum und Pferdgarten, Day Birger et Mikkelsen eller nedlagte Munthe + Simonsen har Charlotte Sparre alltid sittet alene ved roret. Av og til har hun savnet en å diskutere med, men likevel vender hun alltid tilbake til at hun har gjort det riktige.

– For meg er det en livsstil å gjøre dette, og jeg eier fortsatt alt selv. Jeg kunne ha tatt inn en investor, men da blir du fortalt hva du må gjøre. Jeg ville blitt fratatt min kreative sjel og ville mistet energien. Jeg er stolt over at jeg har skapt dette selv, sier Charlotte og kobler det til et ønske hun har om å ferdes i verden.

Det er viktig for meg å holde stien min ren og oppføre meg ordentlig. Også selv om jeg noen ganger ikke har fått det meste ut av det, men det betyr mye for meg. For dette er jo livet mitt og veldig tett på privatlivet mitt. Hvis jeg ikke har det bra på jobb, har jeg det ikke godt hjemme, sier hun.

Ny kolleksjon

Charlotte Sparres nyeste kolleksjon handler om hennes 25 år i bransjen og er i og for seg et tilbakeblikk. Men etter hvert som vår samtale går mot slutten, er det en ting som vi ikke har berørt: Hva byr framtiden på? Og hva er drømmen for de neste 25 årene?

– Nå handler det jo ikke alltid om hvor man er på vei eller om å sette nye mål, sier hun og fortsetter:

– Det handler like mye om selve reisen. På veien til målet kan man jo – bank i bordet – bli rammet av en ulykke. Jeg vil gjøre mye og oppleve enda mer, vokse med min virksomhet og bli større og alt mulig. Men det må aldri ta all min oppmerksomhet, sier hun og påpeker at hun vil bli enda flinkere til å nyte livet.

Det reflekteres blant annet i at hun ikke har stagnert det minste siden sønnen hennes flyttet hjemmefra.

– Jeg syntes jo det var forferdelig da han flyttet, men på den annen side er det jo også deilig å ha mer tid til seg selv nå. Nå studerer han i Hongkong og har det storartet der, så det er bare bra. Og det er viktig, for det samfunnet vi lever i, er jeg ikke alltid så begeistret for, sier hun.

Vi kan nærmest selv bestemme våre barns øyefarge, og det er overvåking overalt. Vi går i helt feil retning. Derfor er det fint å holde fast ved å skape noe vakkert og være konsekvent. I dag går alt så raskt, og det tror jeg ikke er det beste. Jeg prøver, også i mitt eget liv, å minne folk på at det finnes en annen vei. Nemlig at vi må stoppe opp og nyte livet og huske å tenke oss om. Det er det jeg gjerne vil si.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer