Vintage

– Jeg følger magefølelsen

Åsa Formark får panikk av å ha det samme plagget som andre, så hun fant den perfekte løsningen.

KIDNAPPET: – T-skjorta er kjæresten min sin. Jeg har kidnappet den. Fikk egentlig bare låne den én gang, men nå legger jeg den langt inn i klesskapet hver gang jeg har brukt den, så han ikke finner den, forteller Åsa Formark.  Foto: Per Ervland
KIDNAPPET: – T-skjorta er kjæresten min sin. Jeg har kidnappet den. Fikk egentlig bare låne den én gang, men nå legger jeg den langt inn i klesskapet hver gang jeg har brukt den, så han ikke finner den, forteller Åsa Formark. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er ikke sikkert du kjenner igjen navnet Åsa Formark, men KK.no har skrevet om vintagebutikken hennes før.

FAST TILBEHØR: Åsa bruker disse smykkene fast: et sølvsmykke med navnet sitt på, et gullkjede med et gullhjerte hun fikk av datteren Maud og en M (for Maud). I tillegg bruker hun en diamantring hun fikk da Maud ble født, en vintage diamantring hun har fått av kjæresten, og et armbånd fra ByMe som hun har fått av en venninne.  Foto: Per Ervland
FAST TILBEHØR: Åsa bruker disse smykkene fast: et sølvsmykke med navnet sitt på, et gullkjede med et gullhjerte hun fikk av datteren Maud og en M (for Maud). I tillegg bruker hun en diamantring hun fikk da Maud ble født, en vintage diamantring hun har fått av kjæresten, og et armbånd fra ByMe som hun har fått av en venninne. Foto: Per Ervland Vis mer

Stjernefavoritt

Velouria Vintage på Grünerløkka i Oslo har bare eksistert i knappe tre år, men har allerede rukket å bli en favoritt blant artister, modeller, stylister og andre vintageglade shoppere.

Samsaya føler seg sterkere når hun finner klær andre har levd i før henne. Frontfigur i Eva & the Heartmaker, Eva Weel Skram, hvis klesskap vi også har besøkt, elsker vintageshopping. Artist Guro von Germeten kaller Velouria Vintage «en sikker vinner» når du skal finne lekre plagg med en historie.Men tilbake til innehaveren. Ikke bare elsker Åsa Formark alt vintage, du kan faktisk si at hun lever og ånder for det. Men hun bruker ikke vintage selv bare fordi det er vintage.

– Jeg synes det er uvesentlig om klær er nye eller gamle. Klær er klær, og det er ikke viktig å sette det sånn i bås, sier hun.

– Ikke én trend

Der man før tenkte på «vintage» som en egen stil, begynner det nå å gå opp for flere at vintage inkluderer alle stiler.

Vintage er på ingen måte bare en trend. Vintage kan være så mangt.

– Det kan være en enkel, svart turtleneck, en 50-tallskjole, en crazy 80-tallskjole eller et par jeansshorts.

Dessuten er det mange andre grunner til å velge klær og tilbehør fra en annen tid.

– Vi er alle nødt til å tenke på verdens ressurser i en helhet. Jeg velger bevisst å bruke klær som allerede er produsert. Jeg har sett bergene av klær som aldri brukes, og synes det er tragisk. Det finnes så mye fint og unikt, så mye med bra kvalitet, sier Åsa Formark.

– Men selvfølgelig: Faktum er at jeg eier en vintagebutikk. Det ville føles veldig feil å bruke klær som ikke representerer Velouria.

Hun husker ikke sist hun kjøpte noe nytt.

– Men undertøy teller ikke, altså, sier hun og ler mens hun finner fram klærne hun vil vise oss fra klesskapet sitt.

Og selvsagt kjøper hun også plagg og tilbehør som ikke er brukt eller gammelt. Sko, vesker, undertøy, strømper og sokker, strømpebukser, treningstøy, pyjamaser, turklær, tilbehør og jeans, nevner hun.

Den nye minimalismen

Åsa Formark beskriver stilen sin som enkel - «less is more».

– Jeg har nettopp blitt mer minimalistisk og beveger meg for tiden litt inn i Yves Saint Laurent-land.

Akkurat som trender og moteverden generelt, går også Åsas preferanser i syklus, men ikke nødvendigvis i den samme syklusen som verden rundt.

– Jeg går veldig på magefølelsen når det gjelder mine egne klær. Ofte henger jeg meg opp i ett plagg og bruker det masse. Da kan jeg nesten glemme resten av garderoben min, sier hun.

I vinter har det vært høyhalset, svart genser som har vært nøkkelplagget.

– Det er så «himla snyggt» med en enkel, svart turtleneck. Det henger jo sammen med at jeg har hatt mange plagg med skulderputer, mønster og sånn.

– Jeg liker ikke å ha de samme plaggene som alle andre, da vil jeg heller følge en trend på min egen måte. Jeg får helt panikk av å ha det samme som noen andre, forklarer hun.

Rockejente

Hun sier hun har bygd opp en slags grunnstamme som hun hele tiden sirkler rundt. I bunnen ligger rock n' roll.

– Med en liten risiko for å bli patetisk etterhvert, kommer jeg aldri til å slutte med rocke-T-skjortene mine, sier hun.

– Hvis jeg ikke aner hva jeg skal ha på meg, blir det alltid en av dem. AC/DC, Def Lepard, Motorhead, Bon Jovi og Led Zeppelin vil alltid ha en fast plass i garderoben min. Nå for tida kombineres de med enklere plagg - tidligere gikk det mer i glam og paljetter.

Det beste med å drive sin egen vintagebutikk er - overraskende nok - ikke den enorme tilgangen på klær til seg selv, mener innehaveren.

– Vintage er mer enn én ting

– Det er mye morsommere å kle opp andre enn meg selv. Man blir nok litt «skadet» av å ha klær så lett tilgjengelig, sier hun.

Se noen av favorittene hennes her:Det er viktig for Åsa Formark at vintage ikke er ett uttrykk, én stil, én trend.

– Trender kommer og går, og det meste vi ser i motebildet har vi sett før i en eller annen form.

– Med et godt trent øye kan man også lære seg å se trender før de kommer, og derfor får man gjerne tak i stilen som vintage før kjedebutikkene begynner å masseprodusere, sier hun.

Vanedyr på tilbehørsfronten

Når vi spør om tilbehør, begynner hun å le.

– Jeg øver, sier hun.

Hun har noen smykker hun bruker fast, og alle har stor affeksjonsverdi. Det er smykker hun har fått av de hun er glad i, gjerne i forbindelse med store endringer i livet, som da hun fikk datteren Maud.

Når det gjelder vesker og sko, er det akkurat her hun foretrekker å bruke pengene sine.

– Jeg kjøper heller ett par bra og dyre sko enn tre par billige. Jeg sparer heller penger en stund hvis jeg ikke har råd med en gang, sier hun.

Som med klær, henger hun seg ofte opp i favoritter, og da går det lange perioder hvor det er bare den veska, de skoene, de smykkene som gjelder.

Favorittene over alle favoritter

Og så er det Chanel-veskene … Hun har to, men da vi snakker med henne sparer hun til sin tredje. Et par uker seinere er Chanel-veske nummer tre med hjem fra New York.

– Jeg har et tonn med belter og vesker, men det er vanskelig å slå Chanel-veskene mine. De er fine til alt, unntatt til bundad.

Vi spør hvilke plagg eller tilbehørsting hun ville tatt med seg ut fra et brennende hus.

– Chanel-veskene mine – de må regnes som én ting, Led Zeppelin-T-skjorta og Dior-jakken.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer