Teksturert hår:

– Jeg gav opp å gå til frisøren for lenge siden

Nå vil Lalla øke nordmenns kunnskap om naturlige krøller og teksturert hår.

KRØLLELØFT: Lalla Coulibaly vil øke kunnskapen om naturlige krøller og teksturert hår i Norge. Foto: privat
KRØLLELØFT: Lalla Coulibaly vil øke kunnskapen om naturlige krøller og teksturert hår i Norge. Foto: privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ikke alle er like fornøyd etter et besøk hos frisøren. Men se for deg at du nærmest må snu i døra fordi frisøren «ikke kan» ditt hår. Det har skjedd mange ganger med Lalla Coulibaly. Men så fikk hun nok.

– Jeg har gitt opp å gå til frisøren for lenge siden. Jeg har fått beskjed om å rette ut håret før timen, fått høre at frisøren «ikke kan» mitt hår og er blitt skamklipt.

Frykter frisøren

Hun er ikke alene. Norske frisørers mangel på kunnskap om teksturert hår er ikke noe nytt. Det var grunnen til at Lalla startet Krølltopp.no, et nettsted for folk med naturlige krøller og teksturert hår i Norge.

– Det finnes så mye som er relatert til afroamerikansk kultur og USA. Jeg savnet noe vi kunne relatere til her hjemme. Jeg savnet også representasjon, så det var viktig for meg å få flere stemmer med på plattformen. Alle skal kunne kjenne seg igjen, uansett hårtype, sier hun til KK.

Hun får daglig henvendelser fra folk med teksturert hår over hele landet som har hatt uheldige opplevelser hos frisøren.

– Flere er redde for å gå til frisører her hjemme, og bestiller heller frisørtime i London eller Paris når de er på ferie.

– Hvordan er det å lese andre sine historier?

– Det er som å lese min egen. Alle historier er jo ulike, men mye er også likt – spesielt når det kommer til dette med identitet og reisen mot å skulle akseptere seg selv.

Lalla mener krøller, og spesielt afroteksturert hår, i lang tid er blitt sett på som ustelt, uprofesjonelt og lite feminint.

SKRIBENTER: Rahiima Mahamuud, Lalla Coulibaly og Ida Eseme Jensen er blant skribentene på Krølltopp. FOTO: Bobbyfilms
SKRIBENTER: Rahiima Mahamuud, Lalla Coulibaly og Ida Eseme Jensen er blant skribentene på Krølltopp. FOTO: Bobbyfilms Vis mer

– Det koker ned til mangel på kunnskap, men sikkert litt interesse også, tror hun.

– Vi vil bygge opp en stolthet rundt håret. Målet er at det skal være like akseptert å ha afrotekstur som det er å ha nordisk tekstur, og at man ikke skal føle at håret gjør at man mister muligheter, ikke føler seg som seg selv eller ikke passer inn.

Vil ha teksturert hår på læreplanen

Den London-baserte frisøren Pål Berdahl mener norske frisører bør kreve opplæring i naturlige krøller og teksturert hår. Han har lansert et opprop for å få mer informasjon om ulike hårtyper på pensum.

«At vi ikke kan gi et eneste råd til en person med afro hår, må ta slutt», skriver han i oppropet som har over 1000 signeringer.

OPPROP: Frisør Pål Berdahl vil ha teksturert hår inn på timeplanen på frisørskolene. FOTO: privat
OPPROP: Frisør Pål Berdahl vil ha teksturert hår inn på timeplanen på frisørskolene. FOTO: privat Vis mer

– Jeg mener alle bør være velkommen i norske frisørsalonger. Minst én frisør i salongen bør ha kompetanse til å vaske, kamme, tørke og farge teksturert hår.

– Det er urealistisk å tro at alle skal lære seg noe nytt over natten. Men min erfaring er at 99 prosent av norske frisører ikke har nok kompetanse til å vaske eller kamme et hår med sterkere tekstur. Det er fordi kunnskapen ikke er der, sier han til KK.

– Den vanlige klippen bør kunne tilbys overalt

Det er en kjent problemstilling, ifølge Lalla.

– Sånn det er nå er det jo et gapende hull mellom tilbud og etterspørsel. I de store byene begynner det å bli bedre, men det er mange steder i landet hvor det ikke finnes et tilbud til de med naturlige krøller eller teksturert hår i det hele tatt! Det er jo synd.

Hun mener det er opp til frisørskolene å sikre et kompetanseløft hos lærerne.

– Det å ikke ha et tilbud til alle som kommer innom salongen i 2021 er mildt sagt ganske spesielt. Jeg sier ikke at alle må spesialisere seg på nettopp afroteksturert hår, men den vanlige klippen bør kunne tilbys overalt.

I FRISØRSTOLEN: Den vanlige klippen burde tilbys overalt, mener frisørene bak Krølleløftet. FOTO: Lalla Coulibaly
I FRISØRSTOLEN: Den vanlige klippen burde tilbys overalt, mener frisørene bak Krølleløftet. FOTO: Lalla Coulibaly Vis mer

Sammen med frisørene Barbro Sørlien, Natalie Beckford og Stefie O. Mayazi har Lalla startet Krølleløftet, Norges første sertifiseringsprogram for naturlige krøller og teksturert hår som nå tilbys både frisørskoler og frisørsalonger her hjemme.

– Her har vi inkludert historiske og kulturelle elementer sammen med mer tradisjonelle kurselementer som teknikker for pleie, klipp og styling, forteller Lalla.

– Alltid vært en del av læreplanen

Kreativ leder ved Adam og Eva, Eirik Thorsen, sier til KK at klipp, pleie og styling av ulike hårteksturer er og har alltid vært en del av fagplanen på norske frisørskoler.

– Men en av de tingene det har vært lite fokus på er dry cut, spesielt på teksturert hår som spiralkrøller og hår med mye tekstur. Mye av den grunnleggende teorien er den samme uansett tekstur, men det er så klart ulike ting å ta hensyn til alt etter som hvilket hår man jobber med, sier han.

– Grunnen er vel så enkel som at når tidligere læreplaner ble laget var vi i en annen tidsepoke, og dette fagfeltet ble ikke prioritert. Det var mer opptil hver enkelt om dette var noe man fokuserte på. Nå er det nye tider, og da må læreplanene oppdateres deretter.

PÅ DAGSORDENEN: Kreativ leder i Adam og Eva, Eirik Thorsen, mener at læreplanene på frisørskolene må oppdateres. FOTO: Adam & Eva

PÅ DAGSORDENEN: Kreativ leder i Adam og Eva, Eirik Thorsen, mener at læreplanene på frisørskolene må oppdateres. FOTO: Adam & Eva

Vis mer

Thorsen forteller at det på Adam og Eva Skole og Akademi har vært inkludert i opplæringen for elever og lærlinger samt videreutdanning av frisører de siste årene.

– Vi har alltid hatt fokus på, og har hatt frisører som har vært flinke på, krøller og teksturert hår, men har nå også gjort grep for at flere skal bli trygge på dette fagfeltet.

Thorsen mener det er viktig at man er innom fagfeltet både på skolen og i lærlingtiden, men sier at det, som med alt annet innen faget, er mengdetrening og det å bygge erfaring som er det viktigste.

– Her er det opp til salongeier, ledelse og frisørene å sørge for at man får den opplæringen og utviklingen man trenger.

– Hva tenker du når du hører Lallas historie?

– Skamklipt er ikke greit og å bli bedt om å rette ut håret på forhånd høres rart ut. Men at frisøren har sagt i fra at hen ikke føler seg trygg på visse hårtyper eller behandlinger er bra. Da unngår man det som kunne endt opp i en skamklipp.

– Jeg mener at ikke alle frisører må kunne utføre alle behandlinger som tilbys, men å ha forståelse for alt innen fagfeltet er viktig, understreker Thorsen, og fortsetter:

– Da blir man klar hvor man mangler kunnskap, og kan gå inn for å tilegne seg denne. Jeg synes det er viktig at alle salonger kan tilby ulike typer behandlinger. Det er opp til ledelsen å sørge for at man har en sammensetning av ansatte som gjør at man kan tilby god og profesjonell behandling uansett hårtekstur og ønsker.

Håper flere følger

I dag er det tre skribenter på Krølltopp i tillegg til Lalla selv. De deler erfaringer, tips, tanker og hedrer de som ifølge Lalla baner vei. Hver uke poster de fire innhold med fokus på både foreldre, barn, trender, historie, kultur og produkttips. Fokus er på black owned brands og gjerne også norske, lokale produsenter av hårprodukter.

Lalla håper det på sikt kommer flere initativer slik som hennes eget.

– Vi har ikke mange profiler med afroteksturert hår i Norge. Det gjør det vanskelig for unge å se seg selv i forbilder.

– Dessuten har jo håret vårt en enorm kultur som bygger på både historie og stolthet. Jeg elsker det! Det er viktig å formidle, kanskje spesielt til dem som ikke finner veien alene og trenger litt drahjelp.

KUNNSKAP: Lalla Coulibaly holder foredrag om krøller og identitet. FOTO: privat
KUNNSKAP: Lalla Coulibaly holder foredrag om krøller og identitet. FOTO: privat Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer