Hekling:

– Jeg hadde ikke klart meg uten mamma

Ida (26) har vokst opp med en mamma som laget klær til henne. Nå vil hun hedre moren.

LANSERER KLESKOLLEKSJON: Ida Broen hedrer moren med sin første kleskolleksjon i samarbeid med Skappel. FOTO: EMMA SUKALIC

LANSERER KLESKOLLEKSJON: Ida Broen hedrer moren med sin første kleskolleksjon i samarbeid med Skappel. FOTO: EMMA SUKALIC

Vis mer
Publisert

En heklebølge skyller over landet. Det mener mange er grunnet korona som med sin tilhørende sosiale distansering har gjort håndarbeid trendy. Men for mange er det også dypt nostalgisk.

Det er tilfellet når Ida Broen nå lanserer sin første kleskolleksjon – en heklet kolleksjon designet i samarbeid med Skappel. Den skal få flere til å oppleve den samme følelsen av kjærlighet som hjemmestrikkede plagg har gitt henne.

– Jeg er så stolt

– Jeg vokste opp med en mamma som strikket klær til meg fra jeg ble født. Hjemmestrikkede plagg som er laget med hjertet, og med masse historie som alltid vil ta deg tilbake. Denne kolleksjonen er laget med mamma i hjertet, forteller Ida.

– Mamma er min bestevenn – på godt og vondt. Jeg vil hedre henne for den klippen hun har vært for oss. Hun er virkelig verdens beste mamma, og jeg hadde ikke klart meg uten henne. Hun har formet meg til å bli tøff, modig og gitt meg rom til å være meg selv – akkurat som jeg vil.

Den Oslo-baserte Bodø-jenta er med sine nesten 47 000 følgere på Instagram etterhvert blitt et nokså kjent fjes i den norske influenser- og moteverdenen.

– Jeg er så stolt! Hadde jeg fortalt ti år gamle Ida om dette, så hadde hun ikke trodd meg. Det er kanskje en klisjé, men ingenting er umulig så lenge du har tro på deg selv – og også er tro mot deg selv.

INFLUENCER: Ida Broen mener det er mye kjærlighet i hjemmelagde klær. Hun vil at alle skal få kjenne følelsen. FOTO: EMMA SUKALIC
INFLUENCER: Ida Broen mener det er mye kjærlighet i hjemmelagde klær. Hun vil at alle skal få kjenne følelsen. FOTO: EMMA SUKALIC Vis mer

– Jeg har aldri vært en sample size

Kolleksjonen består av vester, shorts og gensere samt tilbehør som vesker og bøttehatt. Et ufravikelig krav for Ida var at alle skulle kunne bruke plaggene hennes.

– Det er viktig for meg ettersom jeg alltid har følt meg utenfor når det kommer til det. Jeg ble dratt litt mellom alt i oppveksten før jeg fant stilen min. Jeg har aldri vært en sample size selv, og er lei av at alt skal passe én type kropp som jeg egentlig aldri har kunnet relaterte til.

HEKLING: Både strikking og hekling er blitt trendy igjen. FOTO: EMMA SUKALIC
HEKLING: Både strikking og hekling er blitt trendy igjen. FOTO: EMMA SUKALIC Vis mer

Hun mener mangelen på oversized unisex-klær er et faktum. Og selv om det er blitt bedre, er det fortsatt en lang vei å gå.

– Derfor vil jeg at denne kolleksjonen ikke skal være begrensende, men heller tvert om. Her skal man kunne leke seg som man vil, og være akkurat den man vil være.

Dorthe Skappel: – En åpenbaring

Mens Ida beskriver kolleksjonen som «en god blanding» av henne selv og Skappel, sier Dorthe Skappel at samarbeidet med Ida har gitt henne nye perspektiver.

– Innimellom må jeg innrømme at verden raser forbi uten at jeg helt greier å følge med. Derfor er mennesker som Ida Broen viktig for at jeg skal bli utfordret som designer og menneske. Hennes blikk på motebildet var en åpenbaring, sier hun.

– Som designer er det lett å stagnere i det man kjenner så altfor godt. Når man da møter mennesker som Ida, som i utgangspunktet er veldig ulik meg selv utfordrer det meg til å utvide horisonten.

FARGERIK: Ida Broen er kjent for sine fargerike stil. Den tar hun med seg inn i sin aller første kleskolleksjon. FOTO: EMMA SUKALIC
FARGERIK: Ida Broen er kjent for sine fargerike stil. Den tar hun med seg inn i sin aller første kleskolleksjon. FOTO: EMMA SUKALIC Vis mer

Gir mestringsfølelse

Det er også Skappels første hekle-kolleksjon. Daglig leder i Skappel, Marthe Skappel, forteller til KK hvorfor hun tror håndarbeid generelt er blitt så populært.

– Det å skape noe helt selv gir deg en mestringsfølelse og du får et helt annet forhold til plagget. Det at du med et par strikkepinner eller en heklenål kan produsere knuter og masker som formes til plagg, det er jo fascinerende i seg selv.

Skappel tror fokuset på bærekraft og gjenbruk også spiller inn når det kommer til hvorfor strikking og hekling nå trender.

– Unge mennesker er blitt mye mer bevisst både på hva de har på seg, hvor det kommer fra og hvordan det lages.

SAMARBEID: Med kolleksjonen håper Ida Broen og Skappel å senke terskelen for gjør-det-selv-prosjekter. FOTO: EMMA SUKALIC
SAMARBEID: Med kolleksjonen håper Ida Broen og Skappel å senke terskelen for gjør-det-selv-prosjekter. FOTO: EMMA SUKALIC Vis mer

Senke terskelen

Hun tror håndarbeid er mer enn en trend.

– Jeg håper i alle fall det. For her i Norge har vi en sterk håndarbeidstradisjon og en kulturarv det er verdt å ta vare på.

Skappel håper samarbeidet med Ida Broen kan bidra til å senke terskelen for å begi seg ut på såkalte gjør-det-selv-prosjekter.

– Jeg tror at det å føle at man mestrer noe er noe av det viktigste i menneskers liv. At man føler eierskap til og stolthet i noe man har fått til er en veldig god og viktig følelse. I en verden der mye dreier seg rundt de digitale plattformene er det viktig å finne andre arenaer som kan gjøre at du føler deg bra med deg selv.

HEDRER MAMMA: Ida Broen hedrer mamma med sin første kleskolleksjon. FOTO: EMMA SUKALIC
HEDRER MAMMA: Ida Broen hedrer mamma med sin første kleskolleksjon. FOTO: EMMA SUKALIC Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer