Uren hud:

– Jeg ser daglig voksne kvinner med dette

Ifølge hudlegen er det langt fra unormalt å oppleve hudproblemer som akne i voksen alder – også for første gang.

UREN HUD: Overgangen mellom sesongene kan typisk by på perioder med uren hud. Ikke fall i disse myte-fellene. Foto: NTB
UREN HUD: Overgangen mellom sesongene kan typisk by på perioder med uren hud. Ikke fall i disse myte-fellene. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Hei, høst – og hei uren hud? Typisk nok, kan overgangene mellom sesongene by på en aldri så liten dose uren hud. Været er i endring, rutinene er i endring – og huden påvirkes deretter.

Hudlege ved Hudklinikken Anne Birgitte Thomas Nordal, kan bekrefte at det er mange som opplever at huden kommer i ubalanse på denne tiden av året.

Typisk nå på høsten er at mange opplever tørrere hud, og påfører kanskje fetere kremer for å holde huden myk og i balanse. Tette kremer kan føre til kviseutbrudd, forteller Nordal til KK.

– Det er jo også overgang fra et mykere sommerslaraffenliv til et mer stressende høstsemester, med kanskje raske måltider, og mindre søvn, minner hun.

I kjølevannet av sommerferien, kan Nordal også fortelle at hun gjerne får inn spesielt mange pasienter med perioral dermatitt. Det vil si småkviser rundt munn, nese og av og til øyne.

– Dette skyldes ofte fete solkremer, eller testing av mange nye produkter når høsten setter inn, forteller hun.

Dersom du er blant de mange som opplever at huden krangler akkurat nå, sørg i alle fall for å unngå disse hudmytene. Hudlegen forklarer hvorfor.

1. Ved utbrudd, er det viktig å eksfoliere

Niks! Det kan være lett å gå i denne tankefellen, ettersom det kanskje kan virke logisk nok at urenhetene kan «skrubbes vekk». Men antageligvis gjør du deg selv og huden din en skikkelig bjørnetjeneste.

– Noen bruker harde skrubber eller for hard eksfoliering, som kan gjøre huden irritert, som igjen kan føre til mer kviser, forteller Nordal.

Det er ingen vits i å øke på med skrubbing og eksfoliering når huden slår seg vrang.

– Og dette gjelder særlig dersom du har rosacea, som gir kviseliknende utslett når huden blir irritert, legger Nordal til.

MYTER: Det eksisterer mange myter rundt hudpleie og hvordan bekjempe uren hud. Hudlegen avkrefter. Foto: NTB
MYTER: Det eksisterer mange myter rundt hudpleie og hvordan bekjempe uren hud. Hudlegen avkrefter. Foto: NTB Vis mer

2. Uren hud bør tørkes ut

Også denne myten kan forårsake en motsatt effekt.

– Blir huden for tørr, kan den forsøke å øke talgproduksjonen, som igjen kan føre til akne, understreker Nordal.

Men velg med fordel en tyntflytende fuktighetskrem eller lotion, og hudolje som er «ikke-komedogen», anbefaler hudlegen.

– Det vil si at den ikke tetter igjen porene, som for eksempel Squalane-olje, som er å regne som at den ikke vil tette.

– Føler man seg tørr i huden, har huden som regel godt av fuktighetskrem, minner hun.

AVKREFTER: Hudlege ved Hudlkinikken kommenterer og avkrefter typiske myter om uren hud. Foto: Anton Soggiu
AVKREFTER: Hudlege ved Hudlkinikken kommenterer og avkrefter typiske myter om uren hud. Foto: Anton Soggiu Vis mer

Uttørkende kremer kan likevel ha effekt, som et tilskudd i hudpleierutinen.

– Det finnes uttørkende kremer som benzoyl peroxid som er «spot treatment» som kan brukes noen kvelder på rad, men ikke fast, anbefaler Nordal.

– Lytt til huden din! Blir den rød, flassete og uttørket – med kviser – paus de sterkeste ingrediensene, understreker hun.

3. Du kan droppe de aktive produktene så fort du merker bedring

Ifølge Nordal, er dette en ganske så typisk feil. Du kan faktisk heller tenke kontinuitet.

– Har man tendens til akne er det lurt å beholde rutinen sin som fungerer, for da holder man talgproduksjonen under kontroll. Legger man inn en pause, er det typisk at kvisene dukker opp igjen på ny, sier hun.

– Jeg anbefaler å beholde samme rutine i minst tre måneder etter at man har fått kontroll på huden, men man kan eventuelt fase ut de sterkeste ingrediensene hvis noe av dette gjør deg tørr, sier Nordal.

FUKTIGHET: Det stemmer ikke at du skal unngå fuktighet og olje når du har uren hud. Men velg med fordel mer tyntflytende kremer. Foto: NTB
FUKTIGHET: Det stemmer ikke at du skal unngå fuktighet og olje når du har uren hud. Men velg med fordel mer tyntflytende kremer. Foto: NTB Vis mer

4. Sukker er verst for huden

At sukkerinntaket ditt kan påvirke huden stemmer, men det er faktisk ikke det eneste. Selv om dette er individuelt, er det et par andre matvarer du bør vite om dersom huden blir kranglete.

Meieriprodukter er en av de litt mindre kjente hud-fiendene.

– Dette er interessant, og gjelder ikke alle, minner Nordal.

– Men, noen kan oppleve å få kviser av meiereprodukter og særlig lett og skummet melk, bekrefter hun.

Melk er tross alt egentlig til kalver som skal vokse, minner hun. Derfor og inneholder melken vekstfaktorer.

– Dette påvirker talgkjertlene våre, og noen kan dermed oppleve utbrudd.

I tillegg, kan Nordal fortelle at noen også kan reagere på raske karbohydrater. Det er typisk varer som eksempelvis brus og potetgull som er verstingene, men for noen kan det også bety frokostblandinger med sukker eller lyst brød.

5. Det går fint å klemme kviser

Er det én ting vi har fått innprentet i løpet av livet, er det at man ikke skal klemme på kvisene. Det kan spre bakteriene. Det kan tilføre nye bakterier. Det kan forårsake arr. Det er skikkelig fy-fy – men vi gjør det likevel.

– Jeg anbefaler aldri å klemme en kvise som ikke er «moden», understreker Nordal.

– Og aldri klem i dypet, da sprer hudbakteriene seg og du kan ende opp med enda en større kvise og i verste fall arr.

Har du en hvit tupp, som det jo ikke akkurat er særlig hyggelig å gå rundt med, kan du heller «tørke over» forsiktig med en liten bomullspad. Ifølge Nordal, vil du da få med deg toppen.

– Når det gjelder hudormer, anbefaler jeg å bruke aktive ingredienser som salisylsyre eller retinoider for å få kontroll på dette – og ikke klemme løs. Det kan bli arr.

Noen opplever også såkalte «milier», som er gulhvite slags kuler under huden, og består av døde hudceller og av og til talg. Disse bør du absolutt fjernes hos hudlege eller hudpleier, sier Nordal.

– Vi bruker et lite redskap for å åpne milien og skånsomt få den ut. Dette kan det nemlig bli arr av hvis man gyver løs på det hjemme. De kan sitte ganske så godt fast i huden, forklarer hun.

TYPISK: Mange kan oppleve hudproblemer eller ubalanse i huden nå om høsten av diverse grunner. Ikke ty til mytene når du skal bekjempe problemene! Foto: NTB
TYPISK: Mange kan oppleve hudproblemer eller ubalanse i huden nå om høsten av diverse grunner. Ikke ty til mytene når du skal bekjempe problemene! Foto: NTB Vis mer

6. Solkrem gjør uren hud verre

Ingenting skal gå på bekostning av solbeskyttelse. Nordal understreker at hudleger alltid anbefaler solkrem på generell basis.

– Sol i seg selv stimulerer talgproduksjon. Hos eldre personer med solutsatt hud finner vi hudleger ofte det som kalles «solare komedoner», som er sorte hudormer, gjerne på hake eller øyeområdet. Så å beskytte seg mot UV-strålene er viktig!

Når det er sagt, så er det faktisk sant at mange kan reagere på solkrem med kviser. Alternativet er dog ikke å droppe solkremen.

– Det er viktig å finne en tyntflytende solkrem, tilpasset akneutsatt hud, forklarer Nordal.

I tillegg, er det verdt å tenke over om man har tendens til å kanskje slurve litt ekstra med renserutinene når man koser seg i finvær? Da er det antageligvis ikke bare solkremen som er skyld i kvisene.

– Det er viktig å rense huden godt på kvelden, slik at man får vekk solkremrester og annen smuss man har fått på huden i løpet av dagen, understreker Nordal.

– Selv bruker jeg ofte en salisylsyrerens på kveldstid sommerhalvåret, tipser hun.

SOLKREM: Mange tenker at de får uren hud av solkrem - men ofte skyldes det flere faktorer. Velg en solkrem tilpasset både ansiktshud og akneutsatt hud. Foto: NTB
SOLKREM: Mange tenker at de får uren hud av solkrem - men ofte skyldes det flere faktorer. Velg en solkrem tilpasset både ansiktshud og akneutsatt hud. Foto: NTB Vis mer

7. Akne oppstår ikke i voksen alder

Både uren hud og akne har en tendens til å først og fremst forbindes med tenåringer. Men det er faktisk langt fra unormalt å oppleve disse hudproblemene i voksen alder – også for første gang.

– Jeg ser daglig pasienter med såkalt voksen akne. Mange har hatt kviser siden tenårene, men også mange opplever å få dette i voksen alder.

Vi blir tross alt ikke hormonfrie, selv om vi (heldigvis) ikke er like hormonelle som i tenårene. Ofte skyldes uren hud og akne hos voksne ofte nettopp hormonell påvirkning – enten som følge av prevensjon, graviditet eller en økt følsomhet for sirkulerende androgener.

– Noen kvinner har også polycystisk ovariesyndrom, som viser seg i voksen alder, med symptomer som sjelden menstruasjon, akne i nedre del av ansiktet og tilleggsplager som økt hårvekst, mindre hodehår, og noen med overvekt, forteller Nordal.

VOKSENAKNE: Det er typisk å tenke at akne og hudproblemer er vanligst blant tenåringer, men mange voksne sliter også med akne. Foto: NTB
VOKSENAKNE: Det er typisk å tenke at akne og hudproblemer er vanligst blant tenåringer, men mange voksne sliter også med akne. Foto: NTB Vis mer

8. Akne og uren hud går over av seg selv.

Nja!

Som Nordal sier: De aller fleste opplever en tenåringskvise eller to, og folk flest slipper de store kviseutbruddene i voksen alder. Men slik er det slettes ikke for alle, bekrefter hudlegen.

– Dette gjelder absolutt ikke alle. I en studie fra USA har man tall på at akne vedvarer til voksen alder hos 26 prosent av kvinner og 12 prosent av menn i 40-årsalder, forteller Nordal.

– Og er her det nok også stor underrapportering, legger hun til.

Nordal er tydelig: får du ikke kontroll på huden, ikke vent for lenge med å oppsøke hudlege.

– Jeg anbefaler å forhøre meg på utsalgssted for hudpleie om tips til produkter for akne tendens. Er ikke dette tilstrekkelig anbefaler jeg å oppsøke lege eller hudlege for reseptbelagt behandling, forteller hun.

Og medisinsk behandling trenger slettes ikke være sterke piller, understreker hun.

– Det er et helt arsenal fra mild Azealinsyrekrem til sterkere A-vitaminsyrekremer på resept og til pillebehandling. Alt bør tilpasses individuelt.

Når det kommer til testing av diverse antibakterielle og antiblemish-produkter, kan det nemlig også fort bli for mye.

– For mye hudstæsj, kan uten tvil føre til en hud i ubalanse. Jeg anbefaler en mild, men aknerettet hudrens, gjerne morgen og kveld, samt en tyntflytende lotion til fuktighetskrem, sier Nordal.

OPPSØKE HJELP: Hudlegen understreker at du ikke bør nøle med å søke medisinsk behandling dersom du ikke får bukt med hudproblemene dine. Foto: NTB
OPPSØKE HJELP: Hudlegen understreker at du ikke bør nøle med å søke medisinsk behandling dersom du ikke får bukt med hudproblemene dine. Foto: NTB Vis mer

9. Akne og uren hud bestemmes av genene våre.

Vel – ja og nei. Det er nødvenigvis verken noe å betrygge seg på eller noe å unnskylde seg med.

– Ja, det er mye som ligger i genene våre. Slik genene styrer hårfarge og hudfarge, kan de også styre hudtype, sier Nordal.

– Det er de med fet hud som ofte er mer utsatt for akne, men når det er sagt, har jeg også pasienter med både eksem og tørr hudtype som samtidig opplever kviser. Akne er ofte sammensatt, slår hun fast.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer