Jenny Skavlan:

– Jeg ser på det som en skattejakt

Gleden over å shoppe, den har Jenny Skavlan full forståelse for. Selv får hun et rush av å finne gamle skatter i bruktbutikker – og med små endringer gjøre det om til drømmeplagget.

JENNY SKAVLAN: En shoppestopp på et halvt år resulterte i at Jenny Skavlan endret vanene sine. Nå unngår hun impulsshopping, og kjøper mye brukt som hun gjerne syr om selv. Her er noen av hennes tips! FOTO: Astrid Waller
JENNY SKAVLAN: En shoppestopp på et halvt år resulterte i at Jenny Skavlan endret vanene sine. Nå unngår hun impulsshopping, og kjøper mye brukt som hun gjerne syr om selv. Her er noen av hennes tips! FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jenny Skalvlan får los som en topptrent jakthund der hun forsvinner inn i bruktbutikken med søkende blikk og hurtige små, sonderende skritt mellom stativer med frakker og dresser. Tipsene kommer fortløpende: «Se på merkelappene.» «Rene ullplagg er alltid et kupp.» Så snuser hun videre, blar med kjappe fingre gjennom blomstermønstre i alle valører, før hun smetter inn en saueskinnsjakke hun bestemmer seg for å kjøpe selv.

– En sånn som dette har jeg vært på utkikk etter lenge. Og nå fant jeg den!

Jenny er blitt hele Norges bruktambassadør og «sy om»-entusiast, og hun ser på det som et livsoppdrag å få særlig unge jenter til å vurdere brukt når de ønsker seg noe nytt. Som en av grunnleggerne av brukt-appen Tise og som programleder i NRK-serien «Det store symesterskapet» gjør hun sitt for å heve statusen på plagg som er blitt forlatt av den opprinnelige eieren sin, og ikke minst i formidlingen av hvor lite som skal til for å få til et plagg som passer perfekt.

Vi møter henne til intervju om brukskatter og lure tips for enkle tilpasninger med symaskin i Uff-butikken ved Jernbanetorget i Oslo. Idet vi ankommer, virker det minst like hektisk som hos kjedebutikkene. En stor forskjell er det selvsagt: Det er ingen vits å spørre betjeningen om plaggene som henger framme, finnes i en annen farge eller størrelse. Alt er selvsagt unikt.

– Noen ganger ser man jo at en annen kunde har funnet noe du selv kunne tenke deg. Da må man snike litt rundt. Sirkulere. Legger de fra seg plagget etter at de har prøvd det? Man må følge med, sier Jenny og ler.

- Det å kjøpe brukt er veldig gøy

Hun har stoppet opp i avdelingen for skinnjakker og ytterplagg. Fingrene stryker over en semsket konjakkfarget jakke med 70-tallssnitt.

– Se på denne, for eksempel. Akkurat den fargen mange leter etter, i et superkult snitt! Hun forteller at skinnjakker bare blir finere med årene, og at ettersom lignende jakker fra kjente merker ofte koster mange tusen kroner, er det mye å spare på å lete i bruktbutikk eller på loppemarked.

– Det å kjøpe brukt er ikke bare rimeligere og mer miljøvennlig, det er også veldig gøy. Jeg ser på det som en skattejakt, sier Jenny.

– Denne blå kjolen kan minne litt om det vi har sett hos Ganni. Det er ikke mye som skal til her for å få til en lekker topp eller en kortere kjole som alle vil synes er helt «nå», sier Jenny.
– Denne blå kjolen kan minne litt om det vi har sett hos Ganni. Det er ikke mye som skal til her for å få til en lekker topp eller en kortere kjole som alle vil synes er helt «nå», sier Jenny. Vis mer

En skattejakt hun har vært hektet på siden tenårene. I mangel av dyre merkeklær slapp hun heller kreativiteten løs over symaskinen for å få til noe som lignet, eller som aller helst var enda kulere. Kanskje hjalp det å ha en mamma som var tekstilkunstner? Eller at hun ikke fikk penger til å kjøpe seg alt det nyeste, selv om hun vokste opp på Bygdøy? Stoltheten over å få til noe selv, den kjenner hun på den dag i dag når hun sitter i kjelleren bøyd over symaskinen for å få det akkurat slik som hun vil. I år er det sju år siden hun ga ut boka «Sy om». Året etter kom oppfølgeren. Som gjenbruksambassadør er hun som veteran å regne.

– Fortsatt får jeg en rus av å «hacke» et plagg. Å få til noe ingen andre har. Det er altså så gøy! Og så synes jeg at mange trendplagg er så dyre at det, for meg hvert fall, blir helt tullete å kjøpe det. Da er det så mye gøyere å finne noe brukt som treffer på trend, som ingen andre har, og som man kan gjøre litt om på, forklarer Jenny ivrig.

– Se på denne kjolen, for eksempel. Denne kan minne litt om det vi har sett hos Ganni. Det er ikke mye som skal til her for å få til en lekker topp eller en kortere kjole som alle vil synes er helt «nå», forklarer hun med smittende entusiasme.

Men hva med alle de av oss som opplever bruktbutikker som rotete og uoversiktlige, der kun de som har superpeil, klarer å finne gullet blant haugene med gråstein forkledd som lurex?

– Det handler faktisk om øvelse og tålmodighet, mener Jenny.

Hun tror at det kan være lurt å ha en plan. Skal du kikke etter et festantrekk, eller ønsker du deg en blazer? Kanskje har du sett noe i motebildet som du egentlig ønsker deg, men kanskje ikke har råd til?

Unike blomsterprint er noe som er relativt lett å finne. Og herreblazerne var mindre før, så kikk for all del i herreavdelingen også. Dessuten minner Jenny om at plagg i ekte ull er lette å friske opp og holder lenge.

– Her har vi en skikkelig godbit. Hundre prosent kasjmir, sier hun og holder opp en kamelfarget kåpe.

– Se på prisen. Ok, den lukter litt kjeller, men rens den da, vel! Tenk deg å sitte der med nyrenset kasjmirkåpe til den prisen. Da har du vunnet, altså.

KK 21 kommer i butikk fredag 25. oktober.
KK 21 kommer i butikk fredag 25. oktober. Vis mer

- Jeg kjefter ikke på folk som shopper

Jenny beskriver at hun har full forståelse for at shopping er noe som gjør oss glade. Hun elsker også følelsen av noe nytt. En forandring. Så hvordan unngår hun selv impulshopping av klær hun egentlig ikke trenger?

– Det er vel noe jeg bestemte meg for å ta et oppgjør med, egentlig. For meg funket det å flytte skattejakten fra kjedebutikker til bruktbutikker. Det begynte med at jeg tok en shoppestopp på et halvt år, og da det ga mersmak, endret jeg rett og slett på vanene mine. Og så har jeg jo gått ut i mediene og sagt at jeg driver med dette, så det forplikter jo selvfølgelig.

I disse dager er hun aktuell med en miljøsertifisert ullkolleksjon for Pierre Robert, som er tilgjengelig i dagligvarehandelen. Noen klær slites ut og må byttes ut, andre plagg er som strømpebukser og undertøy – vel, det sier seg selv at de færreste kikker etter bruktvarianter. Da er det viktig at de er så miljøvennlige som mulig, ifølge Jenny.

– Å se på merkelappen er lurt. Forsøk å velge tekstiler av naturmaterialer framfor de syntetiske variantene. De er ofte mer behagelige å ha på også, påpeker hun.

Jenny ønsker ikke å spre dårlig samvittighet. Hun tror mer på oppmuntring og gode tips framfor pekefinger.

– Jeg kjefter ikke på folk som shopper. Jeg går for inspirasjonsrollen, fastslår Jenny.

Hun håper at flere vil la seg inspirere til å handle brukt eller til å ta en runde på loftet til bestemor.

– Tenk på alle skattene som ligger gjemt på loft og i kjellere. Når barnebarnet løper rundt og leter etter juleballkjole, kanskje den finnes der?

Jenny selv mottar en rekke skatter donert fra pent kledde damer over det ganske land. Det kan være familier som rydder dødsbo, og synes at det ville vært fint om antrekkene fra den eldre damen fikk et nytt liv hos en som virkelig setter pris på tidløs kvalitet – og som kanskje til og med kan dem sy om.

– Det er en ære! Og det er veldig gøy å se den kvaliteten eldre, fine plagg har. De er lagd for å vare, forklarer Jenny.

Og selv om hun ikke er en storshopper, innrømmer hun at antall bruktkupp, sy-prosjekter og donerte klær også tar behørig med plass hjemme på Tåsen.

– Derfor sorterer jeg masse, og leverer til gjenbruk, jeg også. Jeg beholder unike plagg som kanskje er typisk for sin tid, det som har ekstra godt stoff eller et ellevilt mønster som jeg kan gjøre noe gøy med.

Interessen for klær er ikke blitt mindre etter at Jenny hovedsakelig gikk over til å handle brukt. Tvert imot utfordrer det henne kreativt. «Hva om jeg bare gjør slik og slik?» Og vipps, et supertrendy skjørt som man ifølge Jenny Skavlan ikke trenger å være Jenny Skavlan for å få til.

Kristin Vaag fra Symesterskapet deler noen veldig gode råd. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer