Bitte Kai Rand:

- Jeg torde ikke tro på meg selv

Som barn fikk Bitte Kai Rand lov til å sitte i fred og klippe i morens stoffer. Ingen kunne ane at hun skulle ende opp som en av Skandinavias fremste motedesignere med sitt eget merke.

EGET KLESMERKE: Bitte Kai Rand har holdt seg i front for sitt eget klesmerke i fire årtier med god hjelp fra sin mann Michael. FOTO: Mathilde Schmidt
EGET KLESMERKE: Bitte Kai Rand har holdt seg i front for sitt eget klesmerke i fire årtier med god hjelp fra sin mann Michael. FOTO: Mathilde Schmidt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da jeg feiret mitt 20-årsjubileum i 2001, sa en venn at når jeg skulle inn på scenen og si takk for motevisningen, så skulle jeg rekke armene i været som en idrettsutøver. Sånn, forteller Bitte Kai Rand og strekker armene rett opp.

– Jeg hadde vanskelig for å ta innover meg at jeg hadde noe med merkets suksess å gjøre, men jeg lovte min venn å prøve. Og jeg gjorde det. Det var en morsom opplevelse for meg, fordi jeg kunne nyte det. Jeg var flau. Jeg var glad, og for første gang hadde jeg mot til å ta det inn. Det var et kjempeøyeblikk fordi jeg torde innrømme overfor meg selv at det egentlig hadde gått veldig bra. Jeg er oppdratt til at jeg ikke skal tro at jeg er noe, oppdratt til å være ydmyk og ikke tro godt om meg selv, fordi det ikke er pent.

Bitte Kai Rand har aldri vært redd for å feile.

– Jeg var klovnen som alltid fikk de andre i familien til å le. Det ga meg næring. Jeg har aldri vært redd for å vise fram mine mangler eller si hva jeg føler. Jeg er bare sånn. Jeg klarer ikke å være utspekulert. Det går ikke gjennom hodet – det går gjennom magen, forteller hun.

LES OGSÅ: Anine Bing: - Føles det riktig så bare gjør det

«La henne bare sy»

Som barn fikk Bitte Kai Rand lov til å sitte i fred og klippe i morens stoffer. «La henne bare sy», lød det overbærende, nesten oppgitt, fra foreldrene, som ga Bitte mer slakk som den minste, fordi hennes fire eldre søsken var i gang med å innløse familiens intellektuelle ambisjoner i skolen og senere ble jurister, ingeniører og korrespondenter. Ingen regnet med at Bitte ville drive stoffklippingen til noe som helst. Men foreldrene og mange andre tok feil. Bitte Kai Rand bygget opp noe så sjeldent som sitt eget motehus.

– Det var en viss trass i å vise at jeg også gjerne ville noe, snarere enn at jeg hadde en stor plan om hvor jeg skulle. Jeg hadde heller ikke sett på meg selv som en sliter. Det grep bare om seg.

Bitte Kai Rands mor var hjemmeværende med de fem barna, mens faren drev familieforretningen som solgte sand og grus fra et kontor på Islands Brygge i København. Samme bygning ble også det første kontoret for Bitte Kai Rand-merket. I dag har den ene av hennes sønner, Carl (33), båtutleiefirmaet Go Boat samme sted med to venner og Rand Boats med broren Oscar (31).

Bitte Kai Rand var kjæreste med en mann fra hun var 15 til hun var 23, en periode som er viktig for å bygge opp ens personlighet. Men i hennes tilfelle lot hun initiativet ligge i kjærestens hender.

– Jeg gjemte meg bak ham. Jeg var en som ikke helt torde tro på meg selv.

Hos felles venner møtte hun Michael Rand, som hun nå har vært gift i 35 år med. Og fra hun møtte ham, var det slutt på å gå bak en mann.

– Michael fortsatte å skyve meg fram. «Kom igjen nå, du skal ikke gå bak meg. Du skal fram!» Jeg kunne ikke skapt Bitte Kai Rand uten ham, forteller hun.

Farger og mønstre er som oksygen for Bitte Kai Rand, og hun elsker å velge farger til sine kolleksjoner. FOTO: Mathilde Schmidt
Farger og mønstre er som oksygen for Bitte Kai Rand, og hun elsker å velge farger til sine kolleksjoner. FOTO: Mathilde Schmidt Vis mer

LES OGSÅ: Skjønnhetsgründerne Katherina og Silje har satset på egne forretningsideer

– Rumper er musikk. Det er mye musikk i å lage bakender

Bitte hadde skaffet seg erfaring fra Margretheskolen, som var en respektert skole for det bedre borgerskapet, og fra Danmarks Designskole. Hun hadde også jobbet et år som designer hos et firma der sjefen gang på gang ville ha svar på hvor hun hadde sett de fargetonene, mønstrene og fasongene hun jobbet med, og ville høre merkenavnene. Når Bitte nesten stolt svarte «ingen steder – jeg har funnet dem på selv», sank plaggene i sjefens anseelse som en aksje en dårlig dag på børsen. Hun sluttet i jobben og startet for seg selv. I to år gjorde hun alle oppgavene som en kinesisk tallerkenkunstner på et sirkus som snurrer alle tallerkenene rundt hele tiden.

På den tiden jobbet Michael hos et markedsanalyseinstitutt. Men han drømte om å få seg sitt eget firma. Han manglet bare et produkt å selge. Michael fant produktet i Bittes plagg og har vært med siden.

Men på et tidspunkt fikk Bitte tunge skuldre og syntes verken parforholdet eller bedriften var morsomme lenger. Så i 2006 trakk hun seg tilbake og var borte i halvannet år. Jobben med å designe klær ble overlatt til andre, som underveis trakk firmaet i en retning som stadig sender rystelser gjennom Bitte Kai Rands kropp. For designet kom for langt bort fra hennes prinsipper om at klær skal være behagelige å gå i, ikke være en tvangstrøye. Men hun trengte pausen.

– Mannen min var fortsatt i bedriften, men jeg leste gestaltterapi. Jeg lærte at jeg ikke skulle bli terapeut, men jeg hadde behov for selvutvikling og spesielt den terapiformen som heter keramikk, sier hun.

Bitte Kai Rand liker å formgi keramikkrumper. For noen er det kanskje et overraskende valg av objekt, men i hennes tilfelle gir det god mening.

– Rumper er musikk. Det er mye musikk i å lage bakender, sier Bitte, og klapper seg høylytt på lårene og lager en liten trommedans.

– Det gir mening fordi jeg har gått opp i å lage bukser som sitter godt, og det mest interessante for meg er den vakre svaien i ryggen. Det er utrolig deilig for hendene mine å forme rumper. Jeg skal i gang igjen, fordi jeg skal på farmor-barselpermisjon. Min sjefdesigner er nettopp kommet tilbake fra sin barselpermisjon, og nå er det min tur. Jeg har ikke arbeidet med leire på noen år fordi jeg har hatt det så travelt, sier hun.

LES OGSÅ: Get Inspired-gründer Silje: - Jeg jobbet i to år uten en eneste krone i lønn

For Bitte Kai Rand er det ren terapi å arbeide med leire og skape figurer. FOTO: Mathilde Schmidt
For Bitte Kai Rand er det ren terapi å arbeide med leire og skape figurer. FOTO: Mathilde Schmidt Vis mer

– Jeg er god i motgang og til å trosse tyngdekraften

Bitte er blitt farmor, og hun har fått laget en farmor-ring med en stor akvamarin for å feire barnebarnets fødsel. Og en dag skal den gå i arv til jenta som i skrivende stund er ti dager gammel. Bitte Kai Rand er allerede i gang med å planlegge hvilke vegger i huset som skal males med tavlemaling så den lille kan utfolde sine kreative evner.

Å holde seg på toppen og stadig være relevant for kvinner som er modige og nysgjerrige, krever sin kvinne. Bitte Kai Rand har overlevd skiftende trender, forbruksvaner og samfunnsøkonomiske kriser uten å gå konkurs, bli oppkjøpt av andre eller måttet fire på sine prinsipper for å tekkes markedet.

– Jeg er god i motgang og til å trosse tyngdekraften. Jeg er ikke så god i medgang, sier Bitte.

Akkurat nå er hun opptatt av hvordan de nye vindene blåser innen detaljhandelen og hvordan hennes ni butikker skal gjenoppfinne seg selv.

Men hun er flink til å slippe jobben når hun kommer hjem. Der Michael kan snakke jobb hele tiden, tenker Bitte på alt mulig annet og suger til seg inspirasjon.

– Det er sikkert derfor at Michael liker å prate jobb mens jeg lager mat, for da avbryter jeg ham ikke, sier hun.

Bitte Kai Rand har nettopp lagt siste hånd på valg av fargene til vår- og sommerkolleksjonen 2019. Muser for kolleksjonen «Artistic Souls» er tekstildesignerlegenden Iris Apfel, som alltid går i sterke farger og mange mønstre, og kunstneren Yoko Ono, som går i svart og elfenbensfarge. Ordene kommer ut av munnen i et høyere gir og faller nesten over hverandre når hun skal fortelle om prosessen.

– Jeg gråter nesten når jeg skal velge farger. Jeg elsker det. Vi sier ikke ord, vi sier lyder, fordi vi føler fargene så sterkt, sier hun, og klapper med hendene for å understreke leken og kjærligheten til håndverket.

Men det er noen toner som Bitte Kai Rand ikke mestrer i sitt eget liv.

– Jeg ser alt veldig svart-hvitt. Mennesker er dumme eller snille, ting er stygge eller pene. Det er ikke alltid bra, men sånn er mitt verdensbilde. Jeg skal lære meg å være litt mer i de grå tonene, avslutter hun.

Bitte Kai Rand vil gerne male flere vegge i huset med tavlemaling, slik at hennes nyfødte barnebarn kan utfolde sin kreativitet. FOTO: Mathilde Schmidt
Bitte Kai Rand vil gerne male flere vegge i huset med tavlemaling, slik at hennes nyfødte barnebarn kan utfolde sin kreativitet. FOTO: Mathilde Schmidt Vis mer

LES OGSÅ: Silvia smir smykker av havets skatter

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer