Menocore:

- Jeg tror mange norske kvinner allerede sverger til stilen rent ubevisst

Etter normcore, mysticore og gorpcore kommer menocore-trenden for fullt til en garderobe nær deg! Den middeladrende kvinnens store fashionrevansje.

MENOCORE: Ordet er en forkortelse for menopause core, altså en stilretning for voksne damer som vil ha stilige, men komfortable klær. FOTO: NTB Scanpix
MENOCORE: Ordet er en forkortelse for menopause core, altså en stilretning for voksne damer som vil ha stilige, men komfortable klær. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har lest spaltemeter om normcore, og Norge har vært full av unge damer i boksete 90-talls jeans, Birkenstocks, høyhalsete gensere og sminkefrie fjes i en årrekke. Men nå er det en ny stilutfordrer på lur, og denne looken har lenge hatt en fanskare.

Vi snakker om menocore. Navnet er en forkortelse av ordet «menopause» core, altså det engelske ordet for overgangsalder. En stil som kjennetegnes av løse, lette plagg i naturlige farger og materialer, linbukser, stråhatter med brede bremmer, solbriller med lett fargede brilleglass, hvite åpne skjorter i lin eller økologisk bomull, silkesjal eller scrunchie i håret.

LES OGSÅ: Her er sommerens fineste kjoler

Livsstilen like viktig som looken

Tenk deg en kvinne på 50 pluss ved sitt lekre sommerhus. Kanskje hun pusler med blomsterbedet, samler drivved på stranden eller steller i drivhuset. Ikledd noe behagelig, flagrende og upretensiøst men samtidig klassisk og veloverveid. Stilikoner som Carolyn Besette-Kennedy, Lady Di, Diane Keaton, Whoopie Goldberg og Meryl Streep har perfeksjonert stilen. Men det finnes også en litt annen variant som også klassifiseres som «menocore»

The manrepeller som oppfant begrepet, beskriver:

– Som normcore er ikke menocore bundet til en spesiell designer eller merke, men i motsetning til normcore, er det ingen opplest uniform som må følges. Under menocore-paraplyen er det to arketyper: på den ene siden den veldige naturlige, topp til tå i hvit lin, opprullede løse khakibukser, men på den andre siden, tropisk print, silkebukser og en løs formløs og fargerik kaftan. Se til Lucia Zolea, Nella Beljan, Virginia Calderón; Frewa Wewer og Laurel Pantin for inspirasjon.

Begge sider handler om å være kul på en lite selvbevisst måte, ifølge Leandra Medine Cohen, aka Manrepeller.

Det er vel så mye livsstilen som klærne som virker forlokkende. Vi lever i en tid preget av usikkerhet på arbeidsmarkedet, stress, krav og jag, og ikke minst kroppspress og streben mot det «perfekte». (Psst: Hvem må ta skylda for kroppspresset?)

I så måte blir stilen selve definisjonen på et liv i harmoni.

LES OGSÅ: Marte kom i tidlig overgangsalder

LETT OG LEDIG: Løst og lett og gjerne lyse farger. Klær vi vil gå i fordi de er behagelige. Der har du menocore. FOTO: NTB Scanpix
LETT OG LEDIG: Løst og lett og gjerne lyse farger. Klær vi vil gå i fordi de er behagelige. Der har du menocore. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Passer bra i Norge

– De siste årene har det vært et veldig stort fokus på kropps-positivitet og feminisme, og jeg tror trender i stor grad er preget av mer politiske underliggende tendenser. Kropps-positivitet kan jo like gjerne oppfordre til å avdekke mer kropp og vise mer hud, som å kle seg i behagelige og tildekkende antrekk om man ønsker det. Til syvende og sist er det kanskje mest en tendens til å gi litt f... og for kvinner å ikke måtte fylle en rolle som sexy, eller søt. Et par linbukser og en skjorte blir heller aldri feil, mener stylist og moteskribent Rubi Therese Sørvik, som har stor tro på at «menocore» vil slå godt an her til lands.

– Jeg tror mange norske kvinner allerede sverger til stilen rent ubevisst. Det er noe veldig upretensiøst og avslappet ved stilen som passer perfekt i den norske kulturen for å være velkledd, men ikke overpyntet.

Designer Marie Dewet, kvinnen bak merket Maison Cleo som i stor grad omfavner menocore-stilen, mener også at Menocore også handler vel så mye om hva vi spiser, hvordan vi pynter hjemme og hvordan vi lever. Hun mener at enkelhet ikke trenger å bety hverken kjedelig eller minimalistisk. Men snarere om å fjerne støy i hverdagen.

LES OGSÅ: Bloggere over 50 år med den kuleste stilen

New York Magazine omtalte normecore som en «estetisk retur til ungdomsårene», og hvis man fortsetter den tankerekken vil menocore være et estetisk sprang til å omfavne et eldre og mer eldre og moderlig tankesett.

- Men er det en flatterende stil (jeg spør for en venn)?

– Det syns jeg absolutt, og jeg sverger til stilen selv! Det kommer selvfølgelig litt an på hvor langt man drar 80/90-tallssnittet. Ballongbukser og oversizede skjorter er jo ikke skapt for å hjelpe fasongen, men kanskje er det litt av budskapet – at et antrekk er mer appellerende når personen som bærer det er komfortabel og selvsikker, og looken gir en viss styrke på en nonchalant måte, tror Sørvik.

For uansett hvordan pendelen svinger og om vi alle ender opp med å kle oss slik mødrene våre gjorde på slutten av 90-tallet, er det noen garderobefavoritter som skal få henge en stund til ifølge Sørvik:

– Trenchcoaten, den hvite skjorta og de vide dressbuksene er essensielle, er kommet for å bli. En stund i alle fall.

LES OGSÅ: For mange er overgangsalderen godt nytt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer