Vanessa Rudjord

- Jeg var redd for å bli oppfattet som overfladisk

Mote er både fjas og superviktig, mener tidligere moteredaktør og moteprofil Vanessa Rudjord. I sin nye bok deler hun hemmeligheten bak en tidløs stil og et liv uten bomkjøp.

DEN LILLE HVITE: I boka «Stilkoden» gir moteprofilen Vanessa Rudjord oppskriften på det hun beskriver som en tidløs, men personlig stil, og anbefaler de fleste av oss å se mindre på trender og mer på stoff og snitt når vi handler. FOTO: Julie Pike
DEN LILLE HVITE: I boka «Stilkoden» gir moteprofilen Vanessa Rudjord oppskriften på det hun beskriver som en tidløs, men personlig stil, og anbefaler de fleste av oss å se mindre på trender og mer på stoff og snitt når vi handler. FOTO: Julie Pike Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Joda, det er lett å le av sprø kreasjoner på catwalken. Lett å gjøre narr av hele moteopplegget og spørre seg hvem som er dum nok til «gå på de greiene der». Vanessa Rudjord, den tidligere motemagasinredaktøren som nå blogger og lager podcast i stedet - innrømmer i boken Stilkoden at moten i sitt vesen er lett å harselere med. Hun som nesten hele livet har jobbet med hva som er ute og inne, er klar over at mange avfeier mote som både teit og unødvendig. Men så presiserer hun: det er jo en gang slik at vi alle sender ut signaler med hva vi velger å ha på oss, enten vi vil ikke. Så hvorfor ikke forsøke å gjøre det beste ut av det?

- Klær er ikke uviktig. Lenge syntes jeg det var flaut å si at jeg jobbet med mote, fordi jeg var redd for å bli oppfattet som overfladisk, men det er jeg i grunn ferdig med nå, sier den tidligere motemagasinredaktøren til KK.

Mote kan utgjøre forskjellen om du blir lagt merke til på jobbintervjuet, eller om du får kjæreste eller ikke, skriver Vanessa.

Sistnevnte eksemplifisert i boka med ungdomskompisen Rune som opplevde et etterlengtet gjennombrudd på damemarkedet i russetiden da han ikledde seg russedressen. For da var han ikke lenger den fyren med høyvannsbuksene som jentene ikke hadde klart å se forbi. For sånn er det med klær. Det kan virke nådeløst. Men også ganske lett å gjøre noe med, dersom man vet hvordan man skal angripe det. Det er her Vanessa kommer inn.

For etter å ha stilt seg selv spørsmålet om hva som kjennetegner de mest velkledde kvinnene hun visste om, både døde og levende - fant hun ut at det aller meste av det de hadde på seg, var tidløse, elegante plagg - med noen iøynefallende detaljer som løftet antrekket opp til et interessant nivå.

DETALJENE TELLER: Mest svart og basic, med et lyst blikkfang i hånden. I «Stilkoden» forklarer Vanessa Rudjord hvorfor du skal prioritere de klærne man umiddelbart ikke legger merke til. Foto: Julie Pike
DETALJENE TELLER: Mest svart og basic, med et lyst blikkfang i hånden. I «Stilkoden» forklarer Vanessa Rudjord hvorfor du skal prioritere de klærne man umiddelbart ikke legger merke til. Foto: Julie Pike Vis mer

Viktigheten av en trygg base - motemessig

- Det tok meg omtrent tjue år i motebransjen og knekke den koden der, ler Vanessa, selv ulastelig antrukket i beige kashmirgenser (ser dyr ut), sort blazer (ser også dyr ut) og velsittende jeans ( ser bra ut. Vi skal tilbake til dem).

- «Stilkoden» som jeg kaller det, er en formel jeg har kommet fram til, for en balanse i antrekket. Åtti prosent basisplagg av god kvalitet. Ti prosent trend, altså noe som er aktuelt for øyeblikket, og ti prosent personlige detaljer, sier Vanessa.

- Og det som er utfordringen for mange, er at når vi ser en velkledd dame med kul stil, så legger vi antakelig merke til de små detaljene, og tenker at det er det er «det vi mangler», forklarer Vanessa engasjert.

At det handler om den kule toppen med det spesielle mønsteret eller de store øredobbene. Også tenker vi at det må vi også ha. Vi ser ifølge Vanessa forbi det faktum at antrekket hennes består av ÅTTI PROSENT diskret kvalitet og usynlig eleganse.

- Det vi ikke legger merke til på samme måten, er de gode basisplaggene. Og det er de som er aller viktigst, påpeker Vanessa, vennlig men bestemt.

Basisplagg er altså å anse som et grunnkostyme. Bare at det ikke på noe vis skal føles som et kostyme. Det skal føles som deg. Det er bukser, genser, bluse, kåpe - ja, 21 plagg for å være nøyaktig, alle nøye beskrevet i boka, og delt inn i ytterligere underkategorier.

- For at denne boka skal være nyttig må den være tydelig. Derfor er jeg veldig detaljert når det gjelder plaggene jeg mener alle bør ha, sier Vanessa.

Det betyr at den hvite t-skjorten har fått et eget kapittel. Blyantskjørtet likeså. Det er åpenbart at det er i basisgarderoben du danner grunnlaget for stilen din. Det er her du skal tenke kvalitet, snitt og varighet, og det er disse plaggene som vies størst plass i boka.

Faren ved umiddelbare forelskelser

- Det er også fordi mange av oss handler etter helt motsatt prinsipp. Vi handler hovedsakelig trendplagg, unike plagg som vi faller for umiddelbart, men som er vanskelige å kombinere med det vi har fra før. Garderoben bør ikke ha mer enn ti prosent av denne typen plagg, rett og slett fordi vi går fortere lei og de er krevende å kombinere med det vi har fra før, som da ofte er andre trendplagg, forklarer Vanessa.

Hun kaller denne måten å handle på for «ett-plaggs-metoden». Den er hverken bærekraftig, økonomisk smart, eller gir deg stilen du ønsker deg.

- Jeg handlet sånn i mange år selv. Jeg falt for en trend eller «statementplagg». også ble det liksom ikke slik jeg hadde sett for meg. Jeg tror mange vil oppleve at de får mer oversikt og en mye mer anvendelig garderobe av å ha basisplagg som virkelig funker, forklarer Vanessa.

Så er det den siste ti-prosenten. De personlige detaljene. Det kan være noe du er spesielt begeistret for som ikke er i motebildet, men som liksom er «litt deg». Det kan være strassøredobber eller din hang til fargerike sko. For Olav Thon er det den røde strikkelua. For Vanessa selv er det hårbøyler med pynt på. Ifølge henne bør resten av antrekket da holdes i en annen tone enn hårbøylene i silke og strass. Det holder med en dæsj. Eller?

Kan det bli kjedelig?

Det må nevnes at da vi i forkant av intervjuet med Vanessa diskuterte bokas formel i redaksjonen var vi flere som mente at vi ville ha store problemer med å få til stil hovedsakelig bestående en nøytral base.

Kanskje særlig vrient ville det bli for sjefredaktør Ingeborg Heldal, en som ikke er fremmed for hverken frynser, paljetter eller leopardmønster på kontoret. Gjerne i kombinasjon med hverandre.

- Jeg må gå i meg selv hvis jeg skal klare å følge denne formelen! I hele mitt liv har jeg gått for 100% personlighet, og eier vel knapt et eneste basisplagg? Jeg kommer aldri til å klare å tone ned personligheten min til 10%. Til det er jeg alt for glad i alt som glitrer. Men så er det vel en grunn til at det er Vanessa som er på «best kledde»-lister og ikke jeg, måtte redaktøren innrømme.

MER ENN 10 PROSENT: - Jeg tror knapt jeg eier et basisplagg, så denne stilkoden kan bli vrien å følge for en som meg, sier sjefredaktør Ingeborg Heldal i en kommentar. Foto: All Over Press
MER ENN 10 PROSENT: - Jeg tror knapt jeg eier et basisplagg, så denne stilkoden kan bli vrien å følge for en som meg, sier sjefredaktør Ingeborg Heldal i en kommentar. Foto: All Over Press Vis mer

Og man må jo spørre - hva med de blant oss som vil hevde at 80 prosent basisplagg vil vil føre til at alle ser like ut?

- En god stil skal få fram personligheten din. Jeg vil alltid at man skal se mennesket først, ikke toppen, hvis du forstår? Derfor er balansen så viktig. Det skal ikke bare være basisplagg, det blir kjedelig. Det er gøy å leke litt med trender, og det er viktig å gi plass til detaljer som viser personlighet, sier Vanessa og understreker at hun ikke har skrevet en «streng» bok. Og for øvrig har hun alltid hatt sansen for de som går «all in» på en stil og holder på den.

HÅRBØYLEN: - Jeg har alltid vært veldig glad i hårbøyler, og det er nok en typisk personlig detalj for meg, sier Vanessa til KK. Foto: Julie Pike
HÅRBØYLEN: - Jeg har alltid vært veldig glad i hårbøyler, og det er nok en typisk personlig detalj for meg, sier Vanessa til KK. Foto: Julie Pike Vis mer

- Men for de aller fleste handler det om å finne en balanse. Det er jo ment å være en god, nyttig guide som forhåpentligvis gjør det litt enklere å navigere i butikker og eget klesskap. For mange har mye, og føler likevel at de ikke har noe å ha på seg.

Litt streng er hun kanskje uten å vite det selv.

I boka skriver hun blant annet at jeansen kun har to oppgaver. Å gi oss lengre bein og finere rumpe.

- Ingen stor fan av jeansmoten akkurat nå åpenbart - som har helt andre oppgaver ser det ut som?

- Jeg syns alltid at det er kult med folk som går "all in" på en trend, og nå er det mye vide, høye og korte jeans der ute. Men ja, for de aller fleste er ikke jeans det plagget man bør eksperimentere mest med, men heller prioritere en modell som kler figuren, sier Vanessa.

- Men, det er viktig å understreke at jeg er ikke noe glad i å si at noe ikke er lov, for sånn er det jo ikke. Selv vil nok mange mene at jeg går i altfor korte skjørt for min alder, men jeg syns det er helt meningsløst å operere med aldersregler når det gjelder klær. Her har det skjedd mye de siste ti årene syns jeg. Vi ser mange voksne, velkledde, kule damer som kler seg med attitude, sier Vanesssa.

- Men det er klart, velger man like korte skjørt som meg, bør man ikke ha en dyp utringning i tillegg, sier hun og ler.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer