Adut Akech

- Jeg vil vise unge at livet ikke er et glansbilde

Da verdens mest ettertraktede modell, Adut Akech, var fem år, satt hun i en flyktningleir og ba til Gud hver kveld om å få leve bare en dag til.

VALENTINOS NYE ANSIKT: Adut Akech er Valentinos nye muse, og står for en av moteverdens mest bemerkelsesverdige reiser. FOTO: Inez&Vinoodh
VALENTINOS NYE ANSIKT: Adut Akech er Valentinos nye muse, og står for en av moteverdens mest bemerkelsesverdige reiser. FOTO: Inez&Vinoodh Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert sett henne. Der hun danser gjennom mørke slottssaler i rosa ballkjole, som en ultramoderne Askepott. Hun virvler rett inn i armene på den skinnjakkekledde prinsen, men i motsetning til Askepott, lar ikke Adut Akech seg henvise til passasjersetet på motorsykkelen, som har erstattet hesten, som i sin tid fraktet Askepott hjem fra ballet.

For Adut Akech trenger ingen prins til å frakte henne hjem. Hun vil sitte i førersetet selv. Og det skulle da bare mangle. Kåret til Årets modell to år på rad og den mest ettertraktede modellen i verden akkurat nå, trenger hun ingen til å holde rattet for seg.

Adut Akech kan velge og vrake i modelloppdrag. Her på catwalken for Givenchy. FOTO: NTB Scanpix
Adut Akech kan velge og vrake i modelloppdrag. Her på catwalken for Givenchy. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Den siste fjæren i modellhatten er å bli valgt til muse for Valentinos nye duft, Born in Roma, og det er i forbindelse med dette hun har invitert til et av sine ytterst sjeldne intervjuer.

Det er dog lite som minner om Roma og slottsball da hun tar imot oss i et overraskende enkelt hotellrom i Stockholm. Rommet lukter oppskriftsmessig mildt og søtt av parfymen, og Adut sitter i en lav, dyp lenestol, bakoverlent med beina strukket rett ut.

- Vil du ha juice? En lett hektisk agent sitter med stoppeklokke, og vil gjerne komme raskt i gang. Men vi vil ikke ha juice. Vi vil prate. Om reklamefilmen for en ny parfyme, som kunne ha blitt en av mange tusen og gått i glemmeboka raskere enn Lothepus sin eau de cologne. Men som i stedet gikk viralt, traff gen-Z-kidsa midt i mangfoldshjertet og fikk sin egen hashtag, hvor det ligger titusenvis av bilder.

Og mest av alt vil vi prate om Adut Akech, verdens mest suksessrike modell for øyeblikket, som da hun var fem år satt i en flyktningleir i Kenya og ba til Gud om å få lov til å leve bare en dag til.

Uventet kjemi

Da Valentino skulle velge paret, som skulle symbolisere den moderne versjonen av Askepott og Prinsen, er det lett å se for seg at det kunne blitt Kendall Jenner og en billedskjønn, litt anonym mannlig modell. Det hadde vært det enkle, sikre valget. En veltrent, bar manneoverkropp, gjerne litt blank av svette eller sjøsprøyt, en sexy, rosafarget trutmunn som ser på ham med sultent blikk, mens hun snuser inn lukten av uimotståelig, ekte mann.

I stedet ble det det umake paret Adut Akech og Anwar Hadid, og en kampanje som ble alt annet en tradisjonell.

Det mest virale paret siden Nora og William. FOTO: Inez&Vindooh
Det mest virale paret siden Nora og William. FOTO: Inez&Vindooh Vis mer

Hvis navnet Hadid ringer noen bjeller, har du helt rett, det er lillebroren til Bella og Gigi, som for lengst har erobret modellverden og de glossy magasinforsidene.

Og du kan knapt finne to så forskjellige mennesker som Anwar og Adut. En av dem med en oppvekst så privilegert at det nesten er umulig å forestille seg den luksusen han har vokst opp i, den andre med bakgrunn fra krig og flukt, og med mesteparten av barndommen tilbrakt i en flyktningleir.

Men kanskje litt overraskende slår kjemien mellom dem gnister, og vi har knapt sett maken til hysteri siden William ikke svarte på meldingen fra Nora i Skam. Anwar og Adut. Adut og Anwar.

- Det er nettopp det at vi er så forskjellige, jeg og Anwar, svarer Adut uten å nøle, da vi spør hva hun tror er årsaken til at kampanjen har gått viralt og nærmest skapt hysteriske tilstander. Hun snakker med lav, litt alvorlig stemme, men den lille glipen mellom fortennene er aldri langt unna i et smil.

- Hele kampanjen er så frisk, så moderne. Jeg synes det er så spennende at et merke som Valentino bryter med alle gamle normer og gjør noe som er så tilgjengelig for vår generasjon. To 19-åringer som begge er unge og annerledes. Det er vi, vår generasjon, som beveger samfunnet akkurat nå, og jeg tror mange føler at denne kampanjen representerer dem.

Adut har blitt kåret til Årets Modell to år på rad. FOTO: NTB Scanpix
Adut har blitt kåret til Årets Modell to år på rad. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Men mens Anwar Hadids små barneføtter tasset over kjølige marmorfliser i det marokkansinspirerte palasset til faren Mohamed Hadid, moren Yolanda og storesøstrene Gigi og Bella, i fasjonable Bel Air, var det lite som tydet på at kortene Adut hadde fått utdelt skulle gi henne en like lysende framtid.

Hun ble født 1. juledag 1999 i Sør-Sudan, men rakk ikke å få et eneste minne fra fødelandet, før borgerkrig jaget hele familien hennes på flukt med en bare dager gammel Adut på lasset. En tørr og varm reise over Sør-Sudanske gressletter på snaue 70 mil, førte familien til midlertidig trygghet i den kenyanske flyktningleiren Kakuma, som den gangen huset omtrent 10 000 flyktninger, mange av dem fra nettopp Sudan. I dag har leiren nesten 200 000 flyktninger. Her prøvde moren til Adut og søsknene hennes å skape en slags luftspeiling av et normalt liv, og lyktes etter forholdene ganske bra ifølge Adut selv.

- Jeg visste egentlig ikke at jeg levde i en flyktningleir. Jeg var så liten og kjente jo ikke til noen annet. Familien vår beskyttet oss så godt de kunne og fortalte oss aldri at vi var flyktninger. Men det er klart at jeg hadde en anelse om at ting ikke var helt slik de skulle være. Jeg kunne jo kjenne de voksnes nervøsitet og angst uten at de trengte å si noe rett ut. Og vi måtte hele tiden stå klare til å pakke og reise på kort varsel. Det er klart at det rører seg tanker i hodet på et lite barn da. Det var liksom aldri noen selvfølge at vi skulle våkne opp til en ny dag. Så helt fra jeg var 4-5 år ba jeg til Gud hver kveld om å få leve bare en dag til.

Vil være en stemme for dem som ikke har en egen

Og da Adut var seks år ble bønnene hørt. Søsteren og tanten til Adut hadde reist via Nairobi til Australia og fått oppholdstillatelse der, og etter en stund kunne også resten av familien endelig legge Kakuma bak seg. De flyttet til Adelaide i Australia, fikk oppholdstillatelse og et nytt liv. Og Australia har fra den dagen vært det Adut omtaler som hjemme.

Her fikk hun begynne på skole, og oppdaget at tørsten på kunnskap var nesten grenseløs. Men Aduts oppsiktsvekkende vakre utseende gjorde at hun allerede som 13-åring ble oppdaget av et modellbyrå, og som 16-åring debuterte hun på catwalken for Saint Laurent. Og når snøballen først begynte å rulle rullet den fort. Hun fikk kontrakt med Elite Model Management i Paris, og fikk raskt oppdrag for «alle» de store. Mer YSL, Valentino, Prada, Chanel, Lanvin, Givenchy, Alexander McQueen, motehusene sto i kø for å booke jenta med de eksepsjonelle kinnbeina, den lille glipen mellom tennene og det direkte blikket. Suksessen var et faktum! Og mens Adut reiste verden rundt på første klasse fullførte hun samtidig videregående skole med bravur. Men det lå fremdeles ting og gnagde i underbevisstheten. For du kan ta jenta ut av flyktningeleiren og skape en Askepotthistorie verden knapt har sett maken til. Men du kan ikke ta flyktningleiren helt ut av jenta uansett hvor eventyrlig det nye livet virker.

- Jeg sliter med angst og depresjon, forteller Adut, nesten overraskende åpenhjertig og helt uten nøling.

- Og jeg synes det er utrolig vanskelig å snakke om følelser. Så jeg må skrive. Hele tiden. For alt det vanskelige må jo ut på en eller annen måte. Med min bakgrunn og oppvekst er det klart det ligger en del ting og gnager. Så det var deilig å oppdage at skrivingen fungerte som terapi for meg. Jeg har en historie å fortelle, og en dag føler jeg meg kanskje modig nok til å dele alt jeg har skrevet, ikke bare fragmenter av det.

For Adut deler. Mye og til tider ganske ufiltrert. Hun har blant annet 857 000 følgere på Instagram, som får ta del i modell-livet, men også de dagene hvor ting ikke er så sølvkantet.

Adut på lanseringen av Born in Roma i Stockholm. FOTO: Wilma Orr Photography
Adut på lanseringen av Born in Roma i Stockholm. FOTO: Wilma Orr Photography Vis mer

- Jeg er opptatt av hvordan jeg bruker stemmen. Jeg tenker på de unge følgerne mine, på hvilken måte jeg velger å si ting og hvordan jeg påvirker dem. Alle kan egentlig si hva de vil hvor de vil i vår generasjon, vi har så mange plattformer å kommunisere på, og har du mange følgere er det viktig at du er bevisst. Jeg vil være en stemme for dem som ikke har en egen! Jeg prøver å være det beste forbildet jeg kan, men jeg er alltid tro meg selv og mine idealer! Jeg er jo virkelig bare en vanlig jente. Jeg har også dager hvor jeg føler meg elendig. Det er viktig for meg at følgerne mine skal forstå at ingen lever et liv som bare er et glansbilde.

Adut fikk oppleve det enormt ærefulle oppdraget og bli valgt som Lagerfelds Chanel-brud før han gikk bort. FOTO: NTB/Scanpix
Adut fikk oppleve det enormt ærefulle oppdraget og bli valgt som Lagerfelds Chanel-brud før han gikk bort. FOTO: NTB/Scanpix Vis mer

Og hva er feminisme for verdens mest etterspurte modell, som henviser den mannlige kollegaen til passasjersetet, og får unge jenter over hele verden til å få lyst til å være modige og sterke og ta rattet i egne hender?

- Feminisme for meg er å være fryktløs. Være modig og fri! Å være seg selv! For meg er det essensielt å kunne leve det livet jeg vil uten å hele tiden føle at jeg må be om unnskyldning for at jeg er meg eller over det å være kvinne. Ta meg som jeg er eller la meg være, det er et slags mantra for meg.

Adut sammen med et annet modellikon, Naomi Campbell. FOTO: NTB/Scanpix
Adut sammen med et annet modellikon, Naomi Campbell. FOTO: NTB/Scanpix Vis mer

Og Valentino tok Adut som hun var. Lot henne danse gjennom dunkle ballsaler under dimmede lysekroner, og hun fikk holde rattet selv. Ingen underdanige blikk, lengtende trutmunner eller nærbilder av sixpack. Bare Adut og Anwar.

Adut ved rattet og Anwar bak på sykkelen.

KK gjør oppmerksom på at intervjuet ble foretatt på et lanseringsevent i regi av Valentino, hvor det ble betalt for flyreise og en natt på hotell.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer