Jenny Skavlan om lidenskapen for brukte klær

- Jeg tror folk merker at jeg ikke gjør dette av plikt og kun for at jeg skal endre folks vaner.

Publisert

ÅRETS BEST KLEDDE

Vinner: Jenny Skavlan
Foto: Truls Qvale
Styling: Afaf Ali
Hår og makeup: Sissel Fylling

Det hviler noen mørke og kalde skyer over det historiske folkemuseet ute på Bygdøy i Oslo denne høstdagen i oktober, men Jenny Skavlan står klar med både høy splitt og bare skuldre. Foran henne står et stappfullt stativ med plagg i både fløyel og paljetter, i neddempet sort og med blomstrete mønster.

Noen av disse plaggene har så å si kommet seg rett fra catwalken, mens andre bærer på historier minst like gode som de som befinner seg i museets mange vegger.

Det er duket for fotograferingen av «årets best kledde», og i år er det Skavlan som kan titulere seg nettopp det. Men dette er bare en av de mange anerkjennelsene hun har mottatt i 2020. Tidligere i år ble multitalentet kåret til den mektigste i den norske motebransjen av nettmagasinet Melk og Honning.

- Jeg skulle ønske jeg kunne slå i bordet med disse prisene hjemme om dagen og si: «Jeg er mote-Norges mektigste – kle på deg ullundertøyet ditt!». Men nei, jeg går nok ikke rundt og kjenner på disse prisene i hverdagen, men det er absolutt motiverende.

Normalt liv

For bare noen timer siden befant hun seg i studioet til «God Morgen Norge» for å snakke om hvordan man kan reparere de hverdagslige plaggene sine, men nå sitter hun elegant på en gammel «boble» i et redesignet antrekk av den norske motekunstneren Kjell Torheim.

Under Årets best kledde-shooten hadde Jenny Skavlan på seg en fantastisk kreasjon av Kjell Torheim. Vis mer

Selv om mange kanskje skulle tro det, er altså ikke storslåtte fotograferinger med hår, sminke og stylist noe som står oppført i kalenderen hennes hver dag.

- Jeg har jo et mer normalt liv enn andre i motebransjen. Jeg går på kontoret – enten det er hos Tise, Fæbrik eller NRK. Jeg lever ikke et liv i sus og dus hvor jeg hver dag må ta på meg noe stilig. Men jeg lager jo mye klær og klarer å knipse et bilde av det nå og da, men så bærer det tilbake til pulten på kontoret.

Og akkurat der har det oppstått en haug av kule ideer! Syfellesskapet Fæbrik, hvor hun sammen med Mari Nordén, Ingrid Vik Lysne og Ingrid Bergtun lager symønstre og viser deg hvordan det skal gjøres, og gjenbruksappen Tise, som virkelig har tatt Norge med storm.

ÅRETS BEST KLEDDE: Jenny Skavlan inspirerer oss daglig med eget design som hun oppmuntrer oss til å kopiere! Foto: Privat
ÅRETS BEST KLEDDE: Jenny Skavlan inspirerer oss daglig med eget design som hun oppmuntrer oss til å kopiere! Foto: Privat Vis mer

Å motta utmerkelse som «årets moteprofil» og «årets best kledde» har vært med på å motivere Skavlan til å videreutvikle disse konseptene.

- Det er gøy å kunne ta det fra noen sytips til å kunne lage redskaper som for eksempel kan gjøre det lettere å kjøpe og selge brukte klær. Hvis jeg skal starte et klesmerke i dag er det ikke gitt at det blir gull, for det finnes så mange andre der ute. Da vil jeg heller finne andre måter å kunne jobbe med klær uten å produsere enda mer av det. Påvirker.

Akkurat dette har gjort at Jenny Skavlan i dag beskrives som både gjenbruksekspert og sy om-dronning. Allerede i 2012 kom boka «Sy om» ut, og resten er vel på mange måter historie. Likevel er det en historie som fremdeles blir skrevet.

- Jeg tror folk merker at jeg ikke gjør dette av plikt og kun for at jeg skal endre folks vaner. Det at jeg begynte å skape «nye» klær av gamle klær var ikke først og fremst for miljøet, men fordi jeg elsker det. Det tror jeg folk plukker opp. Men det skal sies at det faller meg litt naturlig i dette tilfellet å tenke på miljøet. Jeg kan ikke ignorere den realiteten og den virkeligheten rundt hvor utrolig forurensende moteindustrien er. Det ligger utfordringer rundt det å skulle jobbe med klær på en miljøvennlig måte, men jeg synes at det gjør det enda mer givende. Det er også deilig med god samvittighet, det tror jeg alle synes. Det er digg å kunne gå med hevet hode og vite at man er med på å påvirke ting i en positiv retning.

Jenny Skavlan kan det å sette sammen rå antrekk. Foto: Truls Qvale

Mens dette intervjuet blir gjort er det sikkert flere rundt om i landet som har laget seg både jakker og bukser etter Jennys oppskrifter. Det vil jeg tro varmer Skavlans gjenbrukshjerte.

- Da jeg vokste opp var liksom selvsydde klær flaut, og det å ha klær fra Fretex var å bli sett på som fattig. Det å ha gamle eller selvsydde klær har uten tvil vært gjennom en klassereise, men nå håper jeg den er over! Å sy klær og gå for gjenbruker jo det jeg fronter! Så det at jeg får ha på brukte klær på denne photoshooten er også med på å si at det ikke skal være stigmatisert lenger.

Knakk koden

Denne interessen startet allerede da Jenny gikk på barneskolen. Seks-sju år gammel begynte Jenny å sy bamser, men kort tid etterpå gikk hun over til vesker. Dersom det forsvant en eller to telefonkataloger fra Skavlan-husstanden kunne man nok finne dem igjen inne i en av hennes veskekreasjoner.

- Jeg trengte noe stivt inni veska, ikke sant.

Det tok ikke lang tid før hennes første plagg ble skapt. I sminkestolen inne på folkemuseet mimrer hun tilbake til den gangen hun satt hjemme og så verdens kuleste skjørt under en MTV-sending.

- Dette kan jeg lage selv, tenkte jeg, sier Jenny og illustrerer i løse luften hvordan hun lagde foldeskjørtet mens frisør Sissel Fylling står bak og klipper litt til av Skavlans røffe, korte sveis.

- Deretter bleiket jeg toppen slik at foldene var mørke inni og lyse utenpå, og så lagde jeg et belte rundt livet hvor det sto «player». Noe jeg absolutt var for liten for, men det var virkelig verdens kuleste skjørt. Jeg dro på skolen og da spurte den kuleste jenta om hun kunne få låne det med hjem slik at moren hennes kunne lage et likt. Da tenkte jeg: «Nå har jeg skjønt det».

JAN THOMAS KÅRER: Ifølge moteeksperten er Fredrik Solvang og Jenny Skavlan årets best kledde kjendiser. Foto: Truls Qvale
JAN THOMAS KÅRER: Ifølge moteeksperten er Fredrik Solvang og Jenny Skavlan årets best kledde kjendiser. Foto: Truls Qvale Vis mer

Det er ingen tvil om at Jenny alltid har vært glad i klær, og med en mor som kostymedesigner ble hun nok introdusert for symaskinen hakket tidligere enn mange andre. Det er kanskje også her hun har fått se nettopp hvor mange ulike utførelser, stiler, former og mønster det faktisk finnes.

- Klær er veldig gøy. Jeg bryr meg ikke om hva som er hot or not. Hvis noen tenker de må kle seg finere fordi de skal møte meg som jobber klær, så gir jeg altså blanke f i det. Jeg synes det er kjempegøy at folk er seg selv. At de tør. Kanskje de er en pærefasong, men går med klær som egentlig passer til en gulrot – det bryr jeg meg så lite om. Det er uinteressant å snakke om klær på den måten der, sier Skavlan og fortsetter:

- Jeg vil heller spørre folk om hva som har skjedd i deres liv og hva som har gjort at de kler seg i fløyel fra topp til tå. Det er så interessant hvordan folk bruker klær til å fortelle litt om omgivelsene sine og livet sitt. Det kan være like inspirerende med et ektepar på Gran Canaria med like rumpetasker som det er å se Gigi Hadid i nye klær. Og rumpetaskene er jo mye morsommere. Sånt blir jeg aldri lei.

Tidligere trendslave

Mye har skjedd med moteprofilens klesskap gjennom årene. Slik det gjør med de fleste. Men i stedet for å fylle opp skapet sesong etter sesong med trendbaserte plagg, henger det mye brukt og selvsydd i garderoben til Jenny Skavlan.

- Nå fylles det nærmest ikke opp. Jeg kjøper nesten aldri klær – med unntak av noen baseplagg eller en jeans hvis den gamle er slitt. Før hadde jeg veldig mye trendplagg og heiv meg på kortvarige trender. Var nok også en smule avhengig av å gå på den trendavdelingen til H&M og titte på det siste som hadde kommet inn. Jeg visste alltid hva som fantes der inne og jeg shoppet mer for å føle meg bra enn noe annet. Fikk liksom en god følelse når jeg kom hjem med den posen, og når jeg pakket den opp så dukket det alltid opp noe jeg hadde glemt at jeg hadde kjøpt.

SY OM-DRONNING: Sammen med de andre jentene i Fæbrik, skaper Jenny Skavlan kule design - gjerne av utradisjonelle materialer som sengetepper. Foto: Privat
SY OM-DRONNING: Sammen med de andre jentene i Fæbrik, skaper Jenny Skavlan kule design - gjerne av utradisjonelle materialer som sengetepper. Foto: Privat Vis mer

For ti år siden snakket man svært lite om utfordringene i klesindustrien, og visste dermed fint lite om hvor skadelig det faktisk var. Og selv om det ligger en genuin interesse i bunnen for gamle klær hos Jenny, så er det ingen hemmelighet at det gjør noe med samvittigheten å endre på disse kjøpevanene.

- Nå har jeg nesten ingen trendplagg og lite av det jeg eier er kjøpt i kjedebutikker. Men jeg har ikke «naila» det helt ennå. Den garderoben man higer etter er jo den lille hvor alt er i gode materialer, alt sitter godt og alt går sammen, men jeg elsker jo rare klær. Så det kan hende jeg impulsshopper mange brukte ting, men da kan man tillate seg litt feil fordi du er inne i det brukte kretsløpet, og dermed kan selge det brukt igjen. Man kan tenke at alle har et stort felles klesskap og så kan man hente ut litt brukte ting og sende det videre.

- Er det noen spesielle klesskapet du gjerne skulle tatt en titt i?

- Jeg skulle gjerne sett Åse Kleveland sitt! Hun har sikkert masse gamle ting med mange gode historier. Jeg har også hørt at Cowboy-Laila har et helt vilt skap med masse personlighet i klærne sine! Tenk så mye penger og tid som blir brukt på å være først ute med det siste. Det synes ikke jeg er så interessant. Da vil jeg heller se på klærne til noen som har samlet et helt liv og holdt seg tro til sin stil.

I SALG: 20. november kommer denne fantastiske utgaven med Jenny Skavlan på forsiden i butikk. Med det får du også Årets best kledde-bilaget. Foto: Truls Qvale
I SALG: 20. november kommer denne fantastiske utgaven med Jenny Skavlan på forsiden i butikk. Med det får du også Årets best kledde-bilaget. Foto: Truls Qvale Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer