Grått hår:

Jessica oppdaget de første grå hårene som 15-åring

- Gjennom mine livserfaringer har jeg lært meg å akseptere og omfavne den jeg er.

GRÅTT HÅR: Jessica turte å droppe hårfargingen og inspirerer nå andre kvinner til å gjøre det samme. FOTO: Privat
GRÅTT HÅR: Jessica turte å droppe hårfargingen og inspirerer nå andre kvinner til å gjøre det samme. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg begynte å se de første grå hårstråene da jeg bare var femten år gammel. Det var sjokkerende og jeg var definitivt ikke glad, forteller Jessica Lnenicka (40).

Det siste året har den amerikanske fotografen vært en del av en stadig voksende trend; kvinner som ikke lengre gidder å skjule sine grå hår og som deler selfies for å inspirere andre til å tørre å gjøre det samme. Trenden har fått fotfeste i sosiale medier under hashtagger som #grayhairdontcare og #ditchthedye.

Flere av disse kvinnene er rundt tretti og førti år gamle; en alder hvor mange nok vil synes det er litt i tidligste laget å bli «helt grå». Jessica forteller til KK at det også tok noe tid for henne å komme til beslutningen om å slutte å farge håret sitt.

– Det er ikke lett å omfavne ditt naturlige grå hår når du er i denne alderen. Jeg var veldig engstelig for at jeg skulle se eldre ut enn jeg egentlig er og at jeg skulle bli mindre attraktiv, forteller hun.

– Da jeg var yngre trodde jeg at det grå håret ville få meg til å se mindre profesjonell ut i jobbsammenheng. Jeg var også redd for at det ville påvirke vennskapene mine og ekteskapet mitt, men det har det heldigvis ikke gjort. Når jeg nå ser tilbake på hvordan jeg hadde det tidligere, synes jeg det bare var teit og usunt å være så besatt over den grå etterveksten. Gjennom mine livserfaringer har jeg lært meg å akseptere og omfavne den jeg er.

Fikk hjelp av frisør til å lette overgangen

Å få grått hår i forholdsvis ung alder er antageligvis langt mer vanlig enn det mange tror. Ifølge Lise Holm-Glad hos Defines frisørteam er det vanligst å oppdage de første grå hårstråene i trettiårene, men det er først når man er yngre enn 20 år at det regnes som tidlig gråning. Årsaken til at vi får grått hår er at cellene i hårsekken slutter å produsere pigment og dette er som oftest genetisk betinget.

En klar fordel med å droppe hårfargingen er at Jessica nå sparer både tid og penger på å ikke lengre måtte dra til frisøren for å farge håret sitt hver fjerde uke. Hun sier at den hyppige hårfargingen også fikk håret hennes til å se usunt ut, da det hadde lite glans og hårtuppene var alltid tørre og flisete.

For å gjøre overgangen fra farget til grått hår noe lettere, valgte hun å få hjelp av frisøren sin.

– Jeg hadde en mørkebrun hårfarge som jeg fikk fjernet av en profesjonell hårstylist, deretter bleket hun håret mitt i en veldig lys blond farge. Sakte vokste det grå håret inn, mens jeg fortsatte å klippe det blonde i lengden. Forskjellige hårstiler og assesoirer hjalp meg med å skjule den den subtile overgangen.

– Jeg elsker også makeup, så nå leker jeg meg med forskjellige «looks» som fremhever huden og øynene mine. Jeg har ikke gjort noen særlige endringer når det kommer til klærne mine, men jeg forsøker å unngå kremfarger og beige. De fargene får meg til å se utvasket ut i ansiktet, sier hun.

LES OGSÅ: Anja (34) fikk grått hår allerede i 20-årene

A post shared by J E S S (@jess_ic_ahhh) on

Grått hår mest in hos de yngste

Å farge håret grått har lenge vært populært på kjendisfronten og de siste årene har mange unge jenter også kastet seg på den såkalte «grannyhair» trenden.

Men selv om grått hår kanskje har blitt mer in og akseptert, forteller frisør Karen Bessesen ved Nikita Creative Team at det ikke er så ofte hun får inn kunder i tretti- og førtiårsalderen som ønsker å beholde håret sitt grått.

– Jeg tror det er vanskelig for mange å slutte å farge håret i denne alderen fordi grått hår regnes som et tegn på alderdom. Disse unge jentene ønsker seg dessuten en farge som er mer sølvgrå, og som egentlig er ganske ulik den fargen man har med naturlig grått hår.

– Det er enkelte kvinner i tretti- og førtiårsalderen som vil hå grått hår fordi de ønsker å skille seg litt ut og ha et ekstra «statement» i forhold til stilen sin. Men mange av dem ønsker seg nok også den mer sølvgrå fargen og noen velger derfor å farge håret for å fremheve dette. Jeg tror dette er en trend som kommer til å fortsette en stund til, sier hun.

INGEN STOR TREND I NORGE: Selv om grått hår er blitt mer in, er det ifølge frisør Karen Bessesen allikevel forholdsvis få som ønsker å ha naturlig grått hår. Foto: Nikita
INGEN STOR TREND I NORGE: Selv om grått hår er blitt mer in, er det ifølge frisør Karen Bessesen allikevel forholdsvis få som ønsker å ha naturlig grått hår. Foto: Nikita Vis mer

Ifølge Bessesen kommer også den naturlige grå hårfargen i mange ulike sjatteringer.

– Noen har det vi kaller «salt og pepper», som er hvite og mørke striper. Andre får den mer klassiske askegrå fargen, mens noen får helt kritthvitt hår. Teksturen er også forskjellig; noen opplever at håret blir bløtt og tynt, nesten som vi hadde da vi var barn. Andre kan føle at håret blir mer stritt og kraftig, da kan det være lurt å bruke produkter med olje i seg som gir glans og ekstra mykhet til håret.

En annen utfordring med å ha slutte å farge håret, kan ifølge Bessesen være å holde den grå fargen så «ren» som mulig.

– Noen opplever at håret blir mer gult og gyllent av å være i solen, og at det grå håret har mindre glans. I slike tilfeller anbefaler jeg at man bruker en sølvsjampo som skal tilsette glans i håret og ta knekken på de gyldne pigmentene i håret.

- Man kan også ta en behandling hos frisøren som blir kalt for «glossing». Da tilsetter man ønskelige pigmenter i håret uten at det ser farget ut, det kan sammenlignes med en slags fargekur. Om personen med grått hår ønsker å få det mer grålig eller sandaktig kan en slik behandling være fin, råder hun.

LES OGSÅ: 5 hårfarger vi elsker

Unngå å farge håret ditt mørkere

Hvis man ønsker å slutte å farge håret sitt men frykter den vanskelige «overgangsperioden», kan det ifølge Bessesen være lurt å gå over til å gradvis stripe håret med tynne, fine striper som kalles «babylights».

– Da henter vi inn de kalde stripene som er i etterveksten, slik at resten av fargen ser mer naturlig ut. Det tar gjerne flere behandlinger før man er i mål, men det er den mest praktiske løsningen. Man kan fortsatt beholde håret langt i denne perioden, men da kan det være lurt å jevnlig ta en hårkur med proteiner og fuktighet.

– Jeg anbefaler også at man gradvis går over til lysere hårfarger. Hvis man farger håret mørkere enn det man har naturlig, vil det føles som at etterveksten vokser fortere og skillet blir mer tydelig når man slutter å farge håret.

Selv om overgangsperioden gikk nokså sakte, syntes Jessica at det alt i alt gikk mye lettere enn hun på forhånd hadde fryktet.

Mange positive tilbakemeldinger fra andre underveis ga henne fornyet selvtillit og i dag er det ikke uvanlig at hun får komplimenter av vilt fremmede på gaten.

– Det er fortsatt et stigma forbundet med det å ha grått hår, men det blir sakte bedre. Gradvis endrer folk oppfatningene sine om hva skjønnhet er. De ser at grått hår kan være flatterende og ikke bare noe som er forbundet med å være gammel.

LES OGSÅ: Hårtabbene som får håret til å se tynt ut

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer