Jobbantrekk i varmen:

Jobb igjen - må flipflopsene og shortsen hvile nå?

Hva skal man egentlig ha på seg når kontoret kaller, men det fortsatt er full sommer?

JOBBANTREKK I VARMEN: Det er digg å ha på seg minst mulig i varmen, men må man kle seg opp når man begynner på jobb igjen? FOTO: Scanpix
JOBBANTREKK I VARMEN: Det er digg å ha på seg minst mulig i varmen, men må man kle seg opp når man begynner på jobb igjen? FOTO: Scanpix Vis mer
Publisert

Tidenes sommer er lagt bak oss, og for veldig mange er det tilbake på jobb denne uka eller neste. Men selv om hverdagen har innhentet mange, virker det ikke som sommeren har tenkt å slippe taket av den grunn. I store deler av landet ser vi fremdeles grader langt opp på 20-tallet, og sola kommer til å steke på store kontorvinduer en god stund til kan det virke som. Og for mange kan det kanskje være fristende å holde litt ekstra på feriefølelsen?

Har du gått i baris og slapp badeshorts eller saltvannsbleket bikini de siste tre ukene, kan det virke brutalt å måtte svette i stramme bukser eller igjenkneppede skjorter. Men det er jo ikke alle sjefer (eller kollegaer for den saks skyld) som setter pris på lettkledde ansatte og en arbeidshverdag som visuelt minner mer om en strandklubb på Magaluf enn et åpnet kontorlandskap. Så hva er innafor?

- Det kommer selvsagt helt an på jobben du har. Men et viktig stikkord er totalinntrykk. Hvis jeg kom inn i lobbyen på et fint hotell, og de som sto i resepsjonen hadde flip flops, badeshorts og singlet, ville jeg nok stusset, sier utgavesjef og tidligere moteredaktør i KK, Stine Therese Strand.

LES OGSÅ: 6 måter å oppdatere jobbantrekkene

Flip flops og singlet

Å tilpasse seg omgivelsene og ta hensyn til andre er viktige stikkord, mener Camilla Kristiansen som er stylist og blogger og har skrevet flere bøker med stiltips.

- Hvordan man kler seg på stranden er opp til hver enkelt, men ute blant folk bør man tenke litt, sier hun og fortsetter:

- Jeg synes man godt kan ta på seg en skjorte, sarong eller tunika før man går inn i butikker for eksempel. En viss kleskode bør være på plass, også av hensyn til de som jobber i butikken.

LES OGSÅ: 5 inspirerende måter å bruke skjorten på

SOMMERSKO: Flip flops er definitivt en favoritt i varmen, men duger de på jobb? FOTO: Scanpix
SOMMERSKO: Flip flops er definitivt en favoritt i varmen, men duger de på jobb? FOTO: Scanpix Vis mer

En av sommerens klesdebatter har vært om det er innafor med shorts på jobb (for menn).

- Jeg mener man bør klare å kle seg på en måte som passer inn med den arbeidssituasjonen man er i, kollegene, kundene og rollen man har. Det sier mye om hvor flink du er til å tolke informasjon som ikke direkte er stavet ut, og også om din troverdighet i den jobben du har, sier Bjørn Wiik, som er kommersiell direktør i Adecco Group.

Han sier at det har alt å gjøre med stedet du jobber på. Det er helt andre regler som gjelder i et konservativt miljø enn et mer kunstnerisk.

- Det kan være vanskelig å få til å bruke en del sommerklær i jobbsammenheng uten at det ser for "fritid" ut. Da mener jeg at om man i tvil, bør man droppe det. En ansatt er både bedriftens representant og levende visittkort, sier Wiik.

I Norge er vi ofte mer avslappet når gjelder kleskoder og kutymer. I andre land ses det på som en selvfølge å kle seg business-like og pent på jobben, men om sommeren godtar de fleste arbeidsplassene litt slack i antrekket.

- Det er lov å gå i sommerkjole på jobb. Det kommer selvsagt an på hva kleskoden er på jobb, men en kjole som er løs og ledig og ikke for kort burde absolutt være innenfor, sier stylist Kristiansen.

Når det gjelder menn synes hun de godt kan få lov å gå i shorts, men at den shortsen ikke er en badeshorts og at den bør være klassisk og gå ned til knærne.

- Jeg mener at en pen shorts og lang sommerkjole er innenfor. Samtidig godtar vi 2018 mer hud enn før, sier Wiik i Adecco group.

LES OGSÅ: Her er sommerens fineste kjoler

Midiskjørt og culotter

Utgavesef i KK, Stine Therese Strand, tenker at man ikke trenger å møte i lårkorte skjøt om man skal i et formelt møte, men understreker at det heldigvis finnes mange alternativer.

Kjærlighet for Køben💕

A post shared by STINE THERESE STRAND (@stinetherese) on

- Midiskjørt er heldigvis en av sesongens hotteste plagg. Tynne bukser i for eksempel silke eller lette materialer er også behagelig. Hvis du selv ikke er komfortabel i shorts er culotter et fint alternativ.

LES OGSÅ: Trend: Plissérte midiskjørt.

Bjørn Wik i Adecco oppfordrer til å tenke seg litt om, og følge magefølelsen.

- Jeg anbefaler å bruke sunn fornuft, det du selv godtar og aksepterer er i de fleste tilfeller innenfor. Du kan selvsagt til en viss grad la din personlige stil skinne gjennom, og du skal være deg selv så klart, men til en viss grad, forklarer han.

Han sier at den beste stilen er den som viser at du har kontroll på sjangere og koder, men som samtidig er individuell og komfortabel.

- Husk også å nyte sommeren, en fantastisk årstid som gir motivasjon og lader batteriene for høsten og vinteren, da arbeidsantrekket blir normalt og det som oftest handler om å ha mest mulig klær på, sier han.

LES OGSÅ: Fashionistaenes favorittbukser.

ULIKE STILER: Om du jobber i finansdistriktet i London eller i en gründerbedrift på Løkka så er nok kleskodeksen ganske annerledes. FOTO: Scanpix
ULIKE STILER: Om du jobber i finansdistriktet i London eller i en gründerbedrift på Løkka så er nok kleskodeksen ganske annerledes. FOTO: Scanpix Vis mer

Dette går KK-jentene med:

En ting er å synse, men hvordan løse det i praksis. Her er hva KK-jentene har sverget til i sommer:

City-slicker 🌸

A post shared by Ingeborg Heldal (@ingeborgheldal) on

Ingeborg Heldal:
Jeg har gått i sommerkjole og sneakers eller sandaler hele sommeren. Nå har vi ikke så streng kleskode i KK heldigvis, og på de varmeste dagene har skjørtelengden vært kortere og jeg har kneppet opp både en og to ekstra knapper, det må jeg innrømme.

Lenge leve sommerkvelder på Sørlandet 🌸 #summervibes #summernights

A post shared by M I N A. (@minaknudsen) on

Mina Helene Knudsen:
Når det kommer til debatten om hva som er lov og ikke lov å ha på seg på jobb, må jeg si at det kommer jo helt an på hvor du jobber. Jeg må ærlig innrømme at jeg er heldig, og glad for, at jeg jobber i KK, en redaksjon hvor jeg kan gå med akkurat det jeg føler for. Å gå ut av døra hver dag å føle seg bra er noe jeg alltid har vært opptatt av – og jeg føler meg best når jeg kan gå med den stilen jeg har (og ikke kle meg opp i klær som ikke er meg). Så i sommer har jeg gjort akkurat det. Gått ut av døra hjemme, følt meg bra, klar til å ta verden med storm – ikledd min favoritt LEVIS dongerishorts, singlet, smykker og sneakers. Sykkelshortsen som vi stadig ser mer og mer av i motebildet har jeg også tatt i bruk i sommer. Denne har jeg stylet på ulike måter, enten med en lengre topp, genser eller kjole til. Selv om jeg er en av dem som gjerne går med shorts på jobb, kan man ikke unngå sommerkjolen i alle mulig mønster og lengder – som også har blitt flittig brukt på kontoret i sommer.

Malini Gaare Bjørnstad:
- Jeg har vært superglad for hetebølgen denne sommeren, for det har gjort at jeg har fått lov til å bruke alle de fine sommerkjolene jeg har i klesskapet! Jeg har hørt hvisking og tisking i gangene om hva som er anstendig å bruke på jobb – og hva man ABSOLUTT ikke skal ikle seg – men så lenge man ikke går med bikini (jeg har for øvrig gått med bikinitopp under en av sommerkjolene på jobb) tenker jeg at det er samme hva man kler seg i. Jeg må nok likevel innrømme at et par av kjolene og skjørtene har vært i korteste laget (om jeg skal høre på «kleskodeekspertene»), men hallo – når gradestokken en sjelden gang bikker 30 må det være lov å vise litt hud! Også på jobb…

Ingvild Kjøde:
Har ikke hatt på langbukser siden mai. Har stort sett brukt kjoler som går til knærne og sandaler eller ballerinas. Det verste er kneika i mai/juni når man er bleik og uvant med sommerklær, men sommeren må nytes og jeg bryr meg stort sett ingenting om hva folk går i.

👋🏼👋🏼👋🏼

A post shared by Silje Helgesen (@siljehelgesen) on

Silje Helgesen:
Denne sommeren har som alle vet vært historisk varm. Med temperaturer på opp mot 30 grader har jeg i alle fall kledd meg deretter, også på jobb. For meg har det gått i luftige sommerkjoler, skjørt (både lange og korte) og singletter/t-skjorter. Så lenge antrekket ikke er utfordrende eller «tacky» på noen måte mener jeg det er helt greit å kunne vise litt hud når sola steker som mest – det er da det mest naturlige i verden?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer