Vaske håret:

Journalist Malin Gaden gikk fra å vaske håret annenhver dag til en gang i uken

Se hvordan det gikk i videoen nederst i saken.

VASKE HÅRET: KKs journalist Malin Gaden gikk fra å vaske håret annenhver dag til en gang i uka. FOTO: NTB Scanpix
VASKE HÅRET: KKs journalist Malin Gaden gikk fra å vaske håret annenhver dag til en gang i uka. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I mars 2018 hadde KK en sak ute om at det er anbefalt å vaske håret én gang i uken. Dette er noe jeg selv er blitt fortalt av min egen frisør, som bare rister på hodet når jeg sier at jeg vasker håret mitt annenhver dag.

Grunnene til det er mange. Hovedargumentet mitt er nok det at det blir så fort fett, men jeg har jo skjønt at den hyppige hårvaskingen ikke akkurat hjelper dette.

- Vasker du håret for ofte kan du fjerne de naturlige fettsyrene som smører det og får det til å se sunt og blankt ut. Som en generell anbefaling pleier vi å si kun én gang i uken. Unntaket er selvfølgelig om du sliter med fet hodebunn, har Agnes Gulbrandsen, frisør og eier av frisørkjeden Gevir, sagt til KK.

LES OGSÅ: Tinashe Williamsson røper hva hun elsker å starte morgenen med

- Vi vasker oss litt for mye

I det siste har jeg bleket håret mitt. Smart, jeg vet. Siden jeg utsetter håret mitt for ganske mye slitasje, er jeg fast bestemt på å hjelpe til så godt jeg kan. Kan det å kutte ned på hårvaskingen ha en innvirkning?

- Det er verdt å gi det et forsøk, siden vi generelt vasker oss litt for mye, forteller Lise Holm-Glad, leder for Defines frisørteam.

Journalist Malin Gaden har testet å vaske håret en gang i uken for å redde sitt blekede, slitte hår. FOTO: Privat
Journalist Malin Gaden har testet å vaske håret en gang i uken for å redde sitt blekede, slitte hår. FOTO: Privat Vis mer

For fire uker siden bestemte jeg meg for å prøve. Fredag 6. april vasket jeg håret mitt, og så ventet jeg en hel uke. Holm-Glad la også til at jeg bør holde ut i hvert fall fire uker for å se effekten og for å la hodebunnen tilpasse seg.

- Det er mange som synes at det går forbausende bra å vaske håret en gang i uken, og selv vasker jeg håret mye sjeldnere nå enn bare for en kort tid siden. Jeg opplever mest at det er tidsbesparende, men jeg må bruke tørrsjampo!

Droppet tørrsjampo også

Tørrsjampoen. Min elskede venn. Nå skal jeg leve fire uker uten deg. For selv om Holm-Glad forteller at hun bruker tørrsjampo, var jeg fast bestemt på å gi håret mitt en skikkelig detox. Ingenting skal sprayes eller påføres i denne sveisen her.

Du kan tro jeg angret på den avgjørelsen.

Det ble derfor ganske så viktig å utnytte den ene dagen med hårvask til det fulleste. Det betyr at jeg skulle vaske håret mitt akkurat slik eksperten anbefalte.

EKSPERTEN: Lise Holm-Glad, leder for Defines frisørteam. Foto: Privat
EKSPERTEN: Lise Holm-Glad, leder for Defines frisørteam. Foto: Privat Vis mer

- Som frisør har jeg sett at mange «klasker» sjampoen rett i håret, ikke gjør det. Fordel den godt i hendene og fordel den i hodebunnen, massér hodebunnen og ikke håret! Du bare floker håret når du gjør det, og det holder fint at sjampoen renner gjennom håret når du skyller den, sier Holm-Glad og fortsetter:

- En annen ting som er viktig, er at du børster ut flokene før du skal vaske det, dette fordi håret er sterkere i tørr tilstand, og at du ikke har ekstra floker som du må rive og slite i når håret er vått, det brekker nemlig lettere i våt tilstand.

Til slutt anbefaler frisøren at jeg lar håret mitt lufttørke så lenge som mulig før jeg eventuelt bruker føner. Varmen fra føneren vil nemlig slite på håret.

- Gå med håret i håndkleturban, jeg anbefaler mikrofiber håndkle, det trekker til seg masse vann. Hvis du bruker børste når du føner håret, vent med det til håret er nesten tørt, det gir fin effekt og du sliter ikke unødvendig på håret.

LES OGSÅ: Slik temmer du elektrisk hår

Slik gikk det

Fredag 6. april vasket jeg håret mitt og så ventet jeg 167 timer med å vaske det igjen. Vanligvis ville jeg vasket håret etter 48 timer.

Det ble fire lange uker. Håret mitt har aldri vært så fett før. Det ble ubehagelig å gå ut døra. Jeg følte meg ustelt. Møkkete. Dermed ble humøret ganske så dårlig. Så begynte hodebunnen å klø, så jeg klødde. Og da ble det bare enda mer ekkelt.

Ettersom dagene gikk, ble det bedre og bedre. Det at jeg ikke skulle vaske håret annenhver dag, plaget meg mindre og mindre. Håret begynte å tåle mer og mer.

Men i (hode)bunn og grunn brukte jeg altfor mye tid i løpet av disse fire ukene til å tenke på håret mitt. Ja, til slutt kunne jeg gå mye lenger mellom hver vask og jeg føler at håret mitt tåler mer, men det er ikke verdt det. Kall meg overfladisk, men jeg følte meg ikke bra.

LES OGSÅ: - Jeg går inn i en butikk og tror jeg er førti ganger større enn det jeg er på grunn av de små størrelsene

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer