Antrekk på julebord

Julebord: – Dropp den

Det er spesielt én ting du bør la ligge hjemme.

ANTREKK PÅ JULEBORD: Moteprofil Janka Polliani mener nordmenn er altfor dårlige til å dra på skikkelig. Foto: Bertrand-Hillion Marie-Paola
ANTREKK PÅ JULEBORD: Moteprofil Janka Polliani mener nordmenn er altfor dårlige til å dra på skikkelig. Foto: Bertrand-Hillion Marie-Paola Vis mer
Publisert

Har du funnet den rette kjolen eller kanskje dressen? Hva med skoene som matcher og vesken som passer best?

For nå nærmer det seg den tiden av året igjen. Tiden hvor du får muligheten til å vise kollegaer at du har noe mer enn nuppete ullgensere og utvaskede jeans i klesskapet.

På catwalken for Boss dukker også den norske stjernealpinisten Alexander Aamodt Kilde opp. Video: Ida Elise eide Einarsdóttir Vis mer

Men hva er innafor å ha på seg på julebord, og hva bør du kanskje droppe?

Helene Tronstad Moe er forsker i arbeids- og organisasjonspsykologi ved Høyskolen Kristiania. Hun tror mange kan glemme at de faktisk er i en jobbkontekst når de drar på julebord med resten av arbeidsplassen.

FØRSTEAMANUENSIS: Helene Tronstad Moe mener de fleste antrekk er greit på julebord. Foto: Høyskolen Kristiania.
FØRSTEAMANUENSIS: Helene Tronstad Moe mener de fleste antrekk er greit på julebord. Foto: Høyskolen Kristiania. Vis mer

- Det kan være lurt å sjekke kleskoden i forkant. Da unngår du at du kommer over- eller underpyntet, men også frostskader dersom det viser seg at deler av arrangementet er utendørs, sier hun til KK.

- Dekk til undertøyet

Det er lov både å pynte seg og også å følge egen stil på julebord, mener Moe.

Hun anbefaler likevel at man husker på at man faktisk skal jobbe med og omgås kollegaene på jobb i hverdagen etterpå.

Derfor råder hun at man unngår både antrekk og handlinger som gjør det vanskelig med et profesjonelt samarbeid.

- For eksempel bør man bruke undertøy og ha penklær som dekker undertøyet.

Ellers bør det meste være greit på julebord, mener Moe.

Glitter, stas og farger

Moteprofil Janka Polliani mener nordmenn er altfor dårlige til å dra på skikkelig.

- De tenker liksom at det blir for mye, men julebord er jo liksom den ene gangen i året det virkelig er lov, sier hun til KK.

MOTEPROFIL: Janka Polliani mener nordmenn lett kan tenke at det blir litt mye. FOTO: Instagram @jankapolliani.
MOTEPROFIL: Janka Polliani mener nordmenn lett kan tenke at det blir litt mye. FOTO: Instagram @jankapolliani. Vis mer

Hun råder altså til å dra på skikkelig.

- Gå for glitter, stas og farger, eller den lille sorte om du er fan av den. Er du ikke så glad i pynte deg, så ta på deg en dress og dropp skjorta under som du har på jobb. Eller ha en fin bh under – eller dropp den.

Og er du noe man ikke skal gjøre, så er det å velge den brune strømpebuksen.

– Det er så typisk norsk å tenke: «Å nei, det blir så kaldt. Jeg må kle meg etter været». Ja, men vet du hva? Ta på deg en varm jakke og varme sko også tar du det av når du kommer på julebordet. Og for all del; dropp den brune strømpebuksa. Velg heller den sorte eller noe annet med masse deilige farger.

Sunn fornuft

KKs moteredaktør Ida Elise Eide Einarsdóttir mener man skal være forsiktig med å si at noe er greit og annet ikke – selv på julebord med jobben.

- Vi er vel forhåpentlig kommet dit at folk kan kle seg som de vil – også på julebord. Når det er sagt finnes det selvsagt noen uskrevne regler som man kanskje bør forholde seg til, men det handler mer om sunn fornuft enn noen annet.

MOTEKESPERT: Ida Elise Eide Einarsdóttir mener man skal være forsiktig med å si hva som er greit og ikke på julebord med jobben. Foto: Polina Vinogradova.
MOTEKESPERT: Ida Elise Eide Einarsdóttir mener man skal være forsiktig med å si hva som er greit og ikke på julebord med jobben. Foto: Polina Vinogradova. Vis mer

Trendene peker i alle fall dit hen at årets mange julebord blir fylt av både glitter og glam, skal vi tro KKs egen moteredaktør.

- Etter åresvis med pandemi, og en verden i krise, tror jeg folk har behov for å pynte seg, Det blir litt som en virkelighetsflukt, noe historisk sett moten nettopp har vært.

Einarsdóttir spår både paljettkjoler, den lille sorte – og sesongens store trendfarge:

- Rødt har dominert motebildet i høst og vinter, og det vil garantert være synlig på årets mange julebord. Det er en farge som virkelig skiller seg ut, så hvis man vil være litt mer diskret kan man heller hente opp trenden i tilbehøret; En rød veske eller røde sko for eksempel, tipser Einarsdóttir.

En annen stor trend akkurat nå er sølv.

- Og det passer jo bra med tanke på festsesongen nå. Hent opp trenden i et helt antrekk – som for eksempel en kjole, skjørt eller også en hel dress eller bukse.

Også på tilbehørsfronten står sølv sterkt.

- Butikkene bugner over at tilbehør i sølv nå; Smykker som setter prikken over i-en, de tynne skjerfene vi husker fra 90-tallet, vesker, sko. Det er mange måter å hente opp slike trender på uten at du trenger å gå for hele antrekk – eller å kjøpe alt nytt.

- Gjenbruksappene og -butikkene har mye fint nå. Eller hva med å leie festantrekket?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet