Sminketrend:

Julens hotteste sminketrend

Nå er det ikke bare på juleverkstedet at du skal ta frem limstiften!

SMINKETREND: Flere mote- og beautyprofller blir sett med pålimte stener, paljetter og større glitter om dagen, blant annet norske Petra Henriette Rufi Graven. Foto: Instagram @petrahenriette
SMINKETREND: Flere mote- og beautyprofller blir sett med pålimte stener, paljetter og større glitter om dagen, blant annet norske Petra Henriette Rufi Graven. Foto: Instagram @petrahenriette Vis mer
Publisert

Trendene i mote- og skjønnhetsverdenen svinger seg raskere og raskere, mye takket være sosiale medier. Både TikTok og Instagram er naturlige steder å finne inspirasjon til eller lære seg nye stiler.

I det siste, er det særlig én ting vi merker oss: nemlig at flere tyr til limtuben for å gi kveldens sminkelook en ekstra dimensjon bokstavelig talt med pålimte stener, paljetter og større glitter.

Tilbehøret, også kalt face gems, er kanskje en noe overraskende måte å stråle på denne partysesongen – men Caroline Krager, moteansvarlig i Melk og Honning, mener det både beviser og minner om tingenes tilstand. Nå er så godt som alt lov.

Begrensningene man forholdt seg til før som at rouge skal dyttes forsiktig midt på kinnet, eyeliner skal ligge pent og pyntelig langs vippekanten og så videre er i stor grad visket ut. Jeg synes det er utrolig fett at det er blitt et så fritt spillerom til å eksperimentere med sminke, sier Krager til KK.

– Kari og Ola Nordmann med pinsett og ansiktslim

Det er særlig de siste årene Krager mener at denne alt-er-lov-stemningen har slått skikkelig rot i trendbildet. Likevel, peker hun på face gems som noe med tydelige referanser til spesielt to andre stiler.

Face gems kan ses på som en forlengelse av den store 90-tallstrenden man har sett i en årrekke nå. Det hele føles veldig «ung popstjerne på den røde løperen i 1998», sier Krager.

– I tillegg handler det om en generell appropriering av drag culture, som har påvirket sminketrendene helt siden Kim Kardashian gjorde contouring til et kjent begrep, fortsetter hun.

Disse to tendensene har man så sett bli smeltet sammen i Euphoria, HBO-serien som har vært på alles lepper, trekker hun fram. Serien krediteres for å virkelig har satt sitt preg på hvordan den såkalte Generasjon Z, dagens unge, sminker seg.

LIMES PÅ: Popstjerne Dua Lipa er en av flere store profiler som leker seg med face gems for tiden. Foto: Instagram @dualipa
LIMES PÅ: Popstjerne Dua Lipa er en av flere store profiler som leker seg med face gems for tiden. Foto: Instagram @dualipa Vis mer

– Både Sydney Sweeney og Alexa Demie rocket face gems i denne serien en rekke ganger, noe som selvfølgelig førte til en haug av etterapinger av looken på TikTok, minner Krager.

Og kanskje er det nettopp de sosiale mediene, som TikTok og Instagram, som virkelig har forseglet trenden. Men bare i tilstrekkelig grad til å gjøre det til en del av trendbildet.

Krager har nemlig ikke noen spesiell tro på den lekne trenden som ledende i lengre tid.

– Trendbildet har aldri beveget seg raskere enn det gjør nå, både grunnet sosiale medier og folks stadig dårligere tålmodighet – noe som igjen bunner i sosiale medier. Derfor er det ekstremt få ting som virkelig holder stand i lengden, forklarer hun.

FORLENGELSE: Ifølge Caroline Krager, moteansvarlig i motemagasinet Melk & Honning, kan face gems sees på som en forlengelse av 90-tallstrendene som har dominert motebildet lenge nå. Foto: Instagram @carolinekrager
FORLENGELSE: Ifølge Caroline Krager, moteansvarlig i motemagasinet Melk & Honning, kan face gems sees på som en forlengelse av 90-tallstrendene som har dominert motebildet lenge nå. Foto: Instagram @carolinekrager Vis mer

Krager tenker likevel at trenden med face gems er blant flere ting som kan ha bidratt til varige holdningsendringer.

– Jeg tror og håper at rammene for hva som er «lov» innen sminke er kraftig utvidet. Men jeg tror nok ikke Kari og Ola Nordmann kommer til å sitte med face gems, pinsett og ansiktslim så veldig lenge. Til det er trenden for ekstrem og spesifikk, mener hun.

– Jeg kommer likevel til å kjøre det på fest en gang i mellom! legger Krager til.

– Bare å leke seg frem

I likhet med Krager, er den norske influenseren og moteprofilen Petra Henriette Rufi Graven sett med face gems på fest. Mer enn én gang.

– Jeg liker å bruke face gems fordi jeg synes det er gøy å eksperimentere og være kreativ der når det kommer til sminke. Det er så mye man kan gjøre! sier Graven.

Derimot innrømmer hun at hun ikke har merket seg at dette har vært trendy nå.

– Jeg har drevet med recreating av gamle looks jeg gjorde for noen år tilbake, forklarer hun.

Graven understreker at hun elsker alt som er litt utenom «det vanlige». Hun leker seg med uttrykket, og kan ikke peke på en favoritt-look med face gems.

– Jeg liker at folk tør å prøve noe nytt! Det å bare leke seg litt frem egentlig, og for eksempel bruke klistremerker, perler, tråder, garn og så videre, forteller hun.

MYE MAN KAN GJØRE: Ifølge influencer og moteprofil Petra Henriette Rufi Graven er det mye man kan gjøre om man leker seg med å blande inn stener, perler og lignende i sminkelooken! Foto: Instagram @petrahenriette
MYE MAN KAN GJØRE: Ifølge influencer og moteprofil Petra Henriette Rufi Graven er det mye man kan gjøre om man leker seg med å blande inn stener, perler og lignende i sminkelooken! Foto: Instagram @petrahenriette Vis mer

Selv finner hun inspirasjon til sminkelooks med face gems «litt overalt».

– I alt fra serier til andre sminkeinflunsere, men jeg inspireres også av klær, stener og ting jeg ser på Pinterest.

– Ofte kan jeg se noe og tenke: «Oi, det hadde vært kult å sminke seg sånn eller kle seg etter dét», forteller Graven.

4 how to-tips fra Petra Henriette:

Er du klar for å investere i og prøve deg fram med face gems til årets resterende festligheter, har Graven heldigvis noen tips å dele.

Først og fremst, foretrekker hun typen face gems som limes på fremfor de som er et klistremerke.

– Jeg mener det sitter mye bedre, sier hun.

– Mitt første tips er å alltid legge sminkebasen din først. Og har du en fet base eller hud, bruk godt med pudder før du limer på! Limet setter seg ikke om underlaget er fett, deler hun.

– Du må også ha god tid! Hvis du ikke blir fornøyd, er det nemlig ikke bare bare å fjerne det. Du har jo tross alt lagt på lim, minner hun.

– I tillegg, liker noen å tegne opp en svak linje så man har noe å følge etter, noe som kan være greit – men jeg gjør alt på frihånd! Og satser at det blir nogenlunde likt på begge sider, forteller Graven.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer