HVILKEN BH SKAL DU VELGE?: Be alltid om hjelp fra betjeningen. Ved å prøve deg fram og ta riktige mål vil du finne en bh som passer. En push up-bh som denne løfter og former bysten din fra siden (kr 400, Calvin Klein/Nelly.com). Foto: Produsenten
HVILKEN BH SKAL DU VELGE?: Be alltid om hjelp fra betjeningen. Ved å prøve deg fram og ta riktige mål vil du finne en bh som passer. En push up-bh som denne løfter og former bysten din fra siden (kr 400, Calvin Klein/Nelly.com). Foto: Produsenten Vis mer

Bh

Kan du bh-trikset?

Veien til perfekte pupper har aldri vært kortere!

PublisertMED BØYLE: Lett vattert bh med bøyler og dekorative broderier på de regulerbare skulderstroppene og på bysten - lukkes i ryggen (kr 450, Triumph).
MED BØYLE: Lett vattert bh med bøyler og dekorative broderier på de regulerbare skulderstroppene og på bysten - lukkes i ryggen (kr 450, Triumph). Vis mer
IKKE VÆR REDD FOR Å BE OM HJELP: - Vi er her for å hjelpe kvinner til å ta riktige mål og finne riktige bh-størrelser, sier Live Marie Gartner i undertøysbutikken «Marinka» i Bogstadveien på Majorstua til KK.no. Foto: Cecilie Leganger
IKKE VÆR REDD FOR Å BE OM HJELP: - Vi er her for å hjelpe kvinner til å ta riktige mål og finne riktige bh-størrelser, sier Live Marie Gartner i undertøysbutikken «Marinka» i Bogstadveien på Majorstua til KK.no. Foto: Cecilie Leganger Vis mer
BEGYNN PÅ DET YTTERSTE HAKKET NÅR DU PRØVER: Så kan du jobbe deg innover hvis bh-en skulle bli slappere i elastikken. Her en hudfarget bh med tynne regulerbare stropper (kr 400, Wonderbra/Nelly.com).
BEGYNN PÅ DET YTTERSTE HAKKET NÅR DU PRØVER: Så kan du jobbe deg innover hvis bh-en skulle bli slappere i elastikken. Her en hudfarget bh med tynne regulerbare stropper (kr 400, Wonderbra/Nelly.com). Vis mer
SOFT BH UTEN BØYLER SOM ER MYK OG BEHAGELIG: Kaffefarget bh i lycra med blonder (kr 150, Lindex).
SOFT BH UTEN BØYLER SOM ER MYK OG BEHAGELIG: Kaffefarget bh i lycra med blonder (kr 150, Lindex). Vis mer

SLIK SITTER EN PERFEKT BH:

1. Ryggstroppen sitter rett, og du får lett to fingre under den. Hvis stroppen klatrer oppover, er den for løs. Gå ned i omkrets. Får du valker, går du opp i omkrets.
2. Sidene på bh-en og midtstroppen mellom cupene skal være behagelige og ligge slett mot huden. Hvis ikke - prøv en større cup.
3. Brystene skal fylle cupene. Hvis cupene gaper, går du ned en størrelse. Får du "ekstrabryster" over kanten, prøver du en større cup. 4. Bøylene skal sitte behagelig og ikkes tikke ut noe sted. Hvis bøylene klemmer eller lager "boller" ved armhulene, går du opp en cupstørrelse.
5. Skulderstroppene skal være komfortable. Drar du ned skulderstroppene, gir bh-en fortstat støtte. Glir stroppene ned, starmmer du dem. Hvis de lager stygge emrker, går du opp en størrelse i cup og/eller omkrets.
Kilde: LindexEn riktig tilpasset bh gjør under for figuren. Ikke bare ser du slankere ut, men klærne sitter bedre og du får en flottere holdning.

Ikke minst har det en helsemessig gevinst. En bh som ikke sitter ordentlig kan nemlig gi ryggproblemer og muskelsmerter.

LES OGSÅ: Visste du dette om pupper?

70 prosent kjøper feil bh

Dessverre er det mange kvinner som bruker bh-her i feil størrelse hele livet. De tror de er en 80 B, når de i realiteten er en 75 D, og omvendt.

Faktisk så viser det seg at de gjerne har større pupper enn de tror. Men siden de aldri har fått målt seg hos faglig personell, vil de aldri få vite det.

- Så mange som syv av ti kvinner er usikre på hvilken bh-størrelse som er rett for akkurat sin byste. De har da ikke målt seg, sier pressekontakt i Lindex, Hanne Wergeland til KK.no.

Og det holder ikke bare å måle seg èn gang. Fordi kroppen er i stadig forandring, må man måle seg jevnlig.

- Og det er jo ikke sånn at vi kvinner til enhver tid går rundt med et målebånd i vesken, sier Wergeland.

Slik vet du at noe er galt

Opplever du ofte at du får dobbeltpupp, at spilen i bh-en presser mot brystvevet eller at stroppene gnager mot skuldrene, kan du derimot være ganske sikker på at bh-en du bruker er feil.

- Dersom brystet ikke passer inn i cupen og legger press i huden eller skaper illusjonen om et ekstra bryst, gir dette en indikasjon på at man har for liten bh. Den vil da heller ikke føles komfortabel på kroppen, og det skal den, opplyser pressekontakten.

Men det er også viktig at den heller ikke er for stor. Det vil man kunne merke med løse skulderstropper og at den glir opp på ryggen, eller at bh-cupen beveger seg når du beveger deg og skaper friksjon.

Veien mot bh-himmelen

Uansett hvilken puppestørrelse du har, så er den beste måten å finne en bh som sitter perfekt, å involvere betjeningen. Ikke vær redd for å plage dem. I kjedebutikker så vel som i spesialforretninger er det ansatt egne undertøyseksperter som kan måle bysten din på rett måte for å finne korrekt størrelse.

På den måten slipper du å bevege deg halvnaken ut og inn av prøverommet flere ganger for å hente nye størrelser.

- Da kan man i tillegg finne bh-er til ulike bruk. Det være seg hverdag, trening eller fest. Det finnes et hav av ulike bh-er og litt veiledning underveis gjør det enklere å finne sin perfekte bh og størrelse, sier Wergeland.

Bli dronningen av prøverommet

Og når du først står i prøverommet, må du fortelle deg selv at enhver pupp er unik, ikke minst dine egne, og trenger skikkelig tilpasning.

Derfor må du sette av god tid, og prøve mange forskjellige modeller og merker. For de varierer også. En balconette-bh er annerledes enn en t-skjorte-bh eller en push-up.

- Du må ikke være redd for å bli målt eller bruke for lang tid i i prøverommet, for vi er her for å hjelpe deg og kan pupper og undertøy, vi ser sikkert førti par hver dag, sier Live Marie Gartner i undertøysbutikken «Marinka» i Bogstadveien på Majorstua til KK.no.

Det er også lurt å prøve undertøyet under en t-skjorte eller en tynn bluse. Slik vil du kunne se silhuetten av kroppen din, og om noe buler ut der det ikke skal.

LØFTER OG FORMER BYSTEN FRA SIDEN: - Mange tror de bare kan gå i t-skjorte-bh-er, men det er feil. Man bør prøve både push-up og balconette-bh-er, råder Live Marie Gartner i undertøysbutikken «Marinka» i Bogstadveien på Majorstua til KK.no. (Lilla med push up (kr 1249, Lise Charmel). Foto: Cecilie Leganger
LØFTER OG FORMER BYSTEN FRA SIDEN: - Mange tror de bare kan gå i t-skjorte-bh-er, men det er feil. Man bør prøve både push-up og balconette-bh-er, råder Live Marie Gartner i undertøysbutikken «Marinka» i Bogstadveien på Majorstua til KK.no. (Lilla med push up (kr 1249, Lise Charmel). Foto: Cecilie Leganger Vis mer

Bh-en som kler nesten alle

Ifølge Gartner er en av verdens mest solgte bh-er en t-skjorte-bh fra Chantelle, som kom på 80-tallet.

T-skjorte-bh-er er takknemmelige for de fleste, fordi de former og støtter uten synlige sømmer, og skal være din beste venn under tettsittende klær.

- Men prøv gjerne andre bh-typer også, foreslår Gartner.

Sjekk for eksempel ut en lekker balconette-bh-en, som skal løfte og forme brystene dine nedenfra. En push-up-bh løfter og former bysten fra siden.

Softe bh-er har ikke bøyler, og er myke og behagelige, mens en multiway har mange varianter i èn og samme bh.


Fest bh-hempen riktig

Husk at du må begynne på det ytterste hakket når du prøver en bh. Tanken er at du skal jobbe deg innover hvis bh-en blir slappere i elastikken.

Er den så stram at den nesten er i ferd med å sprette ut, er derimot bh-en for liten.

Stell pent med undertøyet ditt

Når du først har funnet den perfekte bh-en, vil du gjerne at den skal leve en stund. Da er det viktig at du følger vaskeanvisningene.

En grunnleggende regel for hvordan du holder undertøyet ditt pent er at du vasker det ofte, men skånsomt. Slik slipper du at hudkremer, parfyme og svette setter seg i stoffet.

I de fleste tilfeller bør faktisk undertøyet håndvaskes. Hvis du likevel insisterer på å vaske i maskin, bør du bruke en vaskepose. Da isolerer du undertøyet og beskytter det mot alt det andre.

Ifølge Rikke Glad Kirstein, nordisk PR-manager i undertøyskjeden Triumph, mister du faktisk retten til å reklamere hvis du vasker undertøyet ditt i maskinen.

Flere gode råd:

1. Ikke ta for gitt at en A-cup passer deg fordi du er flat, eller en D fordi du alltid har fått høre at du har store bryster. Andre ting som spiller inn er vidden over brystet ditt og hvor høyt eller lavt oppe bysten din sitter.

2. Det finnes kun én korrekt måte å iføre seg en bh på. Begynn med å feste den bak og tre stroppene over skuldrene dine. Deretter drar du hver stropp litt ut fra kroppen din mens du bøyer deg forover. Løft så brystene i hver kopp med hånden din. På den måten framhever du brystene dine på best mulig måte samtidig som du får den til å støtte optimalt.

3. Båndet som går bak på ryggen din bør være parallelt med området rett under brystene dine.

4. Ikke glem å strekke deg. Når du prøver en bh, løft armene over hodet og strekk dem deretter forover. Gå gjerne litt rundt for å kjenne at du er komfortabel.

5. Bh-skålene bør omslutte brystene dine helt. Eksperter anslår at 7 av 10 kvinner bruker feil bh-størrelse. Desom du ikke fyller den ut, prøv en mindre en. Dersom brystene dine flommer utover kanten eller på sidene, prøv en større.

6. Det ene brystet er som regel litt større enn det andre. Dersom forskjellen er betydelig, sørg for at koppen passer det største brystet og justér stroppen stramt inntil det mindre brystet.PRØV ULIKE MODELLLER OG MERKER: Pupper er forskjellig - det samme gjelder for bh-er. Ta med deg et bredt utvalg inn i prøverommet - det lønner seg. Her i undertøysforretningen Marinka i Bogstadveien i Oslo. Foto: Cecilie Leganger
PRØV ULIKE MODELLLER OG MERKER: Pupper er forskjellig - det samme gjelder for bh-er. Ta med deg et bredt utvalg inn i prøverommet - det lønner seg. Her i undertøysforretningen Marinka i Bogstadveien i Oslo. Foto: Cecilie Leganger Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer