Hvor lenge holder solkrem:

Kan du bruke solkremen fra i fjor?

Det kommer helt an på hvordan du har oppbevart den og hva slags solfiltre den har.

HVOR LENGE HOLDER SOLKREM?: Sjansene er gode for at du kan bruke solkremen du åpnet i fjor sommer også i år, men det forutsetter at du har oppbevart den riktig. Foto: Scanpix
HVOR LENGE HOLDER SOLKREM?: Sjansene er gode for at du kan bruke solkremen du åpnet i fjor sommer også i år, men det forutsetter at du har oppbevart den riktig. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

å bruke en solkrem med høy faktor hver eneste dag, er noe du absolutt bør gjøre.

Det er nemlig ikke bare om sommeren at solen gjør skade på huden din, og selv om været er overskyet, utsettes du for disse strålene.

Om du likevel har droppet solkremen i vinter eller bare brukt en vanlig dagkrem med solfaktor, er det nå på tide å ta fram solkremen igjen.

Kan du bruke solkremen fra i fjor?

Er fjorårets solkrem bra nok?

Vi eksponerer stadig mer av huden vår etter hvert som sommeren nærmer seg, og da holder det ikke med en dagkrem med solfaktor i fjeset.

Også resten av huden må beskyttes - spesielt når du er på fjellet og går/står på ski, da solen tar ekstra godt og reflekteres.

Men kan du bruke solkremen fra i fjor sommer?

– Ja, en solkrem fra i fjor som har vært oppbevart korrekt kan godt brukes i sommer, sier Gabriella Björklund, nordisk produktmanager i Vichy Nordic.

– Solkrem skal oppbevares ved romtemperatur. Hvis solkremen har vært med på stranden og blitt eksponert for solen i høy varme eller det har kommet sand i den, bør den kastes, sier hun.

LES OGSÅ: Solkremen fra i fjor er bra nok, men …

PASS PÅ SOLKREM: Solkrem du tar med til stranden kan bli eksponert for solen og for høy varme, og da bør den kastes, sier eksperten. Foto: Scanpix
PASS PÅ SOLKREM: Solkrem du tar med til stranden kan bli eksponert for solen og for høy varme, og da bør den kastes, sier eksperten. Foto: Scanpix Vis mer

Symbolet du må se etter

For å avgjøre om solkremen fortsatt er brukbar, bør du se etter det åpne krukke-symbolet på forpakningen.

Dette symbolet har et tall etterfulgt av en M inni seg, og dette tallet sier hvor mange måneder etter åpning produktet er holdbart.

  • Står det 6M er produktet holdbart i seks måneder etter åpning.
  • 12M betyr at produktet fint kan brukes i et år etter det først ble åpnet.

Så gjelder det bare å huske når kremen faktisk ble åpnet og tatt i bruk, da. Et triks kan være å notere datoen eller måneden og året på flaska når du først åpner den, men det er jo i seneste laget for fjorårets solkrem.

ÅPEN KRUKKE: Symbolet på solkremen forteller deg hvor lenge produktet er holdbart etter det først ble åpnet. Om du ser «12M» på solkremen fra i fjor, vet du at den er holdbart i et år fra den ble åpnet. Står det «6M» på den, er det muligens best å hive i søppelkassa, sier eksperten.  Foto: Per Ervland
ÅPEN KRUKKE: Symbolet på solkremen forteller deg hvor lenge produktet er holdbart etter det først ble åpnet. Om du ser «12M» på solkremen fra i fjor, vet du at den er holdbart i et år fra den ble åpnet. Står det «6M» på den, er det muligens best å hive i søppelkassa, sier eksperten. Foto: Per Ervland Vis mer

De fleste produkter har holdbarhet litt lenger enn det produktet er merket med, så man kan prøve seg litt fram etter datoen også, sier Kjersti Johansen, nordisk fagsjef i Dermanor/Dermagruppen.

– Lukt og kjenn på produktet. Ser det ut som før og lukter bra, er det mest sannsynlig i orden, sier hun.

– Når en solkrem har gått ut på dato, kan det forekomme bakterievekst i kremen og den kan harskne. Blir kremen dårlig, kan det også merkes på konsistensen, sier Björklund.

LES OGSÅ: Er sminken din en bakteriebombe

Brytes ned

Johansen forklarer at en del solprodukter inneholder kjemiske solfiltre (i motsetning til fysiske solfiltre, journ.anm.), og disse brytes gradvis ned over tid. Dermed reduseres også effekten av solkremen.

– Dersom solkremen blir stående i varme over tid, vil denne prosessen gå raskere. Ha derfor gjerne en polstret veske for oppbevaring av solproduktene, så de ikke blir overopphetet i solen, foreslår Johansen.

Björklund forklarer at veksten av mikroorganismer vil øke over tid hvis det er snakk om en forurensning av kremen.

– Hvis det er snakk om fotoustabile UV-filtre, brytes de ned av sollys og dermed kan graden av solbeskyttelse minske, sier Björklund, som understreker at Vichy bruker fotostabile UV-filtre.

LES OGSÅ: Pass på holdbarheten på solkremen

HUSK NOK KREM: Du trenger minst én håndfull solkrem for å dekke hele kroppen tilstrekkelig. Bruker du mindre enn dette, får du en lavere reell faktor enn den som står oppgitt på flasken. Foto: travnikovstudio - Fotolia
HUSK NOK KREM: Du trenger minst én håndfull solkrem for å dekke hele kroppen tilstrekkelig. Bruker du mindre enn dette, får du en lavere reell faktor enn den som står oppgitt på flasken. Foto: travnikovstudio - Fotolia Vis mer

Ineffektivt eller skadelig?

Selv om solkremen kanskje har blitt litt gammel, er det ikke sånn at den nødvendigvis er direkte skadelig å bruke. Problemet er heller at den blir mindre effektiv og beskytter dårligere mot de skadelige solstrålene.

– Gamle produkter er stort sett bare mindre aktive er «ferske», sier Johansen.

– Det skal ikke være skadelig å bruke utgåtte produkter med mindre produktet har begynt å skille seg eller lukte vondt. I dette tilfelle må produktet kastes.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer