Hvite Sko

Kan du slenge hvite sko i maskinen?

Her er tipsene som holder de hvite skoene dine hvite.

SKITTENT: Hvite sko blir fort grå og skitne. Her er tipsene som holder dem hvite så lenge som mulig. Foto: Stine Helén Tunstrøm
SKITTENT: Hvite sko blir fort grå og skitne. Her er tipsene som holder dem hvite så lenge som mulig. Foto: Stine Helén Tunstrøm Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvite sko og sneakers – du ser dem på tusenvis av føtter for tiden, og kanskje har du selv også kastet deg på trenden.

Ikke bare er det stilrent og trendy, det er også svært behagelig å kunne bruke sneakers til alt. Den eneste ulempen er at hvitt sjeldent holder seg hvitt særlig lenge – i hvert fall ikke uten vedlikehold og vask.

Så hva er de beste tipsene, og kan du egentlig bare slenge alle sko i vaskemaskinen?

LES OGSÅ: Gjør du denne vasketabben med nye klær?

Vanskelig å vite om skoene tåler vaskemaskin

– Aller først er det jo slik at man må følge anbefaling fra produsenten av skoen. Hvis de kan vaskes, så anbefaler jeg å bruke anbefalt temperatur, og hvis det ikke står noe så bruk 40 grader, sier leder for forbrukerservice og ekspert på Lilleborgs kundeprogram, Plusstid.no, Malin Skaar til KK.no.

Som regel vil dette kunne gå bra. Men tekstilforsker ved Forbruksforskningsinstituttet (SIFO), Kirsi Laitala, gjør oppmerksom på at ikke absolutt alle sko som tåler å vaskes i maskinen.

VASK: Det er dessverre ikke alle sko som tåler en runde i vaskemaskinen. Foto: Stine Helén Tunstrøm
VASK: Det er dessverre ikke alle sko som tåler en runde i vaskemaskinen. Foto: Stine Helén Tunstrøm Vis mer

– Nei, det er ikke alle sko som kan vaskes i vaskemaskinen, men for svært mange sko går det bra. Det er ikke alltid så lett å vite om skoene tåler vasking i maskinen eller ikke, fordi sko har som regel ikke vaskelapper slik som klær har, sier 

Sko kan ofte bestå av flere ulike tekstiler og stoffer, og kanskje er det ikke alt som tåler vask like bra. Også sømmer og fester kan bli negativt påvirket av en runde i vaskemaskinen, ved at for eksempel limet løsner.

– Ofte er det vanskelig å vite før man har prøvd. For eksempel kan enkelte typer lim tåle vask dårlig, og skinn og semsket må man også være forsiktig med, forteller hun. 

LES OGSÅ: Gladnyhet for deg som digger Converse

Unngå hard sentrifuge og hurtigtørking

De fleste tøysko tåler nok vann og kan derfor vaskes i vaskemaskinen, men det er likevel noen ting du bør huske på før du slenger dem til vask. 

– Det kan være lurt å velge et ullprogram eller et annet skånsomt vaskeprogram på vaskemaskinen – dette er både for skoene, og for vaskemaskinen sin del, sier hun. 

Det er gjerne sentrifugeringen som er verst for både sko og maskin. Og særlig dersom skoene er litt tunge kan de få kjørt seg litt for mye. Et program med færre omdreininger kan derfor være et lurt valg. 

– Pass også på at det ikke er småstein som følger med inn i maskinen, for det kan også skade vaskemaskinen din. Det kan være en fordel å bruke vaskepose eller fjerne skolissene før vask, slik at de ikke sitter fast i maskinen, påpeker Laitala.

LES OGSÅ: Tingene du ikke bør vaske i oppvaskmaskinen

FOR HÅND: Prøv først å børste og tørke av skoene for å fjerne skitt og sand. Du kan også bruke litt vann på en klut for å ta skitt som sitter godt.  Foto: Shutterstock / beeboys
FOR HÅND: Prøv først å børste og tørke av skoene for å fjerne skitt og sand. Du kan også bruke litt vann på en klut for å ta skitt som sitter godt. Foto: Shutterstock / beeboys Vis mer

Også Skaar anbefaler at du skrur ned på sentrifugeringen, og tipser om et par andre ting du bør tenke på for å få best mulig resultat. 

– Ta ut sålen hvis det er mulig, og bruk blekemiddelholdig vaskemiddel. Husk at blekemiddel begynner først å virke ved 40 grader, forteller hun.

Selv om du vil at skoene skal tørke raskt så anbefaler Skaar at du ikke faller for fristelsen å hurtigtørke dem på varmekabler eller lignende. 

– Sett dem heller på et tørt sted og gjerne oppå et frottéhåndkle. Eventuelt sett dem på et klesstativ slik at de får luft fra alle kanter. Men pass på at det ikke drypper vann ned på gulv som ikke tåler det, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor bør du ikke tørke klær inne

EKSPERT: Leder for forbrukerservice og ekspert på Lilleborgs kundeprogram, Plusstid.no, Malin Skaar. Foto: Lilleborg
EKSPERT: Leder for forbrukerservice og ekspert på Lilleborgs kundeprogram, Plusstid.no, Malin Skaar. Foto: Lilleborg Vis mer

Siste løsning – flekkfjerning og møbelrens

Hvis du ikke vil ta sjansen på å vaske skoene i vaskemaskinen kan du prøve deg på andre måter å rengjøre skoene på.

Laitala anbefaler at du starter med å børste og tørke av skoene for å fjerne skitt og sand. Du kan også bruke litt vann på en klut for å ta skitt som sitter godt. Dersom ikke dette hjelper kan du prøve deg fram med kraftigere midler. 

– Litt avhengig av hvilke typer sko det er kan du også prøve deg fram med flekkfjerningsprodukter. I noen tilfeller kan for eksempel rensemidler for bilseter, eller møbelrens funke, dette er jo laget spesifikt for flekkfjerning, sier hun.

Har du først kjøpt deg hvite sko så kan det også være en god idé å tenke forebyggende, slik at du unngår den verste misfargingen.

– De fleste sko kan jo impregneres slik at de ikke tar til seg så mye smuss. Spør gjerne i skobutikken om hva de anbefaler, eller ta direkte kontakt med produsentene av skoene, anbefaler hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer