Hår:

- Kan forårsake alt fra slitasje til sopp i håret

Unngå disse vanlige hårtabbene og få et sunnere hår.

HÅR: Håret er ekstra utsatt for slitsaje når det er vått. FOTO: NTB
HÅR: Håret er ekstra utsatt for slitsaje når det er vått. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det er mange grunner til å være ekstra skånsom med vått hår. Du har kanskje hørt at håret er ekstra utsatt for slitasje når det er vått.

Dersom du ikke behandler det riktig, kan det til og med være en grobunn for sopp.

Derfor har vi snakket med Cecilie Krogh, som er KKs egen skjønnhetsekspert og en av landets fremste innen hår og makeup, for å samle noen tips til hvordan du skal behandle håret både før og etter du går ut av dusjen.

KKs egen skjønnhetsekspert, Cecilie Krogh, forklarer hva du IKKE bør gjøre med vått hår. FOTO: Cecilie Krogh
KKs egen skjønnhetsekspert, Cecilie Krogh, forklarer hva du IKKE bør gjøre med vått hår. FOTO: Cecilie Krogh Vis mer

Men før du hopper inn i dusjen, er det noen ting som kan være lurt å huske på, forteller Krogh.

- Ikke overvask håret ditt. Hver gang du vasker håret med sjampo, stimulerer du talgkjertlene i hodebunnen, som igjen fører til at de produserer mer talg og fett. Om du vasker håret ditt hver eneste dag, vil håret derfor etter hvert bli tørrere og tørrere, mens hodebunnen blir fetere og fetere.

Lettere å forebygge enn å reparere

- Håret er ekstra sårbart når det er vått. Når det er nyvasket, masser det skånsomt med et håndkle i stedet for å gnisse iherdig. Håret ditt vil være deg evig takknemlig, og du slipper hårstrå som knekker.

Å sette håret opp i en håndduk, er en smart måte å la håret håndduktørke uten å være for hardhendt. Dessuten føles det ubehagelig å gå rundt med dryppende vått hår.

Minst mulig friksjon for hårstråene gjør at håret lettere blir blankere, forklarer skjønnhetseksperten.

Ettersom håret er mer utsatt når det er fuktig, burde man unngå å børste det hardt. Men ettersom mange av oss opplever at håret blir ekstra bustete etter en dusj, finnes det noen knep.

- Det samme gjelder børsten. Ikke børst håret for heftig når det er vått og på sitt svakeste. En naturbørste anbefales for vått hår. Den er mer skånsom enn en plastbørste.

Tips: Det er langt lettere å forebygge enn å reparere.

Sopp og bakterier

Det er ingen hemmelighet at varme sliter på håret. Krogh legger vekt på at det er lurt å gi håret pauser fra varmeverktøy innimellom for å bevare håret best mulig.

- Hårfønere og tenger sliter kraftig på håret ditt. Om du likevel skal være hjemme, på trening eller tilsvarende, er det en god anledning til å la håret lufttørke og style det varmefritt.

I noen tilfeller kan det dog være bedre å bruke varmeverktøy på håret, enn å la det forbli fuktig. Legger du deg for eksempel til å sove med vått hår, kan det nemlig oppstå sopp.

- Vått hår som legges på puten vil bruke lang tid på å bli tørt – og kanskje det ikke blir tørt i det hele tatt. Et fuktig, varmt miljø er grobunn for bakterier og sopp og det er noe jeg virkelig ikke vil ha i verken hodebunn eller hår.

I tillegg vil hårdagen etterpå bli et mareritt, legger hun til.

Tips: Om håret fremdeles er fuktig når du skal legge deg, bruk et varmebeskyttende produkt og føn det tørt.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer