Naturlig skjønnhet:

Kan hjemmelaget hudpleie være like bra som dyre kremer?

Cecilie Blaksted lager skjønnhetsprodukter av ingredienser hun har i kjøkkenskapet.

BLOGGER: Cecilie står bak bloggen simplyfit.dk og instagram-kontoen @Cecilieblaksted, der deler hun flere tips om hvordan man kan erstatte de ferdigkjøpte skjønnhetsproduktene med hjemmelagde. FOTO: Instagram @Cecilieblaksted
BLOGGER: Cecilie står bak bloggen simplyfit.dk og instagram-kontoen @Cecilieblaksted, der deler hun flere tips om hvordan man kan erstatte de ferdigkjøpte skjønnhetsproduktene med hjemmelagde. FOTO: Instagram @Cecilieblaksted Vis mer
Publisert

Jakten på perfekt hud kan være slitsom og ikke minst dyr. Vi prøver ut hundre forskjellige kremer uten hell, og skapet fyller seg opp med utallige skjønnhetsprodukter til alle deler av kroppen.

Det du kanskje ikke visste er at alle disse forskjellige kremene faktisk kan erstattes med ting du allerede har hjemme. I alle fall mener Cecilie Blaksted det.

Endte med å bli en naturlig livsstil

Da danske Cecilie Blaksted var 19 år begynte hun å lage sine egne skjønnhetsprodukter av oljer og produkter hun fant hjemme.

I hennes bok «Naturlig Beauty», skriver hun innledningsvis hvordan olje hjalp mot urenhetene hun hadde i ansiktet som 19-åring, og hvordan dette ble starten på en helt ny livsstil.

«Suksessen jeg hadde med oljene, ga meg blod på tann og sparket i gang interessen min for hvordan jeg kunne ta vare på huden min på en helt naturlig måte», skriver hun i boken.

LES OGSÅ: 9 små endringer du kan gjøre i dag for å leve lengre

Inspirert av det nordiske kjøkkenet, og gamle kjerringråd

«En av de tingene som er deilig med naturlige hudpleieprodukter er at det er mye man kan lage med det man allerede har på kjøkkenet», skriver hun videre.

FLYTENDE OLJER: Oljene du har på kjøkkenet kan brukes til mye mer enn bare matlaging. FOTO: NTB Scanpix
FLYTENDE OLJER: Oljene du har på kjøkkenet kan brukes til mye mer enn bare matlaging. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge boken kan produkter som honning, sitronsaft, risvann, havregryn, sukker, salt og mye mer kan brukes til skjønnhetspleie. I boka finner du også oppskrifter, tips og oversikt over hva de forskjellige naturlige ingrediensene gjør.

#zerowaste

«Zero waste handler om å begrense mengden avfall helt fra innkjøp. Det vil si at man kjøper produkter uten for mye plastemballasje og lignende, slik at man ikke trenger å kaste så mye i søpla», forklarer Blaksted i boken.

Ved å lage produktene selv sparer hun miljøet på mange forskjellige punkter - blant annet ved å forminske forurensningen bak produktene. I tillegg har Cecilie investert i beholdere som hun bruker om og om igjen. Hun kaster derfor mindre plast og dårlig avfall, som i mange tilfeller er det alle produktene våre oppbevares i. Ikke minst så vet hun akkurat hva hun putter på kroppen sin.

Ikke for alle

Fagsjef for Skintific AS og dermalogica i Norge, Ann Kristin Stokke, forteller til KK at hun har hatt flere kunder som har laget masker hjemme. For noen fungerer det fint, mens for andre resulterer det i utslett, irritert hud eller kviser.

- Det handler om at mange naturlige ingredienser også inneholder allergifremkallende stoffer, samt at når man leker «kjemiker» på eget kjøkken, kan man raskt ende opp med å bruke feil ingredienser for sin hud.

- Har du for eksempel sensitiv hud, og skrubber deg med salt, så kan du gjøre vondt verre. Eller om du bruker for høye konsentrasjoner av et stoff- for eksempel «tea tree», som er en fantastisk ingrediens mot kviser, og som i meget lave konsentrasjoner er en del av et hudpleieprodukt, men som i ren olje er altfor sterkt til å bruke direkte på huden, sier hun.

Dersom man har normal hud, så vil ikke nødvendigvis en hjemmekomponert kroppskrubb være problematisk, mener Stokke.

Hun mener at alle bør lytte etter hva huden trenger. Men dersom man har spesifikke hudproblemer, som sensitiv hud eller kviser, bør man først ty til hudpleieprodukter som er utviklet for å behandle disse problemene, enn å risikere at huden blir verre.

- Unngå typiske ingredienser som kan gi irritasjoner eller tette porene, som mineral oljer, parfyme, alkohol og kunstige fargestoffer.

- Snakk også med en profesjonell hudterapeut for å få råd om hvilke produkter som passer best for nettopp din hud og om du eventuelt kan prøve hjemmelagde produkter, avslutter hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer