Hårvekst:

Kan kosttilskudd få håret ditt til å vokse?

- Det er ingen eller veldig dårlig dokumentasjon på at kosttilskudd eller vitaminer hjelper på hårveksten hos friske menn og kvinner.

HÅRVEKST: Hvilke grep kan du ta for å få håret til å vokse raskere? NTB Scanpix
HÅRVEKST: Hvilke grep kan du ta for å få håret til å vokse raskere? NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mange prøver å ta diverse kosttilskudd for å få lengre hår. Men hva mener legene om dette, og hvordan kan du få håret til å vokse uten å ty til ekstra hjelpemidler? Er det i det hele tatt mulig?

Jon Anders Halvorsen er hudlege og overlege ved Oslo Universitetssykehus, og førstemanuesis ved Universitetet i Oslo. Han sier at feilernæring kan få håret til å vokse dårligere.

- Ved feilernæring eller veldig lavt inntak av mat, for eksempel ved anoreksi, vil håret vokse dårligere. Selv om feilernæring gir dårlig hårvekst, betyr ikke det at hårveksten blir enda bedre hos dem som har god ernæring og tar kosttilskudd. Pssst, det snakkes lite om hårtap ved slanking, men det kan være baksiden av medaljen.

LES OGSÅ: Det evige spørsmålet: Kort eller langt hår?

Ingen eller veldig dårlig dokumentasjon på hvorvidt det fungerer

Halvorsen forklarer at det er ingen eller veldig dårlig dokumentasjon på at kosttilskudd eller vitaminer hjelper på hårveksten hos friske menn og kvinner som spiser et normalt, sunt kosthold.

- Jeg kan likevel ikke påstå at kosttilskudd ikke virker, siden effekten av mange av disse produktene ikke er ikke er vitenskapelig undersøkt. Men jeg tror det er liten sannsynlighet for at de virker.

Kvinner som mister mye hår kan vurdere å ta blodprøver for å sjekke jernlagrene, råder han; for noen kvinner kan ekstra jerntilskudd øke hårveksten.

LES OGSÅ: Vitaminmangelen du bør være obs på

Dette hjelper for et sunt hår

Frisør og stylist, Sølvi Bjørnevoll, er daglig leder for Norsk frisørskole i Bergen. Hun forklarer at håret vokser omtrent én centimeter i måneden.

- Hos noen vokser det fortere eller saktere, men det er gjennomsnittet. Det kommer også an på om håret er normalt eller kjemisk behandlet.

- Mitt, for eksempel, som er lysnet med bleking, er slitt i tuppene og trenger å klippes hver 4-8 uke, sier hun til KK.no

BEHANDLET: Kjemisk behandlet hår må klippes oftere. FOTO: NTB Scanpix
BEHANDLET: Kjemisk behandlet hår må klippes oftere. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Håret blir ikke lengre hvis du klipper tuppene

Hun sier at håret ikke blir lengre om du klipper tuppene, selv om noen fremdeles tror dette. Det som skjer er at du får trimmet tuppene.

I stedet for at de faller av neste gang du børster gjennom det, så vil du merke at det vokser; kanten på håret virker fyldigere og blir etter hvert lengre.

- Et sunt hår kommer fra en sunn hodebunn! Ta først hensyn til den. Få bukt med eventuelle hodebunnsproblemer.

- Å massere hodebunnen kan hjelpe på med nok næring til hårrøttene. Vi anbefaler også dette mot håravfall og en stresset hodebunn, som vi sikkert alle sliter med nå i julestria.

I tillegg er nok og riktig næring, søvn, mindre stress og gode produkter tilpasset ditt hår og hodebunn er alfa omega, forklarer hun.

LES OGSÅ: Kari Mette (34) var bare 7 år da hun mistet håret for første gang

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer