Tannbleking:

Kan man få hvitere tenner «naturlig»?

- Absolutt ikke, mener tannlege.

TANNBLEKING: Nettet florerer av kjerringråd til hvitere tenner, men fungerer de egentlig? FOTO: NTB Scapix
TANNBLEKING: Nettet florerer av kjerringråd til hvitere tenner, men fungerer de egentlig? FOTO: NTB Scapix Vis mer
Publisert

Desember er i full gang, og mens noen drømmer om en hvit jul, drømmer andre om hvite tenner. Vi har selvsagt lest oss opp på utallige kjerringråd, der «naturlige» metoder som bleking med diverse frukter, som for eksempel sitron og bananskall er gjengangere. Vi har også kommet over spennende, dog ikke naturlige varianter som «tannmasker» laget av tannkrem. Men før vi tømmer lommene på matbutikken, fungerer egentlig disse rådene?

Tannlege Erik Svendsrud er tydelig i svaret:

- Det finnes ingen bevis på at frukt kan bleker tennene. Det er derfor egentlig meningsløst å bruke begrepet «naturlig» tannbleking, sier han.

Når det kommer til tannkrem forklarer han at den heller ikke bleker tennene, men at den kan hindre eller redusere misfargende stoffer i å sette seg på overflaten. Pssst! Disse tannkremene burde du velge

Blekigsprosessen er avhengig av hva slags type misfarging du har

Ønsker man seg hvitere tenner har man ifølge tannlegen kun to alternativer som fungerer: Bruk av en teknikk som heter «airflow» eller bleking. Hvilken variant som passer deg, er avhengig av hvilken type misfarging du har, forklarer han.

Sitter misfargingen på overflaten, noe som blant annet kan komme av diverse mat og drikke, kommer airflow teknikken inn.

EKSPERTEN: Tannlege Erik Svendsrud. Foto: Privat
EKSPERTEN: Tannlege Erik Svendsrud. Foto: Privat Vis mer

- Dette er en metode som innebærer en spray av luft, vann og natriumbikarbonat og som kan fjerne overfladisk misfarging, sier han.

Er det derimot snakk om en misfarging som sitter dypere, kreves det mer dyptvirkende saker, noe som ifølge tannlegen innebærer en profesjonell tannbleking.

Svendsrud forklarer at blekingsmiddelet sniker seg inn gjennom sprekker i overflaten og får effekt i de dypere problemområdene.

LES OGSÅ: Alt du lurer på om økologisk hudpleie

Dette må du sjekke før du bleker

Men kan tannbleking være skadelig for tennene? Ifølge tannlegen vil for sterke produkter ikke være særlig bra. Han understreker dog at produktene tannlegene bruker er skånsomme og ikke skadelige.

- Vi anbefaler hjemmebleking med lave konsentrasjoner av blekemiddel, i motsetning til tidligere tannbleking som foregikk på klinikker og hadde høye konsentrasjoner av blekemiddel. Disse produktene er nå forbudt, sier han.

Tannlegen påpeker dessuten at hjemmebleking med milde midler, er like effektivt som klinikkblekingen man tidligere utførte med sterke midler. Før man går i gang, anbefaler han likevel å sjekke med en tannlege. Det er nemlig en rekke kriterier som må være oppfylt for at blekingen skal være anbefalt. Pssst! Det er ikke sikkert at du har så gule tenner som du tror!

- Blant disse finner man god kvalitet på fyllinger og god tannhelse. Overfladisk misfarging må naturlig nok også være fjernet, sier han.

Ligger løsningen i den perfekte leppestiften?

EKSPERTEN: Makeup artist Olav Tryterud: Foto: Privat
EKSPERTEN: Makeup artist Olav Tryterud: Foto: Privat Vis mer

Man kan med andre ord ikke oppnå hvitere tenner naturlig - søren. Men kanskje man kan jukse seg til det med sminke? Ifølge Olav Tryterud, som er makeupartist og driver Tryterud Studio, er dette fullt mulig. Han forklarer at nøkkelen ligger i fargen du velger på leppestiften eller glossen din.

- Hovedregelen for å få tennene til å virke hvitere er å bruke kaldere farger, og styre unna beige-, oransje- og korallfarger, sier han.

Videre forteller han at den sistnevnte fargen kan få tennene til å fremstå beigere, gulere, blassere og nesten litt nikotinfargede.

- Ønsker du å legge en sterk, rød leppe, burde du gå for en variant med en blå undertone, sier han. Pssst! Unngå denne leppestift fellen

SER DU FORSKJELLEN: På bildene med med en kaldere undertonen, vil tennene fremstå som hvitere enn på de med varme undertoner.FOTO: NTB Scanpix
SER DU FORSKJELLEN: På bildene med med en kaldere undertonen, vil tennene fremstå som hvitere enn på de med varme undertoner.FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Som eksempel trekker han frem at en dyp bringebærrød leppestift er å fortrekke fremfor en varmere jordbærrød variant- dersom målet er en illusjon av hvitere tenner.

Disse nudetonene bør du velge!

Dersom du ønsker å gi inntrykk av å ha hvitere tenner, samtidig som du vil ha en nudetone på leppene, anbefaler makeup-artisten å velge en mer rosa variant. Også her vil beige og koral nyanser av nudefargen din også kunne gjøre det motsatte, forklarer han.

- Lillatoner og da spesielt helt lyse lillatoner er heller ikke spesielt flatterende. Disse fargene får sjelden tennene til å se hvitere ut, sier han.

LES OGSÅ: Stor test av røde leppestifter

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer