Tørrbørsting

Kan tørrbørsting virke oppstrammende på huden og gi mindre synlige cellulitter?

Hudlegen mener det ikke finnes bevis.

TØRRBØRSTING: Kan tørrbørsting hjelpe mot alle mulige plager, eller er det bare tull?  Foto: Shutterstock / Slanted Frame
TØRRBØRSTING: Kan tørrbørsting hjelpe mot alle mulige plager, eller er det bare tull? Foto: Shutterstock / Slanted Frame Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tørrbørsting av huden har vært en av de store skjønnhetssnakkisene i flere år nå, og bloggere som Camilla Pihl har kastet seg på trenden. Det er kanskje ikke så rart, for det føles utrolig godt å gi huden en skikkelig omgang med børsten før man hopper i dusjen om morgenen. Særlig nå i vinterhalvåret når huden kan føles ekstra gusten. 

Tørrbørsting går ut på at du bruker en børste beregnet for kroppen, eller en skrubbevott. Deretter børster du huden med sirkulære bevegelser mens den er tørr, noe som forklarer navnet. 

I tillegg til å føles godt, skal tørrbørsting ha flere helsebringende fordeler. Hudterapeut med bachelor i ernæringsfysiologi og daglig leder ved Clinic Fraiche, Mona Wahr-Hansen Ottho, mener at tørrbørsting virker oppstrammerne på huden, cellulitter blir mindre synlig og det gir et friskere hudbilde. Videre hevder det å gi økt sirkulasjon, som er godt for helsen generelt. 

– Ved å gi økt blodsirkulasjon til området stimulerer tørrbørsting til økt cellefornyelse, og huden strammere og friskere. Børstingen i seg selv virker som en peeling og fjerner tørre og døde hudceller, sier hun og tilføyer: 

– Cellulitter kan også bli mindre synlig på grunn av økt lymfedrenasje med «detox»-effekt, som den gode sirkulasjonen gir. Alt dette gir et bedre hudbilde. Økt sirkulasjon styrker også immunforsvaret. 

LES OGSÅ: 4 vanlige peelingtabber

Kan hjelpe mot lymfeødem

Med andre ord høres tørrbørsting ut som rene mirakelkuren. Men fungerer der virkelig så bra? Hudlege Guttorm Guleng, som driver Østfold Hudlegesenter, kan derimot fortelle at det ikke finnes bevis på at tørrbørsting fungerer mot alle lovnadene som finnes der ute. En av tingene han er usikker på er hvorvidt det er en fordel at tørrbørsting øker blodsirkulasjonen.

– På kort sikt kan tørrbørsting øke blodsirkulasjonen i det børstede området. Hvorvidt dette har noen gunstige langtidseffekter er mer usikkert sett fra et evidensbasert ståsted, sier Guleng. 

Han forteller at det heller ikke er godt dokumentert om tørrbørsting faktisk reduserer cellulitter, han kan derfor ikke si at det fungerer mot nettopp disse sjenerende søkkene i huden. (Psst: Derfor får du cellulitter).

Han stiller seg også tvilsom til om tørrbørsting kan styrke immunforsvaret. 

– Dette har jeg ikke sett noen dokumentasjon på. Det er lite grunn til å tro at tørrbørsting skulle gi noen styrking av immunforsvaret, sier han. 

Tørrbørsting kan derimot ha en positiv effekt på personer med lymfeødem siden det stimulerer lymfesystemet. Lymfeødem er en tilstand som skyldes redusert transportkapasitet i lymfesystemet, noe som skyldes at lymfeårer blokkert eller det er for få lymfekar.

På grunn av denne reduserte transportkapasiteten vil lymfevæske sive ut i vevet og gi hevelse, særlig i armer og ben.

– Hos personer med lymfødem kan massasje og muligens tørrbørsting være gunstig for å øke lymfedrenasjen. Man bør imidlertid utvise forsiktighet slik at det ikke blir sår i området, da er det økt infeksjonsfare. Dette er har ikke har relevans hos friske mennesker siden kroppen rydder opp selv, forteller han. 

LES OGSÅ: Derfor bør du skrubbe huden før du påfører selvbruning

Børst huden før du dusjer

Ifølge Guleng er tørrbørsting er også utmerket for å fjerne døde hudceller.

– I den forstand kan man si at tørrbørsting bidrar til å fornye huden. Om dette er et poeng i seg selv er imidlertid mer usikkert – huden fornyer jo seg selv hele tiden. Tørrbørsting kan nok gi jevnere hudtone i enkelte tilfeller, i hvert fall på kortere sikt. 

Tørrbørsting kan derfor være en fin måte å eksfoliere huden på og sørge for at den ser frisk ut. Skulle du ønske å benytte deg av tørrbørsting finnes den noen tips og triks til hvordan du kan oppnå best resultat. 

Start nederst og jobb deg oppover mot hjertet, i lette sirkelbevegelser til huden får en lett rødme (ikke for hardt for ikke å skade huden) og ikke for hard børste eller vott, sier Mona Wahr-Hansen Ottho, som er daglig leder ved Clinic Fraiche. 

Resultatet er også avhengig av hvor ofte du gjør det, og hva du gjør etter du har tørrbørstet huden. 

– For best effekt gjør det daglig, før en dusj eller et bad, og avslutt med en god fuktighetskrem, forteller hun. 

LES OGSÅ: Så ofte bør du skrubbe huden

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer