KÅPER SOM VARER: Materiler, snitt og farge har mye å si for hvor lenge en kåpe kan brukes, både med tanke på kvalitet og trender. Mer info om merke og pris ser du i bildeviseren under. Foto: Produsentene
KÅPER SOM VARER: Materiler, snitt og farge har mye å si for hvor lenge en kåpe kan brukes, både med tanke på kvalitet og trender. Mer info om merke og pris ser du i bildeviseren under. Foto: Produsentene Vis mer

Kåper

Kåpene du kan ha resten av livet

Derfor bør du bruke 500 kroner mer neste gang du skal kjøpe kåpe.
Stem her!

Hva koster kåpene du har å skapet nå?
Jo da, hvis du er på jakt etter høstens mest trendy kåper – som gjerne er ut neste sesong – bør du gå for en billig variant.

Men ønsker du en klassisk kåpe som varer, har du mye å vinne på å legge noen flere sedler på disken.

- Jeg anbefaler folk å betale litt mer. Det er verdt det!, mener moteekspert og journalist på KK.no, Kjersti Skar Staarvik.

SE OGSÅ: Kåpene som ikke blakker deg

Under 1000 kroner
 
231 (38%)
Mellom 1000 og 2000 kroner
 
170 (28%)
Over 2000 kroner
 
125 (21%)
Under 500 kroner
 
69 (11%)
Usikker
 
10 (2%)

Billige nupper

- Billigkåpene er jo som regel billige fordi det ikke er brukt tid på dem - og fordi materialene ikke er de aller beste.

Det er det som gjør at syntetiske kåper, som hovedsakelig består av akryl og polyester, blir fortere nuppete og stygge enn ullkåper.

- I tillegg holder ull bedre på varmen og føles dessuten mye bedre på kroppen. Ull «puster», i motsetning til syntetiske stoffer som gjør deg klam, poengterer Skar Staarvik.

Hvor mye må du betale?

- Ønsker du en ny, ubrukt kåpe av god kvalitet, bør den ikke koste under 1000 kroner, råder moteeksperten.

Er du heldig, kan du imidlertid finne en pent brukt kvalitetskåpe på loppis eller i vintagebutikker som koster alt fra 50 til 1000 kroner.

- Men du kan selvfølgelig også få tak i allright ullkåper på H&M som henger ved siden av billigkåpene i 100 prosent akryl. Da bør du heller betale en 500-lapp mer, så får du en som varer fem sesonger lenger.

En forholdsvis lav prosentandel syntetisk er nemlig «lov».

- Det kan faktisk være gode grunner for det. For eksempel kan det hjelpe kåpen med å holde formen eller gjøre den mer slitesterk.

Slik sjekker du kvaliteten

Men hvordan kan du vite om en kåpe er av god kvalitet eller ikke?

- Sjekk pris, materiale og opprinnelsesland. Da kan du få en pekepinn på hvor god kvaliteten på kåpa er.

- Middelhavslandene, særlig Italia, er kjent for å ha bra tekstiltradisjon. I tillegg har vi bra ullvarer fra Norge, selv om mye av produksjonen dessverre har flagget ut.

Andre kvalitetstester du kan ta er:

Fyrstikktesten: Vil du sjekke at plagget er laget av naturlige tekstiler, for eksempel ull, dra ut fiber og tenn på med en fyrstikk eller lighter. Hvis det begynner å smelte istedenfor å brenne, er det syntetisk.

Knappetesten: Knappene sier noe om hele kåpa, mener Kjersti. Hvis du ser at knappene allerede holder på å dette av mens du er i butikken, styr unna. Husk også på å alltid sjekke at det følger med ekstra knapper.

Snitt og farge

Men ønsker du en kåpe som varer, er det ikke bare kvaliteten som teller.

- Når du skal bruke såpass mye penger på ett plagg, bør du kunne bruke det like lenge som kvaliteten holder, sier Skar Staarvik.

- Styr derfor unna veldig trendy snitt og farger. Ikke kjøp en kåpe som du aldri hadde vurdert å ha i garderoben for ett år siden.

LES OGSÅ: Kjøp, behold eller pakk bort? Få oversikt over trendkaoset

- Gå for en feminin, trenchcoat-aktig kåpe i klassisk a-form med markert midje. Gjerne med litt pufferm. Når det gjelder lengde, er det sikrest med en kåpe som slutter rett over kneet. Fotside kåper er veldig mye inn og ut av motebildet.

Det tryggeste er å kjøpe svart. Men er du veldig sikker på din egen smak og stil, kan du selvfølgelig gå for din favorittfarge.

10 gode eksempler:


Trenchcoataktig kåpe fra By Malene Birger av 90 prosent ull og 10 prosent polyamid (cirka kr.4345/Net-a-porter.com). Foto: Net-a-porter.com
Elegant, innsvinget modell fra Oasis - 70 prosent ull, 10 prosent kasjmir og 20 prosent nylon (cirka kr.1295/Oasis-stores.com). Foto: oasis-stores.com
Her får du mye ull for pengene. Modell med store knapper og hele fire lommer fra Topshop - 79 prosent ull og 21 prosent polyamide (cirka kr.825/Topshop.com). Foto: Topshop.com
Enkel modell med knytting i midjen fra Tiger - i 80 prosent ull og 20 prosent polyamid (cirka kr.3499/Tigerofswedenshop.com). Foto: Tigerofswedenshop.com
Ullkåpe fra akne med skinnbelte - 70 prosent ull, 20 prosent polyamid og 10 prosent acetate (kr.3800/Fashionmixology.com). Foto: Fashionmixology.com
Med bred krage og belte i livet fra Esprit - i 60 prosent ull og 40 prosent viskose (kr.1699/Ellos.no). Foto: Ellos.com
Søt kåpe med puffermer - i 59 prosent ull, 34 prosent polyester, 3 prosent viskose, 2 prosent akryl og 2 prosent nylon (cirka kr.879/Topshop.com). Foto: Topshop.com
Mye ull for pengene får du her også. Armyinspirert med klaffer på skuldrene og dobbeltspente knapper - i 65 prosent ull, 25 prosent angora og 10 prosent kasjmir (cirka kr.900/Oasis-stores.com). Foto: Oasis-stores.com
Fra Juicy Couture med puffermer og dobbeltspente knapper (- i 70 prosent ull, 20 prosent polyamid og 10 prosent kasjmir (cirka kr.4667/Net-a-porter.com). Foto: Net-a-porter.com
Innsvinget modell med skulderklaffer fra Zara - i 80 prosent ull og 20 prosent polyamid (kr.999/Zara.com). Foto: Zara.com

Et annet tips: Hvis kåpen har pelskrage, sjekk at det er mulig å ta den av.

- Fuskepelskrager blir fort slitt og de kan bli misfarget av sminke – i tillegg til at det er greit å ha muligheten til å variere. Med en pelskrage bli kåpen fort pyntet.

Stem her!

Hvor mye er du villig til å bruke på en kvalitetskåpe?Riktig rens og bruk

Det spiller imidlertid liten rolle om kvaliteten og snittet er riktig, hvis du ikke behandler den pent. Da kan den bli like fort stygg som en billigkåpe.

- Aldri vask kåpen i vaskemaskinen – selv om det står at den tåler ullprogram. Gå heller til et renseri, sier Skaar Staarvik bestemt.

LES OGSÅ: 5 ting du burde vaske

Ikke tid? Her er et hurtigtips:

- Dette er noe du ikke bør gjøre for ofte. Men hvis det er krise, kan du henge kåpa på en kleshenger i dusjkabinettet. Vend dusjhodet motsatt vei og sett på så varmt vann som mulig, og la den henge der i 15 minutter.

- Du får dermed dampet kåpa, slik at alle skrukker forsvinner, i tillegg blir det lettere å fjerne skitt rett etterpå med en klut.

Andre gode råd fra moteeksperten:

- Bytt veskearm. Vesker dinglende på armen kan slite på ermene/skuldrene. For å unngå stygg slitasje, kan det være lurt å veksle mellom hvilken arm eller skulder du henger veska på.

- Kjøp en nuppefjerner. De koster rundt en hundre kroner. Husk å ikke dytte den inn til stoffet - da kan du ødelegge kåpa - men før den jevnt over, som en barberhøvel.

Mellom 1000 og 2000 kroner
 
31 (46%)
Over 2000 kroner
 
27 (40%)
Under 1000 kroner
 
6 (9%)
Under 500 kroner (kjøper den brukt/på supersalg)
 
3 (4%)
Vil ikke ha/trenger ikke en kvalitetskåpe
 
0 (0%)
Usikker
 
0 (0%)
Kjersti Skar Staarvik er moteekspert og journalist på KK.no. Foto: Per Ervland
Kjersti Skar Staarvik er moteekspert og journalist på KK.no. Foto: Per Ervland Vis mer

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: