Moteskaper død:

Karl Lagerfeld er død

Slik var livet til Chanel-designeren.

KARL LAGERFELD: Den kjente designeren gikk bort 19. februar, 85 år gammel. Foto: Scanpix
KARL LAGERFELD: Den kjente designeren gikk bort 19. februar, 85 år gammel. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En av verdens mest kjente designere er gått bort. 19. februar 2019 døde den tyske klesdesigneren Karl Lagerfeld, 85 år gammel. Det melder franske medier, blant annet Le Figaro og Closer. Allerede i januar spekulerte flere i designerens helsetilstand da han ikke møtte opp på haute couture-visningen til Chanel.

Mange kjenner nok Lagerfeld best som sjefdesigner for Chanel, men moteskaperen har jobbet for kjente merker som Tommy Hilfiger og Fendi. Sistnevnte motehus var han faktisk designer for samtidig som han var hos Chanel.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Avslørte aldri bursdagen sin

Karl Otto Lagerfeld var på mange måter en mystisk mann. Ikke bare fordi han konstant gikk med mørke solbriller, men Lagerfeld avlsørte aldri når han hadde bursdag.

Sitat Karl Lagerfeld.
Sitat Karl Lagerfeld. Vis mer

Det vi vet er at han ble født i Hamburg i Tyskland, og det sies at han ble født 10. september 1933. Etternavnet hans, slik vi kjenner det i dag, lyder Lagerfeld. Men designeren skal ha fjernet en t i etternavnet hans tidlig i karrieren da han skrev boken sin The Karl Lagerfeld Diet, fordi det hørtes mer kommersielt ut.

Lagerfeld vokste opp i et velstående hjem med faren Christian, moren Elizabeth og søstrene Martha og Thea. Som barn pleide Karl å klippe ut bilder fra motemagasiner. Han skal også ha vært kritisk til hva de andre barna hadde på seg på skolen.

Sitat Karl Lagerfeld.
Sitat Karl Lagerfeld. Vis mer

Starten av karrieren

Da han fylte 14 år reiste han til Paris for å studere tegning og historie. Ikke lenge etter ble han designassistenten til Pierre Balmain før han senere begynte å jobbe for Jean Patou.

Allerede på 80-tallet ble Lagerfeld regnet som en stjerne i moteindustrien. Ikke bare designet han fantastiske kolleksjoner, men han var også svært dyktig bak kameraet.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Han har blant annet skutt mange av moteseriene til Chanel, motehuset han jobbet hos fram til sin død. Fram til 80-tallet hoppet han nemlig mye fram og tilbake mellom motehus. I 1982 ble han tilbudt jobb hos Chanel. Et motehus det gikk ganske dårlig med på den tiden - tro det eller ei.

Sitat Karl Lagerfeld.
Sitat Karl Lagerfeld. Vis mer

Lagerfeld bestemte seg for å hylle Coco Chanel ved å sette en moderne vri på hennes estetikk. I dag spinker og sparer folk verden over for å kjøpe seg en av de svindyre veskene eller de klassiske tweed-jakkene.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

I 1997 sa Vogue at ingen kunne tolke en tid og et øyeblikk slik som Lagerfeld kunne. Han har gjort stor suksess med Chanel siden 1983. I løpet av den tiden startet han også sitt eget merke: Karl Lagerfeld. Et merke han beskrev som «sexy intellekt».

I løpet av sin lange karriere har Lagerfeld skapt utrolige kreasjoner, men også gitt fra seg noen sitater som stadig blir gjentatt. Vogue har til og med laget en egen sak kun om sitatene til moteskaperen. Flere av dem kan du se i denne saken.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Lagerfeld fikk aldri barn, men katten Choupette fant en helt spesiell plass i hjertet hans. «Jeg trodde aldri jeg kunne forelske meg i en katt», har Lagerfeld sagt i et intervju med CNN.

Det hele begynte med at han passet på katten for en venn. Dette skal ha vært modellen Baptiste Giabiconi. Når han kom tilbake fra fra ferie, ville ikke Lagerfeld gi katten Choupette tilbake. Siden har hun flydd privatfly, blitt vartet opp av tre barnepiker og spist måltidene sine sammen med Chanel-designeren.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Mottok pris

Etter haute couture-visningen til Chanel i 2017, mottok Karl Lagerfeld en pris av ordfører i Paris, Anne Hidalgo. Prisen, «La Médaille Grand Vermeil de la Ville de Paris», anses å være den største utmerkelsen fra byen.

Ifølge Vogue skal ordføreren ha sagt at han er en av de vakreste menneskene hun kjenner. «Du gjør Paris mer magisk, mer kreativ og enda mer vakker. Jeg ønsker å takke deg på vegne av Paris», sa Hidalgo.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

- Moteverden blir aldri den samme igjen

Ingeborg Heldal, KKs ansvarlige redaktør, er trist over å motta nyheten om Karl Lagerfelds død.

- En ting er sikkert: Moteverden vil aldri bli den samme igjen! Han har i tiår vært en av de aller mest markante skikkelsene, og har klart å holde seg relevant og jobbet fullt til nesten det siste.

Heldal kommer til å huske ham aller best for sine fantastiske kolleksjoner for Chanel midt på 90-tallet.

- Dekadente og nyskapende, men tro mot arv og merkevare - og alltid båret av datidens supermodeller, som Linda Evangelista, Claudia Schiller eller Christy Turlington.

Chanel, Paris 1990. Foto: AP Photo/Remy de la Mauviniere
Chanel, Paris 1990. Foto: AP Photo/Remy de la Mauviniere Vis mer

I sorg

19. februar, dagen det ble kjent at den 85 år gamle moteskaperen er gått bort, delte skuespiller Diane Kruger et rørende innlegg på sin Instagram-profil.

«Karl..... Jeg kan ikke beskrive hvor mye du betydde for meg og hvor mye jeg vil savne deg. Jeg vil aldri glemme hvor snill du var, latteren din og kreativiteten din. Denne uken dro jeg til Frankrike for å besøke deg og for å introdusere deg for datteren min. Hjertet mitt knuste da jeg skjønte at jeg var for sen. Hvil i fred. Jeg forguder deg», skriver Kruger til bildet hun har lagt ut av designeren.

Victoria Beckham har også lagt ut samme bilde som Kruger på Instagram.

«Det er så utrolig trist å få denne nyheten. Karl var et geni og alltid så snill og generøs - både personlig og profesjonelt.»

Alexa Chung, som i mange år har jobbet som programleder, modell, influenser og designer, har blant annet møtt moteskaperen for å intervjue ham.

«Hvil i fred, Karl. Jeg husker jeg var så redd for å intervjue deg, men du var så morsom og generøs. Takk for at du inviterte meg til noen av de mest glamorøse tilstelningene jeg har opplevd. Det har vært en ære å kjenne deg», skriver Chung og legger til at hun vil takke ham for en tørrsjampo-triks han delte med henne.

Kilder: Biography.com, Vogue

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer