Veldedighet

Kjendisene bidrar, vil du?

Moteinteresse er ingen hinder for å hjelpe andre som trenger det.

Vinni fra Paperboys og Vålerengas Freddy dos Santos er to av kjendisene som støtter Flyktninghjelpen sitt arbeid. Denne t-skjorta av geitemotiv kan bli din for kr 550,- Det finnes også andre billigere utgaver. Foto: gavermedmening.no
Vinni fra Paperboys og Vålerengas Freddy dos Santos er to av kjendisene som støtter Flyktninghjelpen sitt arbeid. Denne t-skjorta av geitemotiv kan bli din for kr 550,- Det finnes også andre billigere utgaver. Foto: gavermedmening.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Juletiden er over oss, og kjøpshysteriet er i gang. Vi elsker å få gaver, og vi elsker å gi. Julen er en gyllen anledning til å vise vår medmenneskelighet. Kombiner det beste fra to verdener og la gaven få en ekstra betydning.

Kjøpetips

Flyktninghjelpen har en drøss av gaver du kan kjøpe, hvor pengene går til mennesker på flukt som trenger livsnødvendig hjelp. Ved å kjøpe en geit for kr 350,-, får noen som trenger det et viktig husdyr som gir dem både melk, kjøtt og skinn. Du får en kul t-skjorte som viser ditt engasjement, og kan inspirere andre til det samme.Arts & Crafts er et norsk smykkemerke som har jobbet i flere år med å ta sosialt ansvar, blant annet for gatebarn i India. Nå har de designet et isbjørnsmykke som skal hjelpe WWF med deres arbeid i Arktis for å redde isbjørnene fra følgene av den globale oppvarmingen. Det sølvbelagte smykket er håndlaget og pyntet med Swarovskisteiner. Prisen er kr 398,- og all overskuddet går direkte til dette arbeidet. Sally Ann er Frelsesarmeens prosjekt for å få vanskeligstilte mennesker, deriblant gravide prostituerte uten jobbutsikter, i arbeid. Sally Ann er et eget merke med produkter som er håndlaget av mennesker i Bangladesh, Kenya, Peru og Moldova, hvor trygdeytelser er et fremmedord. Kvalitet og design er i høysetet for merket og du kan støtte dette ved å handle produkter i Oslo, kongsvinger, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Lillehammer og Tromsø.Kirkens Nødhjelp har et godt utvalg av fine handlenett det absolutt er verdt å ta en titt på. De er mye freshere enn stygge plastposer, samtidig som du kan støtter du en god sak. Den frivillige organisasjonen jobber med nødhjelp i katastrofeområder og utviklingsarbeid på lang sikt.La oss sammen løfte fram gode prosjekter og kom gjerne med konkrete tips i forumet.

Billigkjeder med samfunnsengasjement

Flere og flere klesprodusenter setter sin ære i å engasjere seg for en bedre verden. Visste du, for eksempel, at billigmerkene som H&M, Lindex, KappAhl, Indiska og Cubus bidrar i store monn for å hjelpe andre mindre heldige stilte enn oss selv? Ved å støtte dem er vi med på å støtte deres arbeid for en bedre verden.All for Children heter det hittil mest ambisiøse veldedige prosjektet H&M har vært involvert i. De har inngått et 5-års samarbeid med UNICEF for å få bukt med barnearbeid i et bomullsdyrekende område i Tanil Nadu, India. Hold deg oppdatert om prosjektet på deres Facebook-side.Lindex setter fokus på miljø, samtidig som de støtter FNs The Global Compact som arbeider for å fremme en ansvarsfull fremtreden over hele verden. De har flere prinsipper de må følge, med hensyn til menneskerettigheter, arbeidsforhold, miljø og korrupsjon. KappAhl kan skilte med å ha vært miljøbevisste lenge. Som første motekjede i verden ble KappAhl milljøverifisert allerede i 1999. De tar samfunnsansvar ved, blant annet, å ikke eie egne fabrikker, men være gode kunder hos andre som er med på skape utvikling og arbeidsplasser i Asia og Øst-Europa. KappAhl er med i et samarbeid kalt Business Social Compliance Initiative, BSCI, som setter fokus på arbeidsmiljø, helse og sikkerhet, barnearbeid, lønn og arbeidstider.Indiska er kjent for sitt samfunnsengasjement og fokus på miljø. I flere år har de støttet et prosjekt i India, Peace Trust, som jobber spesielt mot barn, kvinner og miljø. Som kunde hos Indiska vil du finne spesielle produkter som er rettet mot dette prosjektet. Da Cubus i 2006 inngikk et samarbeid med UNICEF for å støtte deres arbeid for barn, valgte de å dele sitt økonomiske bidrag i to. Den ene delen går til UNICEF sitt generelle arbeid for alle barn, mens den andre delen blir rettet mot Kina der de fleste av Cubus’ leverandører holder til.

Bevisste norske designere

Det er flere norske designere som er miljøbevisste. Her er to av de flinkeste i klassen.Leila Hafzi, som nylig åpnet butikk i Oslo, har siden starten i 1997 jobbet bevisst for å kombinere high-fashion med miljø. - Hafzi har stort fokus på å få flere kvinner inn i bedriftene som produserer hennes klær i Nepal, og bedre de sosiale rettighetene. Hun er medlem av Initiativ for Etisk Handel, hvor hun også er en stor ressurs for de andre medlemmene, opplyser moteguru i Norge, Tone Skårdal Tobiasson.For FIN er mote en kombinasjon av design og bevissthet. De fokuserer både på miljø og sosiale rettigheter i alle ledd av produksjonen. Stjerner som Keira Knightley og Kate Bosworth har lagt merke til dette norske designmerket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer