Hekling:

Kjenner du igjen høstens store motetrend?

Nå herjer hekletrenden. Ikke så rart, mener motehistoriker.

PÅ CATWALKEN: Hekling har inntatt catwalken som her hos Gabriela Hearst FW21.
PÅ CATWALKEN: Hekling har inntatt catwalken som her hos Gabriela Hearst FW21. Vis mer
Publisert

Under lockdown bredte strikketrenden om seg her til lands. Mens noen sverget til bananbrød, surdeig og Dalgona-kaffe fant andre frem strikketøyet – noen for aller første gang.

Også hekling har fått sitt store comeback i en tid der de fleste av oss har tilbragt langt mer tid hjemme. Det går selvsagt ikke upåaktet hen i motebransjen som nå også har kastet seg på trenden. Høstens catwalk flommet over av gjør-det-selv i form av både strikking, hekling og lapping. For mange er det rent nostalgisk mens det for andre er noe helt nytt. Er det bare et blaff eller har heklenåla som strikketøyet funnet sin vei tilbake inn i motebildet for godt?

NOSTALGISK: Hekletrenden står sterkt hos designerne og motehusene i høst. Her hos Chloé
NOSTALGISK: Hekletrenden står sterkt hos designerne og motehusene i høst. Her hos Chloé Vis mer

– Ikke overraskende

Hekletrenden har ligget og vaket et par tre år alt, både i kjølvannet av siste bølge med 70-talls-interesse – lange hårlengder med midtskill, maxi-kjoler, bukser med sleng, vester og så videre – og som et alternativ til siste runde med kollektiv strikkefryd, sier journalist og kultur- og motehistoriker Ragnhild Brochmann til KK.

HEKLETREND: Journalist og kultur- og motehistoriker Ragnhild Brochmann forklarer hekletrenden som nå herjer. FOTO: JULIE PIKE.
HEKLETREND: Journalist og kultur- og motehistoriker Ragnhild Brochmann forklarer hekletrenden som nå herjer. FOTO: JULIE PIKE. Vis mer

Når hekling nå seiler opp ved siden av strikking er det altså ikke så rart.

– Ikke minst siden interessen for hekling og strikking henger sammen med en tid som de siste fem til ti årene i stor grad har snudd seg mot sekstiåtternes verdigrunnlag: Hender i jorda, liv i leira, blomster i potta, blandet opp med klimasak og annen politisk aktivisme. Et behov for mer manuelt arbeid og lengre tanker i skyggen av alt digitalt. Eller, som i gamledager, som noe hyggelig å gjøre mens tv-en durer og går i bakgrunnen.

Moteriktig

Men du må ikke gjøre det selv. For motebransjen har som vanlig allerede gjort det for deg, og både motehus, merker og kjedebutikker har kastet seg på trenden med alt fra heklede kjoler til bikinier og bøttehatter. Også de aller største stjernene har lagt sin elsk på heklede plagg nå, og det er sjeldent et dårlig tegn trendmessig at Rihanna og Bella Hadid kaster seg med.

– Fordelen med hekling som motefenomen er at håndverket ikke har holdt samme stabile kurve som strikking. Dermed har hekleestetikk – en vest, et sol-liv, en kjole – evnen til å se nytt og distinkt annerledes ut hver gang den gjør comeback i populærkulturen, sier Brochmann.

– Et morsomt motekort å spille fordi estetikken stadig sier 60-tall – søte knestrømper og runde skyggeluer – men også 70-tall: Seksuell frigjøring, dyp utringning og første runde charter og palmebris. Slik uttrykket også gjorde det siste gang hekling var hot: På sent 90-tall, da 70-tallet, da som nå, var tilbake.

TREND: Heklet også hos Eckhaus Latta. Her fra deres sommerkolleksjon. FOTO: INSTAGRAM
TREND: Heklet også hos Eckhaus Latta. Her fra deres sommerkolleksjon. FOTO: INSTAGRAM Vis mer

– Hekling er mer rigid

Brochmann mener det er nyttig å skille mellom håndverk og estetikk.

– 70-talls estetikken, blandet opp med den stadig begeistringen for 90-tallet, kommer til å renne ut i sanden som all annen mote.

– Men heklingen, den kan i prinsipp bli med den sterke strikkegleden videre. Enn om uttrykket har noen begrensninger sammenlignet med den ekstremt allsidige strikketeknikken. Først og fremst fordi plaggene blir mindre fleksible enn den elastiske strikken. For å si det på en annen måte: hekling er mer rigid og skulptural – tenk duker, grytelapper, bøttehatter, kosedyr – mens strikking i prinsipp kan bli til hvilket som helst plagg i garderoben.

– Det er enkelt å hekle

Husflidskonsulent Sidsel Skjelfjord mener hekling er en naturlig følge av strikkebølgen som har skylt inn over landet, men innrømmer at hun ikke har fått med seg trenden når KK tar kontakt.

– Det er veldig gledelig at hekling er blitt trendy! Hekling er vel den enkleste måten å lage seg et plagg på, både med hensyn til å formhekle plagget og det at du kan hekle inn mange farger i samme omgang uten å måtte feste trådene på samme måte som i strikking. Og det er kjempemorsomt å hekle sammen ruter til plagg! Det husker jeg fra min egen ungdom, forteller hun.

– Det er enkelt å hekle, og du kan ta med deg hekling overalt. På lik linje med strikking. Har man først begynt å strikke og hekle seg klær, ser man mulighetene til å skape noe ikke andre har. Skaperbehovet øker, og ideene kommer mens en jobber.

GLEDELIG: Husflidkonsulent Sidsel Skjelfjord mener hekletrenden er gledelig. FOTO: PRIVAT
GLEDELIG: Husflidkonsulent Sidsel Skjelfjord mener hekletrenden er gledelig. FOTO: PRIVAT Vis mer

Modernisert

Husflidskonsulenten synes det er naturlig at man prøver andre trådteknikker når man først er i gang med et håndarbeid.

– Våre dyktige husflidere har også heklet under hele strikkeboomen, og har vært med på å holde hekleinteressen og -kunnskapen ved like. De har også gitt ut hefter med eksempelvis heklede grytekluter i forskjellige farger og mønstre. Vi ser også at «dorulldukker» er blitt mote. Bestemorsrutene har aldri gått av moten, og har vært heklet uavbrutt. Man ser nå mer freidige fargekombinasjon og tykkere garn og heklekroker. Det er på en måte modernisert inn i vår tid, forteller hun.

STILIKON: Rihanna er en av mange som har trykket heklede plagg til sitt bryst. Det hjelper selvsagt på trenden. FOTO: INSTAGRAM
STILIKON: Rihanna er en av mange som har trykket heklede plagg til sitt bryst. Det hjelper selvsagt på trenden. FOTO: INSTAGRAM Vis mer

Håper på en langvarig trend

At designere, merker og motehus nå pøser ut sine egne varianter av trenden er hun imidlertid noe mer skeptisk til.

– Vi får håpe på at de er med på å skape en langvarig trend, og at de lager plagg i gode materialer som varer lengre slik at plaggene ikke blir umoderne. Gjenbruk er i tiden, og de unge er bevisste, men lar seg nok friste av nye trender nå som før.

– Vi ser at når en selv legger ned arbeid i noe, enten det er i hekling eller strikking, tar man bedre vare på plaggene og er med på å øke bevisstheten rundt kjøp og kast. Vårt ønske er at man bruker ordentlige materialer som holder over tid når man lager seg klær. Mange oppskrifter har garn med blanding av syntetisk materiale som fort kan bli nuppete og slentrete. Det er ikke lurt, om man vil at plaggene skal vare og holde seg fine over tid, forteller hun.

– Sterkere inn i skolen

Skjelfjord tror likevel «trenden» med hekling nå er kommet for å bli.

– Vi har jo fått fingrene for å bruke de! Håndarbeid er avstressende, og man blir rolig og senker skuldrene mens man holder på. Jeg tror håndverk og skapertrang bare vil øke med tiden. Man kan kjøpe det meste for penger, men bare du kan skape ditt eget særpreg.

Husflidskonsulenten mener håndverket burde komme sterkere tilbake i skolen.

– Slik at de unge får en reel sjanse til å vite hvilke håndverk som finnes, slik som vi fikk, og dermed kan gjøre det til sitt.

For Skjelfjord er sikker i sin sak:

– Det å ha et håndarbeid mellom hendene gir ro i sjelen. Imens kan du lytte til lydbok, se tv, høre radio og samtale med venner.

– Mange finner frem heklenåla for første gang noensinne nå, hva er dine beste tips til nybegynnere som vil lære seg å hekle?

Snakk gjerne med de som selger garn og heklenåler og få gode råd. Finn et godt garn, og prøv deg fram. Pass på at garnet og heklenålen passer til hverandre. Begynne gjerne med en sminkepung, en enkel veske eller en topp. Prøv deg så fram med farger og teknikker, så skal du se at du fort blir grepet av skapertrangen!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer