EKSKLUSIVT: Haute Couture er for de færreste. Men det er lov å drømme seg bort. Foto: All Over Press
EKSKLUSIVT: Haute Couture er for de færreste. Men det er lov å drømme seg bort. Foto: All Over Press Vis mer

Haute Couture

Kjolene vi bare kan drømme om

Se de flotte kreasjonene fra Couture-uken i Paris.

Publisert


Hva er Haute Couture?


Haute Couture, som betyr "høy søm", er en utsøkt skredderkunst som utviklet seg på 1800-tallet. Idag er det betegnelsen på en helt spesiell produksjon, nemlig individuelle klær som er håndsydd etter mål. Couture-husene viser to kolleksjoner i året med 75 modeller eller mer. Mønstrene er til salgs, og kan kopieres av hvem som helst. Hvert år bestemmer en jury fra Chambre Syndicale de la Couture Parisienne hvem som kan tas opp i couturens verden, etter at de har søkt om medlemskap. En couture-kjole kan lett koste 100.000 kroner eller mer. Det finnes mellom 1500 og 2000 couture-kunder i verden.


De siste dagene har kjendiser, designere, modeller og motefiff samlet seg i Paris for en uke med utsøkt mote i millionærklassen.

Kan være toneangivende

Vi snakker om haute couture-uken, som arrangeres to ganger i året.

Denne gangen var det kolleksjonene for sommeren 2010 som sto på programmet.

Les også:

 • Dette er ikke Sirkus Arnardo
 • Hvem er flottest?

 • Selv om de rådyre antrekkene under denne moteuken generelt sett ikke er like trendsettene som ready to wear-kolleksjonene (Prêt à Porter) som vises vår og høst, så er gjerne farger, tekstilkombinasjoner og styling toneangivende.

  Sitrongult og pudderrosa

  Og selvsagt får vi se mye pasteller!

  Chanels kolleksjon sirklet rundt grått, sitrongult og lavendel, og Dior kledde den norske supermodellen Siri Tollerød i en like sitrongul blondekjole.

  Håret er gjerne stort og tupert; en mellomting mellom Marie Antoinette og 60-tallets høysåte.

  Blir makeup-lookene trendsettende, kan vi vente oss sotede øyne «gone bad»; Både Stephane Rolland og Givenchy satset på brun- og sort øyenskygge helt opp til brynet, mens leppene er knallrøde.

  Til pastellplaggene er det imidlertid gult, grønt og lilla som gjelder rundt øynene, mens leppene gjerne er naturlige og matte.

  Se det beste fra couture-uken her:  Se det beste fra Chanels visning her:  Hva med oss «vanlige dødelige»?

  De regulære moteukene arrangeres etter mannfolk og rikinger har gjort seg ferdige.

  Først ut denne sesongen er moteuken i København som arrangeres mellom 10. og 14. februar. Deretter følger New York Fashion Week 11.- 18. februar, mens London Fashion Week er 19.-24. februar. Samme dag begynner Milano Fashion Week som varer til 3. mars.

  Paris Fashion Week avslutter «de fire store» 3.-11. mars.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer