Klesstil

- Kjøper du «McDonalds-klær»?

De fleste skandinaviske jenter kunne trengt å slanke klesskapet sitt, mener svensk moteekspert.

SHOPPET IKKE PÅ ET ÅR: Motejournalist Sofia Hedström ga seg selv forbud mot å shoppe i 365 dager. Og resultatet var så bra, at nå anbefaler hun alle å prøve det samme - i alle fall i en måned. Foto: Per Ervland
SHOPPET IKKE PÅ ET ÅR: Motejournalist Sofia Hedström ga seg selv forbud mot å shoppe i 365 dager. Og resultatet var så bra, at nå anbefaler hun alle å prøve det samme - i alle fall i en måned. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert


MOTEMANIFESTET: Sofia har laget boken sammen med fotograf Anna Schori (kr.299).Selv beskriver Sofia boken slik:- Den er en slags kokebok for klær. Den gir deg oppskriften på hvordan du kan bli kvitt shoppingsug og gi nytt liv til gamle klær. Du trenger ikke lese den fra perm til perm, men slå opp i den når du trenger det.  Foto: Ascheoug
MOTEMANIFESTET: Sofia har laget boken sammen med fotograf Anna Schori (kr.299).Selv beskriver Sofia boken slik:- Den er en slags kokebok for klær. Den gir deg oppskriften på hvordan du kan bli kvitt shoppingsug og gi nytt liv til gamle klær. Du trenger ikke lese den fra perm til perm, men slå opp i den når du trenger det. Foto: Ascheoug Vis mer

OM SOFIA HEDSTRÖM:

Sofia er en internasjonalt kjent motejournalist. Hun har dekket over førti moteuker, er Svenska Dagbladets moteblogger, motereporter for NRK, SVT og programmet Stil i svenske P1.BRUK ARMBÅND SOM SMYKKE: Motemanifestet er full av gode tips som gir gamle plagg og ting nytt liv. Ved hjelp av et sløyfebånd har Sofia omdannet armbåndet med charms til et stilig halskjede. Foto: Per Ervland
BRUK ARMBÅND SOM SMYKKE: Motemanifestet er full av gode tips som gir gamle plagg og ting nytt liv. Ved hjelp av et sløyfebånd har Sofia omdannet armbåndet med charms til et stilig halskjede. Foto: Per Ervland Vis mer

TIPS: Trendene er allerede i skapet ditt!

Hvis du vil følge deg trendy, kan du shoppe i ditt eget klesskap, ifølge Motemanifestet – Håndbok for stilsmarte. Motebransjen har nemlig en tendens til å gjenvinne trender. Derfor er det svært sannsynlig at klesskapet ditt allerede inneholder en versjon av sesongens nøkkelplagg, ettersom nyheten ligger i markedsføringen snarere enn i selve plagget.


TIPS: Vit hva som kler deg

Samle inn bilder av deg selv i klær du liker, anbefaler Motemanifestet. Tenk gjennom hva du oftest tar på deg når du vil føle deg pen på en date eller hvilke klær som gir deg selvtillit på et jobbmøte. Spør deg selv hva det er som gjør at du trives så godt i disse klærne.

Stem her!

Kunne du tenke deg å prøve en måneds shoppingdetox?
- I gjennomsnitt kjøper vi skandinaviske jenter 15 – 20 kg klær i året. Det utgjør mellom 45 og 60 plagg, forteller motejournalist og forfatter Sofia Hedström til KK.no.

- Hvert år slenger vi også bort åtte kilo klær, og mye av det kastes.

- Jeg innså at jeg var en av disse jentene. At jeg rett og slett var en klesmisbruker.

Og i 2009 bestemte derfor Hedström seg for å gi seg selv en «shoppingdetox» - forbud mot å handle nye klær- i hele 365 dager (!).

SE OGSÅ: Tryll om den gamle vinterkåpen

Ja
 
168 (73%)
Nei
 
45 (19%)
Usikker
 
18 (8%)

- Vi bruker shopping som søppelmat

Shoppingdetoxen resulterte i boken «Motemanifestet – Håndbok for stilsmarte», fullspekket av tips om hvordan du kan fornye garderoben og stilen din – helt uten å shoppe.

- Da jeg begynte med detoxen, 1. august 2010, visste jeg ikke hva jeg gikk til. Jeg trodde selv at jeg ikke handlet mye, sier Hedström.

- Men etter hvert innså jeg at jeg - som mange andre jenter i Skandinavia - brukte shopping som søppelmat. For å få et kick, for å føle meg bedre og for å ha det kos sammen med venninner.

McDonalds-moten

De fleste skandinaviske jenter handler feil, ifølge Hedström. De velger kvantitet foran kvalitet. Først og fremst fordi tilgangen er så enkel og utvalget så stort.

- De rimelige kleskjedene er overalt – og de blir stadige billigere. I Sverige har prisene på klær sunket med 47 prosent på ti år. Materialene er blitt billigere, og produksjonsmetodene er blitt rimeligere og mer effektive. I dag får butikkene inn nye varer hver eneste uke.

- Jeg kaller det for McDonalds-mote.

- Både norske og svenske jenter handler mye søppelmatklær. Og det har ført til at fleste av oss har et «overvektig» klesskap. Ja, jeg vil si at de fleste norske kvinner har en overvektig garderobe.

- Bare tenk over alle plaggene du har kjøpt fordi du bare skulle innom en butikk på vei hjem fra jobb. Eller alle fredagstoppene – garderobens «one night stand» - partyoverdelen du bare har på deg én gang, så er du slutt.

- Vi må begynne å se på klær som råvarer. Den sjelløse shoppingen er ikke bra. Vi må bli glad i klærne våre igjen.

BLITT EN NY PERSON: Jeg føler jeg er blitt en helt ny person etter året med shoppingdetox. Jeg har fått tilbake motegleden, jeg er blitt mer stilsikker, og jeg har begynt å handle på en ny måte, forteller Sofia Hedström. Foto: Per Ervland
BLITT EN NY PERSON: Jeg føler jeg er blitt en helt ny person etter året med shoppingdetox. Jeg har fått tilbake motegleden, jeg er blitt mer stilsikker, og jeg har begynt å handle på en ny måte, forteller Sofia Hedström. Foto: Per Ervland Vis mer

- Alle bør ta en månedsdetox

Hvis bare tanken på et helt år uten shopping får deg til å svette som et glass cosmopolitan i Sahara, finnes det en light-versjon.

- Jeg anbefaler alle å prøve en måneds shoppingdetox, sier Hedström.

- Prøv en måned uten shopping, og du vil få mer peiling på egen stil og hva som finnes i klesskapet ditt.

- I Skandinavia er jenter veldig trendy. Jeg vil heller oppfordre folk til å tenke mer på personlig stil. En måneds shoppingdetox kan hjelpe deg med det.

- Du vil bli tvunget til å tenke mer over egen klesstil og smak, du vil gjenoppdage gamle plagg og bruke dem på nye måter, og resultatet vil bli at du handler mindre og handler smartere.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


Shoppet 13,5 døgn i året

Og du er sikkert klar over at mindre shopping betyr mer penger. Men visste du at du kan spare svært mye tid også?

- Etter året mitt med shoppingdetox regnet vi ut at jeg hadde spart 13,5 døgn på å la være å handle klær, innrømmer Hedström.

- Men hva med jenter som ikke handler så mye. Bør de også prøve en detox?

- Absolutt. Jeg utfordrer alle til å prøve det én måned. Og hvis du får «abstinenser», da hadde du kanskje et problem likevel...

STÅ IMOT SHOPPINGSUGET:

Som med søtsuget, kan du også trene deg opp til å kontrollere shoppingsuget. I sin bok Motemanifestet deler Hedström sin metode for å kunne bekjempe den irrasjonelle shoppinglysten.

- Vit at shopping ikke er en fritidsinteresse: Å gå i samme butikker helg etter helg er ikke en interesse, men en rutine som er blitt til en uvane.
- Vit at de butikkansatte ikke er dine venner: Har du noensinne handlet noe for ikke å skuffe en butikkansatt? Du skylder dem ingenting.
- Unngå butikker når du ikke er på topp: Du er mer tilbøyelig til å shoppe når du ikke har det bra. Husk at shopping ofte ikke handler om lyst på klær, men altfor ofte er et substitutt for noe annet.
- Ikke shop i flokk: Du faller lettere for impulskjøp. Har du tilbrakt en hel lørdag på kjøpesenteret med venninner, har du ikke lyst til å komme tomhendt hjem.
- Gjenkjenn dine lyster. Hva er dine svakheter? Har du en haug med svarte overdeler i skapet ditt som ser helt like ut? Vet du at du er svak for en bestemt type plagg, unngå dem helt når du er i butikkene.
- Ta tiden til hjelp: Impulsen til å handle er langt raskere enn den rasjonelle tankegangen. Derfor skal du gi deg selv og lommeboken din litt betenkingstid før du slår til.
- Ikke ta på klærne: Du er mer tilbøyelig til å handle når du først har plagget i hånden. Uten at du merker det, tilhører genseren deg følelsesmessig når du har tatt i den. Derfor begynner du å fantasere fram ting som kommer til å skje når du har på deg plagget, og da er det vanskelig å stå imot lysten.
- Regn ut prisen: Et plaggs egentlige pris står ikke på prislappen. Den får du ved å dele prisen på antall ganger du tror plagget vil bli brukt.

Kilde: Motemanifestet- Håndbok for stilsmarte.Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer